Barça
Esports Barça 19/10/2017

Els números no surten sense vendre Neymar

Sense l’operació del brasiler i els 222 milions que es van ingressar per ell, el Barça tindria moltíssims problemes per quadrar el pressupost d’aquest curs

i
Albert Llimós
5 min
La plantilla del Barça, sense Neymar, és la més cara salarialment d’Europa.

BarcelonaAl Barça hi ha preocupació per la situació econòmica del club. També esperança -i convenciment entre alguns- que el delicat estat actual de l’entitat per l’elevada massa salarial d’aquesta temporada sigui una qüestió passatgera, i que aquest curs sigui simplement un període de transició: al Camp Nou saben que han d’aconseguir més de 100 milions d’euros ordinaris el 2018 per respondre a les necessitats financeres i estan convençuts que els obtindran.

Aquesta temporada 2017-18, en termes comptables, tot i el pressupost rècord que explicarà el Barça demà a l’assemblea, no és bona. Es presentaran beneficis (32 milions ) perquè es va vendre Neymar per 222 milions. Dit d’una altra manera, sense la marxa del brasiler al PSG el Barça hauria presentat molt probablement pèrdues.

Ingressos i despeses de la temporada 2017/18

Si l’operació Neymar no s’hagués realitzat, els ingressos del Barça no haurien arribat als 700 milions d’euros, molt lluny dels 897 pressupostats. Però, alhora, la continuïtat de Neymar també hauria tingut un impacte sobre la partida de despeses, que aquest any es preveu que s’enfili fins als 865 milions. Si el PSG no hagués aterrat a Barcelona amb el xec de 222 milions, tampoc hi hauria hagut tantes despeses, ja que el club ha hagut d’amortitzar en un sol exercici el que hauria hagut de pagar en els quatre anys que li quedaven de contracte al brasiler. L’ARA ha parlat amb uns quants experts en la matèria, i que coneixen la realitat del club que presideix Josep Maria Bartomeu, i coincideixen en la percepció que la situació econòmica no és bona, tot i que tampoc hi ha en risc la viabilitat del club.

Les fonts consultades assenyalen que la partida de despeses variaria sobretot en quatre aspectes. En primer lloc, no hauria arribat el francès Ousmane Dembélé i, per tant, s’hauria de descomptar l’operació de l’exfutbolista del Borussia Dortmund. No tota: se n’hauria d’excloure la part proporcional del traspàs. Com que els fitxatges s’amortitzen en els anys de contracte que signa el jugador, comptablement l’impacte de Dembélé seria d’uns 21 milions, una cinquena part dels 105 milions que va costar (els variables es formalitzen quan s’executen).

Les primes de renovació

En segon lloc, el Barça no hauria de comptabilitzar en una sola temporada els 44 milions de la prima de renovació que s’havia de pagar a Neymar aquest últim estiu, i que ara estan provisionats, a l’espera que es resolgui el litigi obert amb el brasiler. Només s’apuntaria a aquest exercici una part d’aquests milions, i l’estalvi comptable seria superior als 30 milions. També caldria descomptar una part de la prima que es va pagar al futbolista l’estiu anterior, el del 2016, quan se li van abonar poc més de 20 milions d’euros. En total, doncs, entre les dues primes de renovació s’haurien de restar a la partida de despeses gairebé 40 milions. A més, faltaria descomptar el que queda per amortitzar del fitxatge de Neymar de l’any 2013, una quantitat que és pràcticament residual quan es divideix entre els quatre anys de contracte que li quedaven al brasiler si no se n’hagués anat al PSG. Aproximadament, 5,5 milions per temporada. En canvi, hi hauria una partida que augmentaria encara més: la massa salarial. Neymar cobraria més que Dembélé, molt més, i per tant això tindria un impacte important sobre els sous, que ja han augmentat un 31% en un any, passant de 365 a 479 milions d’euros.

