15/07/2022

La promesa incomplerta del Barça amb Frenkie de Jong

2 min
Josep Maria Bartomeu, Frenkie de Jong i Òscar Grau

BarcelonaQuan el gener del 2019 el Barça va segellar el fitxatge del Frenkie de Jong, la sensació al club era de congratulació màxima. L'entitat s'havia avançat a colossos com el Manchester City i el PSG per fitxar un dels jugadors joves que més estava brillant. Després d'aquell curs amb l'Ajax, De Jong seria distingit en l'onze ideal de la UEFA com a millor migcampista de la Champions. Per avançar-se al conjunt de Manchester i al club parisenc, a banda de comptar amb la voluntat de Frenkie de voler jugar al Barça –ja havia anat abans al Camp Nou com a aficionat–, el llavors president, Josep Maria Bartomeu, acompanyat del CEO, Òscar Grau, i de la cúpula esportiva, va fer un viatge llampec a Amsterdam. A De Jong se li va fer una presentació explicant-li que seria el migcentre de futur del Barça, el relleu natural de Busquets. Aquesta és la posició que sempre li ha agradat més.

Però, en tres temporades com a blaugrana, De Jong ha jugat de pivot en comptades ocasions. Els principals motius salten a la vista: Busquets segueix sense tenir un substitut de garanties i jugar de mig centre al Barça no és el mateix que fer-ho a l'Ajax. Ni amb Valverde, ni amb Setién, ni amb Koeman ni en l'últim mig any amb Xavi, el neerlandès s'ha pogut assentar com a pivot. D'aquesta manera, no s'ha complert la promesa que se li va fer al jugador quan se'l va anar a fitxar, ni tampoc la predicció que faria Valverde. "Ell pot jugar de migcentre o d'interior, ja que té capacitat per despenjar-se en atac i trencar línies. Busquets és un futbolista més de posició, per treure la pilota amb rapidesa, cap a un costat i cap a l'altre. Potser estic parlant de més, però tinc la sensació que en un futur De Jong jugarà més de migcentre", va afirmar l'extremeny el novembre del 2019.

Amb l'arribada de Koeman, la predicció de Valverde no tan sols no es compliria, sinó que el tècnic neerlandès li va atorgar un rol força diferent del que tenia amb la selecció dels Països Baixos. Després d'abandonar uns primers intents forassenyats de jugar amb doble pivot, Koeman li va demanar a De Jong convertir-se en un interior amb arribada (a més de fer de central d'emergència). Amb Xavi, l'ex de l'Ajax ha mantingut el seu rol de titular, però com a interior. Amb tot, Frenkie vol continuar al Barça, malgrat que el club ja li ha dit que ha de marxar. "Mai m'havia trobat res igual", explica una veu autoritzada de l'entitat sobre els salaris heretats de l'època de Bartomeu. Aquest és el principal argument del club per fer-lo fora: és l'únic futbolista considerat com a prescindible pel qual es pot treure un bon traspàs. És una pena que per poder inscriure jugadors la solució sigui haver de vendre De Jong.

stats