Barça
Esports Barça 03/04/2023

Ser de La Masia i debutar al primer equip del Barça no és garantia de res

Aleix Garrido es va convertir dissabte en el desè jugador del planter que debuta amb Xavi, però cap d'ells s'ha consolidat com a titular

4 min
L'exblaugrana Gerard Gumbau, disputant una pilota amb Aleix Garrido, futbolista que aquest dissabte ha debutat amb el primer equipd el Barça

Barcelona"És el dia més feliç de la meva vida". Això deia Aleix Garrido a Elx després de debutar amb el primer equip del Barça. Aquest migcampista de Ripoll, de 19 anys, feia realitat el somni que tenia sempre present des que va fitxar pel conjunt blaugrana quan en tenia 12. El seu, i el de tots els jugadors que un dia o altre van entrar a La Masia. "Quan em van dir que entrenava amb el primer equip, gairebé no m’ho creia. Passen els dies, segueixes allà, i llavors apareix la convocatòria i veus el teu nom. Són hores que no pares de pensar i de preguntar-te: «Què hi faig, aquí?» I quan em van dir d’entrar, se’m va il·luminar tot", deia després del matx.

Garrido, que es va estrenar amb una golejada contra el cuer de Primera, amplia la nòmina de jugadors del planter que s'han estrenat amb els grans sota les ordres de Xavi Hernández: ja en són deu. Però haver arribat aquí no és garantia de res. Ara toca el més complicat: consolidar-se. Una tasca que ben pocs són capaços de fer.

La Masia sempre ha generat debat a l'àrea esportiva. El model de formació és innegable, i entre el canvi d'equip directiu i les limitacions econòmiques, la cúpula blaugrana té clar que ha de potenciar els futbolistes creats a casa. Ara bé, com adverteixen sovint des dels despatxos nobles, "no tothom que juga a les categories inferiors té talent i capacitat per jugar amb un equip que té el repte i l'obligació de guanyar tots els títols". Per això, les altes i les baixes són freqüents a Sant Joan Despí. Com també és freqüent que els futbolistes que s'acaben estrenant a l'elit hagin de fer un pas al costat.

Xavi porta un any i mig al càrrec, però de moment cap dels deu jugadors que han debutat amb ell s'ha consolidat com a titular del primer equip. L'única excepció seria la d’Ángel Alarcón, que entra a les convocatòries però que no està tenint minuts. De fet, cap d’ells té fitxa del primer equip, amb l’excepció d’Iñaki Peña, que va tornar aquest estiu d'una cessió al Galatasaray turc i que va estrenar-se al novembre en partit oficial, jugant la Champions al camp del Viktoria Pilsen. El porter, que viu a l'ombra de Ter Stegen, ja havia jugat partits en temporades anteriors, però sempre eren enfrontaments amistosos. Per trobar els altres futbolistes que han passat per La Masia i que s'han consolidat cal mirar abans del retorn de Xavi Hernández com a entrenador: Gavi, Ansu o Balde. Araujo i Pedri anirien en aquesta línia, però es van formar l'un a l'Huracán Rivera uruguaià i l'altre al Las Palmas.

Ilias Akhomach, el primer

El primer jugador de l'era Xavi a estrenar-se va ser Ilias Akhomach, que curiosament jugava en el primer partit de Xavi a la banqueta, el derbi contra l'Espanyol de la temporada passada (20/11/21). Ho va fer de titular i va ser substituït al descans. Però el davanter no va tenir continuïtat. Tan sols va anar convocat en sis partits més i únicament jugaria uns minuts en dos d'ells. Aquest curs fa vida amb el B i encara no ha jugat cap partit amb Xavi.

Un altre davanter, Ferran Jutglà, és qui va estar més a prop de consolidar-se. Va debutar contra l'Osasuna (12/12/21) i va encadenar nou partits consecutius jugant, durant els quals va anotar dos gols. Però amb els reforços que van arribar al gener, el davanter de Sant Julià de Vilatorta va desaparèixer del mapa i va tornar al filial. A l'estiu fitxaria pel Bruges a canvi d’uns cinc milions d’euros. A la lliga belga està tenint un rendiment notable: 37 partits, 11 gols i set assistències.

La temporada passada va deixar tres debuts més. Tots ells, efímers. Com el de Mika Mármol (15/05/22), que només va jugar un minut contra el Getafe a la penúltima jornada de Lliga. Va ser un premi per la seva trajectòria a La Masia, ja que a l’estiu es va desvincular del club i va fitxar per l’Andorra de Gerard Piqué. Tampoc va tenir gaire més sort Álvaro Sanz, que va debutar contra el Mallorca al gener (02/01/22). Va disputar tres partits en total, 43 minuts. Aquesta temporada no va tenir protagonisme i a l’hivern va marxar traspassat al Mirandés de Segona. Estanis Pedrola també va debutar en aquell duel contra el Mallorca, en què va ser 10 minuts a la gespa. Des de llavors ha entrat a quatre convocatòries de Xavi, però sense tenir més minuts.

Aquest curs, a banda d'Iñaki Peña i d'Aleix Garrido, s’han estrenat tres futbolistes més. Marc Casadó i Chadi Riad van debutar al novembre, contra el Viktoria Pilsen (01/11/22) i l’Osasuna (08/11/22), respectivament. Però va ser l’únic partit que han jugat amb Xavi. En canvi, qui té continuïtat és Ángel Alarcón, extrem que va debutar al gener, a la Copa, contra el Ceuta. Des de llavors està en dinàmica del primer equip, ha entrat a totes les convocatòries i ha disputat quatre partits. Això sí, molt pocs minuts: 29 en total.

Deu debuts, als quals cal sumar els que es van produir amb Ronald Koeman a la banqueta, que serveixen per evidenciar que La Masia continua sent una bona escola de formació de jugadors professionals. Però l’exigència del Barça és única i amb el que s’aprèn a la Ciutat Esportiva, no sempre n’hi ha prou per triomfar al Camp Nou.

stats