Així doncs, d’acord amb els experts consultats, la partida de despeses baixaria fins a situar-se per sobre dels 800 milions. Sense la venda del brasiler, hi hauria pèrdues destacades, malgrat que en comptabilitat sempre hi ha marge de maniobra, tal com va explicar durant el judici de l’acció de responsabilitat contra Joan Laporta i la seva junta l’economista Oriol Amat. L’actual diputat de Junts pel Sí va assegurar que “en comptabilitat no hi ha res que no sigui subjectiu, sempre es pot capgirar tot”. “Quan es pregunta a un comptable quant és dos més dos, ell preguntarà: «Vostè quant vol que sigui?»”, va explicar Amat. Així doncs, per evitar pèrdues molt grans el club podria rebaixar altres partides, com les de gestió, o, tal com expliquen alguns executius, forçar les vendes d’altres futbolistes que s’han quedat a la plantilla perquè la urgència no era tan gran o posposar renovacions pactades per a aquest curs. A més, el Barça acostuma a fer pressupostos prudents per després no endur-se sorpreses negatives. Al contrari, s’intenta no crear expectatives gaire grans per poder acabar amb regust positiu per millorar els resultats. Aquestes mesures farien que les despeses baixessin encara més, però seria molt difícil equilibrar-les als ingressos previstos per a aquesta temporada.

Al club insisteixen que es tracta d’un any de transició, perquè l’any que ve esperen incrementar els ingressos amb un nou acord de patrocini amb una aerolínia (les possibilitats de mercat són limitades) i amb una multinacional que es publicitarà a la samarreta d’entrenament, fins ara vacant. Aquesta nova fórmula d’ingressos es va activar fa dos estius, quan es va pactar amb Qatar Airways excloure aquesta partida. També s’espera créixer gràcies a la gestió pròpia de les botigues de Nike i el nou i millor repartiment dels diners de la UEFA. A més, es preveu incrementar els ingressos en una de les àrees més importants del club, la de màrqueting, que justament la temporada passada va baixar 4 milions la seva aportació a l’economia blaugrana, de 268 a 264. Les oficines de Hong Kong i Nova York tenen un pes molt destacat en aquest objectiu.

Sense Lliga

El pressupost d’aquest any preveu que l’equip d’Ernesto Valverde guanyi la Lliga espanyola i arribi als quarts de final de la Lliga de Campions. El curs passat, com que no hi va haver títol de Lliga, el Barça es va estalviar molts diners amb variables i li va permetre tancar l’exercici amb 18 milions de benefici. Ara, amb la millora de sou de Leo Messi, que duplica els ingressos que tenia en el seu anterior contracte, i les que s’han aplicat a altres jugadors, la massa salarial es dispara i requereix d’un esforç màxim dels dirigents de l’entitat barcelonista per millorar els ingressos ordinaris. Cada any no hi haurà un Neymar de torn, malgrat que amb l’arribada d’aquesta junta les vendes van passar a considerar-se ingressos ordinaris perquè en preveuen cada any. I així ha sigut durant els últims anys, quan els responsables del club català han apostat per fer caixa amb la marxa de futbolistes de la primera plantilla.

En tot cas, l’operació Neymar ha suposat un miratge per a l’economia del Barça, que l’ha convertit en el club que ingressarà més diners de tot el món, de qualsevol esport. Arribar als 1.000 milions que preveu Josep Maria Bartomeu per al 2021 passa per millorar la maquinària executiva de l’entitat, incrementant els ingressos ordinaris, però no per vendes de futbolistes que són titulars. El Barça, remarquen als despatxos del Camp Nou, segueix sent un club comprador.

Prioritats

Un miratge, el de Neymar, que alguns ja anticipaven que arribaria irremeiablement: una de les persones més influents en Bartomeu i en aquesta junta sempre ha sostingut que tenir Neymar i Messi al mateix equip i iniciar les obres de l’Espai Barça era una quimera, i que s’havien de prioritzar els objectius. L’economia del club no ho podia sostenir, malgrat que a l’entitat barcelonista s’està treballant per tancar en breu un acord amb una multinacional que doni un cognom comercial al nou estadi, el que es coneix com a naming rights. Si les previsions inicials eren que aquesta firma aportaria 200 milions, ara els números que preveu la cúpula culer són més alts, supera els 250, xifra que permetria reduir el nou endeutament previst per afrontar les obres.

Durant el primer semestre del 2018 s’espera fer una assemblea extraordinària per presentar la marca escollida, que podria lligar-se al Barça durant 25 o 30 anys, i podria començar a posar nom a l’estadi abans que s’acabi el nou Camp Nou. Aquest nou patrocinador donarà oxigen al club, però anirà destinat exclusivament a l’Espai Barça, que representarà una inversió total de 630 milions.

stats