09/11/2021

Per quina raó els jugadors del Barça no s'agenollen contra el racisme?

2 min
Jugadors del Manchester United es posen de genolls en suport al moviment Black Lives Matter abans d'un partit de la Premier League entre el Manchester United i el Manchester City a Old Trafford

BarcelonaAls partits de la Premier League, els jugadors s’agenollen per denunciar el racisme. Ho fan també a les competicions internacionals. A l'últim Tottenham-Vitesse, els jugadors de l’equip neerlandès també van fer-ho. El gest, nascut a l’esport nord-americà quan especialment jugadors de bàsquet van entendre que com a ciutadans que són tenien dret a dir la seva contra els crims comesos per policies contra afroamericans, ha arribat al futbol europeu. A la lliga espanyola cap club va copiar-lo. Ningú s’agenolla.

Per quina raó cap jugador del Barça va proposar-ho? El Barça ha sigut un club que mai ha volgut fer veure que és només un club esportiu. Ja fa 100 anys, durant la dècada del 1910, Joan Gamper no amagava que volia un Barça convertit en actor social, integrat en una societat a la qual aspirés a fer millor. La nova directiva de Laporta afirma que s’abraça obertament la lluita pels drets humans, incloent-hi, esclar, el racisme, l’homofòbia o el masclisme. Si un club de la lliga espanyola podria fer aquest gest és el Barça, on al primer equip juguen units futbolistes de diferents races, que han patit en molts casos el racisme. Dest, Araujo, Dembélé, Memphis, Ansu, Umtiti, Demir o Braithwaite han rebut insults racistes al llarg de la seva carrera. Una plantilla amb arrels a l’Àfrica, a l’Amèrica del Sud, al Carib, a Turquia, amb jugadors catalans casats amb colombianes o israelianes. Que bonic seria si el Barça fes aquest pas en un partit de Champions i deixés clar que el racisme no és benvingut al Camp Nou, on un imbècil, cal recordar-ho, va insultar Vini Junior del Madrid no fa tant pel seu color de pell. Queda feina per fer, començant a casa. La passada temporada, per cert, el madridista Marcelo sí que va agenollar-se uns quants partits.

El futbol modern busca fer equilibris entre la necessitat de seguir guanyant diners i tenir valors. La mateixa setmana que proclames que vols cuidar els drets humans tanques acords amb l’Aràbia Saudita, per exemple. La major part de figures estimades per aquest club, de Guardiola a Xavi, han fet negocis a Qatar. Altres clubs, com el Bayern, han vist aquesta setmana com l’afició mostrava pancartes en contra dels acords comercials amb el Qatar. Altres clubs, com els anglesos, veuen com els jugadors s’agenollen. Al Ferencvaros hongarès, club amb una afició de dretes i ultres feixistes, el jugador Henry Wingo va aixecar el puny quan els seus aficionats van xiular els jugadors del Celtic escocès, ja que ells sí que s’agenollaven. Cal agenollar-se, contra el racisme. I si et xiulen aficionats rivals, que ho facin. Ser xiulat per qui no entén aquest gest, ser xiulat per qui considera que no cal posicionar-se contra el racisme, és una senyal d’anar pel bon camí.

stats