Futbol
Esports Futbol 28/08/2022

El camí de Ferran Jutglà fins a arribar a aixecar passions a Bèlgica

El jove de 23 anys triomfa al Bruges després de passar per l'Espanyol i el Barça

Oriol Cartró
3 min
Ferran Jutglà

BarcelonaFerran Jutglà ha aterrat amb bon peu a Bèlgica. El jove futbolista que va haver de marxar del Barça perquè no hi havia lloc per a ell, tot i demostrar ser una bona peça per a l'atac de Xavi, no podria haver començat millor el seu pas per la lliga belga. En només cinc partits de lliga, el de Sant Julià de Vilatorta ha marcat tres gols i ha donat dues assistències i ha disputat 394 minuts dels 450 possibles. A la pretemporada ja va demostrar que havia arribat al Bruges per donar alegries als aficionats, amb sis gols en els cinc amistosos que va disputar.

Només començar l'estiu, va buscar-se un destí per tenir els minuts que mereixia. Així, va marxar traspassat al Bruges a canvi de 5 milions d'euros, a més de reservar-se el club blaugrana un 10% de la plusvàlua d'una futura venda del jugador per part del club belga. Així, el Barça rebia una compensació econòmica per un jugador que no tenia lloc al primer equip i que havia arribat lliure un any abans, per jugar al filial.

Jutglà va disputar amb els colors blaugranes 41 partits, en els quals va marcar 21 gols. El vilatortí va arribar al club blaugrana l'estiu del 2021, procedent del filial de l'Espanyol. El jugador va acabar contracte amb l'equip blanc-i-blau i no va renovar. Dels 41 partits que va disputar, 32 van ser amb el Barça B (actual Barça Atlètic) i nou amb el primer equip, acumulant 464 minuts oficials, a més de l'amistós de la Maradona Cup a l'Aràbia Saudita, en el qual també va marcar. Amb el primer equip va fer dos gols en partits oficials i va acabar com a màxim golejador de la Primera RFEF amb el filial (19 gols).

Nou anys a l'Espanyol

Abans de destacar al Barça, Jutglà va passar nou anys a l'Espanyol, però en dues etapes. El club blanc-i-blau el va fer fora després de la seva etapa com a cadet i va haver de buscar-se la vida. Vic Riuprimer i Unificación Bellvitge van ser els seus equips fins que, en el seu tercer any de juvenil, l'Espanyol va tornar a trucar a la seva porta, encara que de seguida va anar cedit al Sant Andreu. De fet, en aquest últim va tenir d'entrenadors a David Prats, Toni Lobo i Sergio García, ara al cos tècnic de Xavi a la banqueta del Barça.

Després d'un breu pas pel juvenil del València, l'Espanyol el va tornar a cedir al Sant Andreu, la temporada 2018-19. Una bona campanya li va permetre, aquell cop sí, quedar-se al filial periquito i convertir-se en el capità a la segona temporada, però sense cap oportunitat en el primer equip. Va viatjar a l'última jornada de Lliga de la temporada 2019-20, la del descens, amb el primer equip, però no va arribar a debutar. De fet, jugant amb el filial de l'entitat perica va marcar un gol contra el Barça B al Johan Cruyff i va fer un petó al braçalet de capità de l'Espanyol. Ningú hauria dit que uns mesos després canviaria de samarreta.

José Aurelio Gay, que va ser entrenador de l'Espanyol B entre el 2019 i el 2021 i el tècnic de Jutglà al filial perico, remarca a l'ARA que Jutglà va ser un descobriment molt especial i que se'l va quedar per sobre d'altres davanters. Fins i tot des de l'àrea esportiva li preguntaven per què donava tants minuts a un jugador que no despuntava del tot. "Tenia una actitud extraordinària, el podia col·locar en diverses posicions de l'atac. És un davanter intel·ligent, guanya l'esquena, té un bon dríbling, i sobretot, cada cop té més confiança en ell mateix", apunta Gay.

"L'error" de l'Espanyol

Tot i això, Jutglà ha sigut un jugador difícil de portar, però alhora amb una capacitat de millora enorme: "Té una personalitat diferent dels altres, suposo que pel que ha viscut, per la seva infància. Havies de saber dir-li les coses, mai amb aspectes negatius, perquè es frustrava i l'afectava anímicament. Però va demostrar unes ganes de millorar increïbles. Al final dels entrenaments fèiem un treball específic de millora (TEM) i sempre hi volia participar, fins que vam arribar al punt que el cos tècnic no li podia donar més perquè altres jugadores també ho necessitaven", diu l'exentrenador de l'Espanyol B. Ferran va demostrar al Barça el que el seu exentrenador pensava d'ell: "Que l'Espanyol el deixés marxar i, a més, lliure va ser un error gravíssim. Potser no és jugador per a un club com el Barça, però sí per a un com l'Espanyol. El Bruges i la lliga belga són el trampolí perfecte perquè Ferran acabi en un equip millor", conclou Gay.

Tot i només haver-se estat una temporada al Barça, Jutglà es va acomiadar amb tots els elogis possibles en un breu però emotiu comunicat: "Ha estat la millor temporada de la meva curta carrera. Aquí he après moltes coses, però, sobretot, a donar les gràcies cada dia per tot el que m'anava passant".

stats