04/03/2021

President, el Barça no és seu

2 min
Josep Maria Bartomeu, expresident del Barça

A la trama del Barçagate ja només li faltava la imatge d’una autocaravana perduda entre la pols d’un camí sense asfaltar de l’Uruguai profund, concretament al districte de Canelones. El paral·lelisme amb Breaking bad és tan fàcil que esborrona. A Bartomeu ja li veig cara de Gus Fring: net, planxat, polit, ulleres rodones, tracte exquisit i expressió de no haver trencat mai un plat mentre hi ha sicaris que li fan la feina bruta. Arribats a aquest punt, és inevitable preguntar-se què més devia fer l’expresident amb els diners dels socis i, sobretot, donar les gràcies a aquells que van fer possible accelerar la seva caiguda. No m’estranya que fos tan reticent a dimitir, tenia molta sang per netejar a l’escena del presumpte crim. 

Bartomeu actuava en benefici propi, parapetat al darrere d’una guàrdia pretoriana obedient i resistent, espolsant del nucli dur tot aquell que no estigués disposat a callar i mirar cap a una altra banda, trosseja que trossejaràs, amaga que amagaràs, fins i tot a La Masia o la Fundació. I que trist que deu ser llevar-te al matí i adonar-te que t’has convertit en un Jaume Masferrer qualsevol, mentint i amenaçant amb malícia treballadors del club, periodistes i qui calgués. Pocs assessors han estat tan prolíficament fidels protegint el seu amo com ell, això sí que té mèrit. L’herència d’aquesta gent és dura d’assumir a l’entitat, amb moltes esperances posades en les eleccions d’aquest diumenge per passar l’aspirador d’una vegada per sempre. 

Ara bé, per molt que sigui necessari mirar endavant i deixar enrere una de les etapes més fosques de la història del Barça, el nou president hauria d’investigar fins al fons tot el que ha passat al club durant el mandat de Bartomeu i prendre les mesures que calgui. Independentment del curs de la via judicial que està en marxa i que haurà de concloure si s’han comès delictes o no en el cas concret d’I3Ventures, és feina de la junta entrant agafar la lupa i rematar el que va començar Noelia Romero, l’ex compliance officer acomiadada a l’estiu per haver volgut fer bé la seva feina –des d’aleshores ningú ha mogut ni un dit en el si del club–. Els socis es mereixen saber tota la veritat sobre la mala gestió de Bartomeu: ¿hi pot haver més Barçagates allà dins? ¿Fins on va arribar l’expresident? Sospitar no és agosarat, és un deure urgent per reparar els possibles danys. També ho és aprendre la lliçó: és indispensable que qui guanyi els comicis no es pensi que el Barça és seu per evitar repetir els errors del passat.

stats