BARÇA

27 milions nets del City a Messi? L'argentí ho guanyaria amb el Barça fent la seva pitjor temporada

Classificant l'equip per a la Champions i arribant als quarts de final d'aquesta competició, l'argentí es garantiria el que suposadament li ofereixen des d'Anglaterra

Messi / Toru Hanai / REUTERS

La premsa anglesa continua especulant amb la possible oferta del Manchester City a Leo Messi. Les últimes informacions, que ha recollit el diari 'Sport', parlen de 27 milions nets per temporada, la proposta que el conjunt de l'Etihad Stadium ja ha fet arribar al pare del jugador argentí, Jorge Messi. Es tracta d'una xifra altíssima, ja que seria el sou net, impostos al marge, que guanyaria el davanter blaugrana si aterra al Regne Unit la propera temporada. L'operació però, al marge de la poca voluntat del Barça per vendre la seva icona, topa amb dos problemes: el mateix salari de l'argentí al Barça l'any que ve i la poca viabilitat econòmica d'aquesta operació per a qualsevol club.

Fa pràcticament un any, el 9 de gener, l'ARA ja explicava que a Anglaterra es considerava inviable fitxar Messi. Portar l'argentí cap al Regne Unit seria una operació de 450-500 milions, explicava un alt dirigent anglès, fet que suposa un impacte anual de 90 o 100 milions als comptes de qualsevol club. No hi ha cap entitat "que guanyi aquests diners", avisaven des d'Anglaterra: "El risc és altíssim, 450 milions són els ingressos d'un any concentrats en una persona". Mai es pot dir impossible, però sí molt improbable. Les limitacions del 'fair play' financer de la UEFA fan encara més difícil aquest traspàs. Si un club pretengués fitxar Messi hauria de fer front a fortes sancions econòmiques, perquè no es complirien els requisits del FFP: no gastar més del que s'ingressa. Aquestes sancions econòmiques derivarien en sancions administratives que els podrien deixar fora de la Champions.

Messi té 28 anys, un fet que fa gairebé inassumible el seu fitxatge per a qualsevol club, segons expliquen els coneixedors del cas. En canvi, un jugador com Neymar, de 23 anys, i que tindria un cost similar al de l'argentí, sí que podria ser rendible per a una entitat que estigués disposada a tirar endavant una operació d'aquesta magnitud, entre traspàs i fitxa. Això sí, a canvi de vendre jugadors de pes per complir les limitacions del FFP.

2,3 milions per jugar el 60%

L'argentí guanya 2,3 milions si juga el 60% dels minuts, tot i que si està lesionat, computa com a jugat

Tot i això, el segon problema que es trobaria un club que volgués fitxar Messi és la mateixa fitxa de l'argentí. L'any que ve doblarà gairebé el salari fix, que passarà a 39,4 milions d'euros. Tenint en compte els canvis fiscals que va impulsar el govern de Mariano Rajoy, que beneficien les rendes altes amb una reducció de l'IRPF, ¿quina temporada hauria de fer Messi per garantir-se els 27 milions que suposadament ofereix el City? Jugant la seva pitjor temporada, el davanter guanyaria el mateix. Per garantir-se aquests 27 milions, Messi hauria de classificar l'equip per a la Champions i arribar als quarts de final de la Lliga de Campions de la temporada 2016-17. No faria falta cap títol, ni arribar a cap final. Quedant quart a la Lliga i situant el Barça entre els vuit millors del continent n'hi hauria prou. Això sí, participant en un mínim del 60% dels minuts, amb la peculiaritat que el contracte que va signar Messi determina que si està lesionat, també computa com a jugat. Només si Messi no arriba al 60% dels minuts per decisió de l'entrenador, deixaria de guanyar 2,3 milions.

Com s'arriba a aquests 27 milions? De la següent manera: 39,4 fixos, 2,3 pel 60% dels minuts, 1,1 per classificar l'equip per a la Champions, 680.000 per superar la fase de grups i 956.000 per arribar a quarts de final. Això, que representa més de 44 milions bruts, representarà 23 milions nets per a l'argentí gràcies als canvis impositius. La resta, arriba a través dels drets d'imatge de Messi, més de quatre milions si es compleixen aquests resultats, i que tributen molt menys que el salari fix.