Barça

Els mil milions, Franco i el vot electrònic

Advertida pel que va passar l’any passat, la junta afronta una assemblea amb punts controvertits

Fa tot just un any el Barça vivia una de les assemblees més calentes de l’última dècada. Era el dia que s’havia de donar llum verda al canvi d’escut i a una reforma estatutària. Una reunió calenta en què el primer punt no es va votar i en què, amb els ànims a flor de pell, els socis només van aprovar a mitges la modificació dels estatuts. Una temporada després, les perspectives són ben diferents i el club preveu una assemblea molt més calmada, tot i que hi hagi un parell de punts controvertits, com la retirada de les medalles d’or a Franco i la possibilitat d’implementar el vot electrònic a les pròximes eleccions.

L’assemblea se celebrarà al Palau Blaugrana, com és habitual els últims anys, i hi estan convocats 4.478 socis blaugranes. De totes maneres, les previsions són que menys d’una quarta part hi acabin assistint. De fet, els últims anys no s’ha arribat ni al miler de participants. La principal novetat d’aquesta edició és que l’assemblea començarà a la tarda (15 h en primera convocatòria, i 15.30 h en segona), i no al matí, com era habitual. Això farà que el club s’hagi d’afanyar per enllestir la reunió, ja que a les 21 h comença el Barça-Sevilla al Camp Nou. Aquests són els punts més destacats de l’ordre del dia:

Aprovació dels comptes

El club superarà els 1.000 milions en ingressos i despeses

La qüestió econòmica ha estat sobre la taula de l’actualitat blaugrana els últims mesos, sobretot des que va transcendir que s’havia hagut de recórrer a dos crèdits, un per pagar el fitxatge de Griezmann. La directiva de Josep Maria Bartomeu tancava el curs 2018/2019 amb rècord d’ingressos (990 milions), però també amb rècord de despeses (973), molt per sobre del previst.

Tot i que els números acostumen a aprovar-se per àmplies majories a l’assemblea, el mal inici de temporada havia generat cert nerviosisme als despatxos nobles del club, sobretot perquè, encara que el pressupost d’aquesta temporada preveu un nou rècord de facturació (1.047), també segueixen augmentant notablement les despeses (1.007). Uns nervis que han passat amb les tres victòries seguides, contra el Vila-real, el Getafe i l’Inter. Uns resultats que, a la vegada, han tapat la polèmica entre vestidor i directiva, originada per les declaracions explosives de Piqué carregant contra la junta. Si no hi ha una sorpresa majúscula, Bartomeu no ha de patir per validar el pressupost.

El vot electrònic

El precandidat Víctor Font ha forçat que s’inclogui el punt a l’assemblea

La directiva del Barça havia mostrat predisposició en la implementació del vot electrònic al club, però fos per una qüestió de desconfiança o perquè encara no està recollit a la llei de l’esport, el tema sempre s’havia ajornat. Aquest cop, però, el precandidat Víctor Font ha forçat la junta a incloure aquest punt a l’ordre del dia, després de recollir 4.699 suports vàlids entre els socis, molt per sobre dels 3.254 necessaris.

Font podrà defensar la proposta a l’assemblea, tot i que l’empresari denunciava que la directiva no li havia concretat ni quant de temps podria parlar ni amb quines condicions. El precandidat de Sí al Futur confia rebre el suport dels compromissaris, tot i que reconeix que és difícil aprovar la proposta, ja que, al tractar-se d’una modificació estatutària, li calen més de dos terços (66%) de vots favorables. En cas d’aprovar-se la mesura, però, quedaria condicionada a l’aprovació de la nova llei catalana de l’esport, que està en tràmit parlamentari.

En canvi, la proposta que no es votarà és la del col·lectiu Més que un Llaç, que volia fer un referèndum perquè els jugadors portessin el llaç groc a la samarreta. Més que un Llaç va arribar a captar 5.114 suports, però el club va desestimar la proposta al·legant que no incloïen una signatura física -l’article 20.11 dels estatuts especifica que cal el suport “per escrit” dels socis.

Medalles d’or de Franco

El club vol retirar les que se li van atorgar el 1971 i el 1974

En el tram final de la dictadura franquista, el 1971 i el 1974, la directiva del Barça de l’època va concedir dues medalles d’or a Francisco Franco. Una per la inauguració del Palau Blaugrana i l’altra per les noces de platí de l’entitat. Aquest fet havia quedat en l’oblit fins que, fa cosa d’una dècada, va sortir novament a la llum. Des d’aquell moment diversos socis havien demanat a la junta, a través de diferents canals, que retirés aquests honors al dictador. En l’última assemblea la directiva de Bartomeu va comprometre’s a revisar el cas “des d’un punt de vista històric i documental”, i en la reunió de l’11 de febrer d’aquest any va deixar sense efecte aquestes distincions. Ara serà l’assemblea qui haurà d’avalar aquesta mesura de caràcter simbòlic, ja que no es preveu que els hereus del dictador retornin les medalles al club.

Revalidar el síndic

La junta proposa que Trayter repeteixi cinc anys més

En aquella reunió del febrer, la directiva també va proposar que Joan Manel Trayter repetís com a síndic del soci, un càrrec que ocupa des del 2014 i que haurà de validar l’assemblea. Trayter és fill del que va ser president de la comissió gestora en el període electoral del 2003.

Prenent nota de tots aquests acords hi haurà Maria Teixidor, que celebrarà la seva primera assemblea de socis com a secretària. La directiva responsable del futbol femení va assumir el càrrec al febrer, després de la renúncia de Jordi Calsamiglia, que seguirà a la junta però com a membre del comitè de compliance.