Barça
Esports Barça 16/07/2022

Per quina raó Xavi Hernàndez no ha pogut entrar als Estats Units?

El tècnic blaugrana va visitar l'Iran quan era jugador de l'Al-Sadd

2 min
Xavi Hernández durant la pretemporada del Barça

BarcelonaLa gira del Barça als Estats Units ha començat sense el tècnic. Xavi Hernàndez no ha pogut volar cap a Miami perquè les autoritats nord-americanes no li han concedit el permís d'entrada. Malgrat que els treballadors del club creien que en principi cap dels membres de l'expedició blaugrana tindria problemes per entrar, en el cas de Xavi s'han trobat amb aquesta sorpresa d'última hora. La raó? Xavi va visitar tres cops la República Islàmica de l'Iran per jugar partits de la Champions asiàtica quan era futbolista de l'Al-Sadd del Qatar.

Les persones que han visitat aquest estat necessiten un permís especial si volen fer servir el mateix passaport després als Estats Units, en tractar-se de dos estats enfrontats. Com que les gestions per tenir el permís no es poden fer en cap de setmana, Xavi no podrà volar cap a Miami fins dilluns. Xavi va jugar el seu darrer partit com a jugador en actiu, abans de fer-se entrenador, precisament a Teheran, la capital de l'Iran. El Barça explica que inicialment creien que obtindria el permís d'entrada, però els han comunicat que volen més documentació per garantir-ho. De fet, la gira del Barça coincideix amb el primer viatge del president dels Estats Units, Joe Biden, al Pròxim Orient, on ha tractat temes com el possible armament nuclear a l'Iran amb les autoritats d'Israel.

La relació entre els Estats Units i l'Iran ha estat complicada des de l'any 1978, quan una revolució va fer caure la monarquia del xa Mohammad Reza Pahlavi. Els islamistes, liderats per l'aiatol·là Ruhollah Khomeini, van prendre el poder a l'estat aplicant-hi la llei islàmica i tallant els vincles amb els governs occidentals que havien donat suport al xa. De fet, quan els Estats Units es van negar a extradir el xa, a qui havien donat refugi, el 1979 un grup de seguidors de l'aiatol·là va assaltar l'ambaixada dels Estats Units, on van prendre com a ostatges seixanta-tres ciutadans americans. Alguns dels ostatges van estar retinguts més de 400 dies en un incident que va tensar encara més la relació entre els dos governs, enfrontats també en aspectes com la voluntat de l'Iran de tenir armes nuclears o el reconeixement d'Israel. Aquest fet complica els viatges a les persones que visiten els dos estats.

stats