Barça

El partit que Robert Lewandowski porta mitja vida esperant

El polonès, que va ser desitjat per l'equip blanc juntament amb uns quants jugadors més del Barça, debutarà diumenge al clàssic

5 min
Robert Lewandowski destrossa el Madrid amb 4 gols

BarcelonaRobert Lewandowski va parlar amb el Madrid un munt de vegades. Ferran Torres, més de sis vegades. Quan era un nen, Pedri va arribar a passar per la ciutat esportiva del club blanc per fer-hi una prova uns dies en què feia tan fred, que va nevar i tot. I Gavi també va entrar en el radar del club blanc. Quan un jugador té talent, sol passar el mateix: el telèfon dels seus agents no para de sonar i rep trucades de molts clubs grans. La llista de jugadors que han parlat tant amb el Barça com amb el Madrid és molt llarga. Alguns que semblaven destinats a ser blancs, com Lewandowski, acaben al Barça. Uns altres que volien ser culers acaben al Madrid, com Asensio, Isco i Modric.

"Un dels somnis de Lewandowski era jugar un clàssic. Quan estava amb ell deia que li feia gràcia jugar al Madrid, però ell diu que la gent canvia. I té raó. Se’l veu a gust al Barça", explica Cezary Kucharski, que va ser el primer representant de l'actual futbolista del Barça. "Qui no vol jugar aquest partit? És el partit més important. A Polònia tothom el mira. La gent es divideix entre els que segueixen el Barça i els que segueixen el Madrid. I crec que podem dir que fins que Lewandowski no ha escollit el Barça, hi havia més polonesos madridistes", afegeix. Lewandowski ja ha jugat en vuit ocasions contra el Reial Madrid, club a qui ha marcat sis gols. El primer va ser l'octubre del 2012 en un Borussia Dortmund-Madrid de fase de grups de la Lliga de Campions, quan va fer un dels dos gols del triomf alemany. A la tornada no va marcar, en un empat 2-2. Però el seu dia de glòria va ser a l'anada de les semifinals de la Champions del 2013, quan va marcar els quatre gols del Borussia (4-1).

Robert Lewandowski es lamenta en el partit contra l'Inter de Milà.

Posteriorment, tindria menys sort amb el Bayern, amb qui es va enfrontar quatre cops contra els blancs i només va guanyar un sol partit. En total, dels vuit precedents, n'ha guanyat tres, n'ha empatat dos i n'ha perdut tres. Amb el Barça va jugar un clàssic durant la gira d'estiu, a Las Vegas, quan Raphinha va fer un gol increïble. Ara li toca tornar al Santiago Bernabéu, on ha marcat un cop amb el Bayern. "Quan en Robert va marcar quatre gols al Madrid, el club blanc ja el seguia. Ja estàvem en contacte amb ells, anaven seguint com estava. Amb el Madrid i amb altres clubs, però va arribar un moment en què era clar que seria o el Bayern o el Madrid. El Bayern va saber presentar una bona oferta i quan el Madrid es va activar ja ho teníem tancat", admet Kucharski, que més d'un cop va ser al Bernabéu invitat per la directiva blanca.

L'arribada de Lewandowski al Bayern no va aturar els rumors. El Madrid continuava interessant a fitxar-lo malgrat que llavors encara tenia Cristiano Ronaldo, cosa que va fer dubtar el polonès. "Lewandowski va ser molt feliç a Alemanya, però tenia clar que volia jugar un partit com el Barça-Madrid. En aquell moment, amb Messi, Suárez i Neymar al Barça, semblava més possible anar al Madrid, amb qui es va parlar molt. És normal que hi pensés, com és normal que després arribi a la conclusió de marxar al Barça si aquest club ha fet un esforç per ell", admet. Malgrat que el Madrid va continuar pendent del futur del polonès fins poques setmanes abans del seu fitxatge pel Barça, els últims mesos Lewandowski va veure clar que seria blaugrana. Un fet que se celebra dins les oficines del club, perquè confirmava que el Barça tornava a tenir capacitat per seduir jugadors de primer nivell. Fonts del club admeten que mai es van posar nerviosos quan des de Madrid es continuava parlant del polonès, perquè el van veure sempre molt decidit a ser blaugrana, sobretot després d'una conversa amb Xavi a Eivissa. Lewandowski es podrà estrenar per fi en el partit que tant ha desitjat en un moment en què el Barça el necessita.

Koundé, Torre i Kessié també van ser objecte de desig del Madrid

El Barça-Madrid, el gran duel, el partit al qual s'ha penjat l’etiqueta de clàssic els últims anys agafant una expressió futbolística argentina. Un nom que ha fet fortuna. Un partit que continua aplegant milions de persones davant el televisor i una gran oportunitat per aixecar-se, després de la patacada europea contra l’Inter. Dins el vestidor blaugrana la ferida fa mal i s’ha convertit la visita al Santiago Bernabéu en el partit que hauria de servir per demostrar que aquest projecte camina pel bon camí, malgrat les errades a Europa. I ho farà amb uns quants jugadors que debuten en un clàssic. I, coses de la vida, uns quants haurien pogut ser madridistes, en el passat.

Dels vuit fitxatges del Barça aquest any, quatre van parlar en algun moment amb el Madrid, com és el cas de Lewandowski, Koundé, Kessié i Pablo Torre. I un cinquè, Marcos Alonso, es va formar al club blanc. "El Madrid m'oferia més diners, però el meu somni era jugar al Barça", ha explicat Torre. En el cas de Kessié, com que acabava contracte amb el Milan, els dos clubs el seguien. El migcampista es va acabar decidint pel Barça per les mateixes raons que Lewandowski, que ha afirmat: "Quan vaig veure l'esforç que estava disposat a fer el club per fitxar-me, vaig veure clar que vindria". Kessié arribava lliure de contracte, però es va deixar seduir pel projecte que Xavi aixecava. En el cas de Jules Koundé, que podria tornar al terreny de joc després d'unes quantes setmanes lesionat precisament a Madrid, va arribar a veure com hi havia converses del Sevilla i el Madrid quan el club madridista buscava un central. Al final, va ser Rudiger qui va aterrar al Madrid i Koundé va poder fitxar pel Barça, tal com volia.

Els últims anys ha sigut normal veure casos semblants. Prou conegut és el cas de Pedri, que el 2018 va ser a la ciutat esportiva del Madrid a prova. "Em mirava l'escut i sabia que alguna cosa no anava bé", explicaria anys més tard, en referència al fet que va néixer dins una familiar blaugrana de Tenerife, amb el seu avi i el seu pare participant en la fundació d'una penya del Barça. Ferran Torres, quan era al València, va arribar a parlar "sis vegades amb el Madrid, hi havia un interès, però no ho vaig veure clar". També Gavi, quan era un nen, va ser seguit pel Madrid, que va intentar posar-se pel mig fa poc quan el jove andalús encara no havia renovat el contracte. Al final, va arribar a un Barça que necessita fer del clàssic el partit de la reacció. No serà un partit més, ni per als entrenadors ni per a Lewandowski.

stats