Laporta, a punt d'aconseguir 500 milions

El club ultima un acord per eixugar el deute a curt termini i una de les opcions és Goldman Sachs

2 min
Joan Laporta, president electe del FC Barcelona

BarcelonaJoan Laporta i la seva directiva han heretat un Barça ruïnós, amb un deute de 1.173 milions d'euros, 730 dels quals s'han d'abonar a curt termini, segons l'última memòria econòmica. L'entitat necessita liquiditat, però la crisi derivada de la pandèmia no ha fet sinó tancar l'aixeta a les vies d'ingressos. Amb aquest escenari, no hi ha cap altra opció que negociar un crèdit que permeti fer front als compromisos més immediats, mentre s'espera que es reactivi l'economia. Segons avança L'Esportiu, la cúpula econòmica ha treballat amb Goldman Sachs per negociar un crèdit de 500 milions d'euros, 100 dels quals es rebrien de manera imminent. Un préstec que ja està tancat i pendent d'executar.

Fonts del club confirmen a l'ARA que aquesta opció és certa, però matisen que el pacte encara no està signat. "Encara no hi ha res decidit. És una de les opcions que tenim", apunta una de les veus consultades. De totes maneres, l'entitat financera nord-americana, una vella coneguda del Barça, té molts números de ser finalment l'escollida perquè "les condicions són millors de les que podia oferir cap banc", apunta la informació publicada pel diari esportiu. Entre altres, els diners que es deuen són per pagar als bancs (265) i el personal esportiu (160) i per retornar l'emissió de bons de la directiva anterior (200). La decisió final es prendrà pròximament en junta, on s'haurà d'escollir entre la proposta favorita de Goldman Sachs i la de JP Morgan.

El pitjor escenari possible

Aquest crèdit de 500 milions s'ha fet preveient el pitjor escenari possible: que el Camp Nou no pugui obrir durant tota la temporada vinent. L'estadi garanteix uns 300 milions d'ingressos anuals quan treballa a ple rendiment, però encara que s'hi obrin les portes no s'arribarà a aquestes xifres perquè els ingressos van condicionats a poder oferir un 100% d'aforament i també a la presència massiva de turistes, a qui es dirigien els serveis més cars com les entrades VIP.

Goldman Sachs i el Barça treballen plegats des de fa temps. La financera va ser l'escollida per la directiva de Josep Maria Bartomeu per finançar l'Espai Barça amb un crèdit de 815 milions. Aquest contracte encara no està tancat, però sí que es va signar en el seu dia un avançament de 90 milions –a descomptar dels 815– per pagar una part de les obres, com l'estadi Johan Cruyff i les primeres obres de millora al Camp Nou. En tot cas, el club assegura que les dues operacions, l'Espai Barça i el crèdit de 500 milions per refinançar el deute, són operacions independents que no depenen l'una de l'altra.

stats