Barça

Els números que justifiquen el final de cicle del Barça

L'equip té els pitjors registres a la Lliga des de la temporada 2008/09, la primera de Guardiola

3 min
Jordi Alba, capcot després de perdre un partit al Camp Nou

BarcelonaEncara que la reconstrucció del Barça va començar el 2003 amb l'arribada de Frank Rijkaard a la banqueta, i que aquell equip guanyés dues Lligues i una Champions, al Camp Nou s'acostuma a posar el comptador a zero a partir del curs 2008/09. Va ser l'any que Pep Guardiola prenia el relleu de Rijkaard com a primer entrenador, canviava les rutines de treball i implementava un model futbolístic que acabaria donant com a resultat una temporada perfecta, en què guanyaria els sis títols que tenia en joc. Amb Leo Messi com a punta de llança, i jugadors de referència com Sergio Busquets i Gerard Piqué, l'equip ha viscut la dècada més gloriosa de la seva història, guanyant vuit Lligues i tres Champions. Però ja fa temps que es va acabar la inèrcia guanyadora. Amb el pas dels anys ha envellit la columna vertebral de l'equip i els recanvis que han arribat no han sigut prou bons per fer un relleu generacional de màximes garanties. 

Els entrenadors acostumen a parlar de la Lliga com la competició que serveix per mesurar el rendiment d'un equip al llarg de la temporada. Perquè són 38 partits i no un format d'eliminatòries, com passa en Champions i Copa. Des de fa tres anys que els números van a la baixa. La temporada 2017/18 l'equip era campió amb 93 punts. Un any després en faria 87, però tot i així en tenia prou per aixecar el títol. En canvi, el curs passat, va quedar curt amb 82 punts i va finalitzar segon darrere del Reial Madrid. Aquesta vegada han estat 79, i ha acabat tercer, darrere de l'Atlètic i el Madrid. Cal retrocedir fins al curs 2007/08, l'últim de Rijkaard, per trobar un Barça que finalitza tercer. I també s'ha de mirar aquell any per trobar un equip amb menys punts (67) i que perdés més partits (9, per 7 aquesta temporada).

Evolució del Barça a la Lliga, la Copa i la Champions des del curs 2007/08

Koeman ja va advertir a mitja temporada que l'equip no estava "per guanyar grans coses". Tot i així, va aconseguir la Copa, competició que es coneix bé, ja que ha guanyat 7 de les últimes 13 edicions, i en tres ocasions més ha arribat a la final. En canvi, a la Champions ha caigut als vuitens de final, cosa que no passava des del 2007.

Sense gol

Luis Suárez marxava a l'estiu a l'Atlètic de Madrid i el Barça no fitxava cap recanvi. Però aquest no ha sigut l'únic motiu pel qual els blaugranes han marcat tan sols 85 gols a la Lliga, el pitjor registre des del 2008 (76). En realitat, l'eficàcia golejadora, que el 2017 va arribar al rècord de 116 dianes, va començar a anar de baixada amb el comiat de Neymar. Així que el brasiler feia les maletes cap a París, el Barça perdia 17 gols en només una temporada (99 el curs 17/18). Després serien 90, l'any passat 86 i aquest 85. En canvi, rebia 38 gols, la xifra més alta –llevat els 40 del curs 12/13– d'aquest període.

"No ha sigut un partit, ha sigut la temporada. Ens han fet molts contraatacs fàcils i ens han marcat amb facilitat. No hi ha gaire explicació. Tot han sigut errors nostres. Hem tingut un tram de Lliga en què estàvem amb aquella espurneta i ens sortien les coses. Però als últims partits no ha sigut així", lamentava Sergio Busquets després d'empatar al camp del Llevant i acomiadar-se del títol. Però el diagnòstic no era nou. Un any abans, Leo Messi ja havia avisat que amb la plantilla "no arribava" per complir els màxims objectius. Més enllà de la Lliga, les eliminacions sonades a la Champions (Juventus, Roma, Liverpool, Bayern Munic i París Saint-Germain) confirmen la dificultat del Barça quan ha de competir contra els grans equips. Aquest any, dels vuit partits més exigents (de Lliga contra Madrid i Atlètic i de Champions amb Juventus i PSG) només n'ha guanyat un, a Torí, i va ser totalment estèril.

El torn de Laporta

"Vaig dir que al final de la temporada valoraria l'equip, en funció del joc i dels resultats. S'ha guanyat la Copa, i estem molt orgullosos d'aquest èxit, però ens han eliminat molt aviat a la Champions i s'ha perdut la Lliga de manera incomprensible, sota el meu punt de vista. A partir de la setmana vinent, veureu un seguit de decisions que s'han de prendre. Ja les anirem comentant. Cal treballar molt i amb eficàcia per tenir un equip competitiu per guanyar les Champions i les Lligues que se'ns estan resistint. Quan parlo de final de cicle o de renovacions és perquè crec que és el que cal fer", va dir Joan Laporta fa uns dies a la Gala de les Estrelles, en una de les poquíssimes intervencions públiques del president des que va accedir al càrrec. L'expresident Josep Maria Bartomeu s'havia compromès a renovar el vestidor però, mig perquè va arribar la pandèmia i mig perquè li va tremolar el pols, no va portar-ho a terme. Ara li toca complir la paraula al nou president.

stats