Barça

Els missatges amb què Xavi vol guanyar-se el vestidor del Barça

El club mostra documents inèdits amb la publicació de la sèrie documental 'FC Barcelona, una nova era'

4 min
Xavi Hernández durant un entrenament del Barça

BarcelonaXavi Hernández sempre té un to conciliador. Embolcallat amb un optimisme irreductible, l'entrenador egarenc va deixar una vida còmoda a Doha, on era el tècnic de l'Al-Saad i feia i desfeia al seu gust, per venir a entrenar un Barça en una situació d'urgència. Josep Maria Bartomeu li va trucar dues vegades, just després de fer fora Ernesto Valverde el gener del 2020 i aquell mateix estiu, després que l'invent amb Quique Setién fos desastrós. No seria fins a la tercera, però, que Xavi acceptaria el repte d'asseure's a la banqueta blaugrana, quan li va trucar directament el president Joan Laporta després d'acomiadar Ronald Koeman el novembre de l'any passat i amb l'equip instal·lat en una profunda crisi de resultats.

Amb aquesta transició d'entrenadors –després d'unes primeres imatges que recullen les llegendes que han vestit la samarreta del club– comença la sèrie documental FC Barcelona, una nova era, que des d'aquest dimecres estarà disponible a la plataforma Amazon Prime. Són cinc capítols de 30 minuts que van des del discurs de Setién –qui no va ser mai respectat pel vestidor i n'hi ha prou amb uns pocs minuts del primer capítol per acabar d'adonar-se'n–, fins a l'acomiadament de Koeman i l'arribada de Xavi, on se centra el nucli d'aquesta primera temporada.

Malgrat que el club controla què surt a la llum, el projecte permet veure interioritats com el primer discurs de l'egarenc al vestidor només arribar: "He parlat amb el Busi i m'ha dit que no hi ha un codi de convivència. No seré un policia, però caldran unes normes". Paraules que va pronunciar després que el president Laporta, que es dirigeix al grup en català [Xavi ho fa en castellà, llengua que domina el gruix del vestidor], transmetés als jugadors un missatge que ja havia utilitzat durant la seva campanya electoral: "Perdre tindrà conseqüències".

Abans, la sèrie també confirma la trencadissa entre les vaques sagrades del vestidor i l'anterior president, Bartomeu, quan li va encomanar a Koeman comunicar a Luis Suárez que no seguiria de blaugrana. "Es mereixia un comiat millor", diu Jordi Alba, ras i curt. El mateix futbolista deixa caure el malestar d'ell, i també el de "Messi i el Gery [en referència a Piqué]", quan Setién va intentar canviar els horaris d'entrenament tot just després d'arribar.

Ni que no ho faci de forma evident, la sèrie també mostra detalls reveladors, en aquest cas, per la seva absència i que s'entenen millor si s'ha seguit l'actualitat del club informant-se per la premsa. Hi ha un exemple molt clar: les veus escollides per valorar el comiat entre plors de Messi són les de Busquets i d'Alba, i, en canvi, no la de Piqué, que sí que valora altres qüestions al llarg de la sèrie.

El de Badia i el de l'Hospitalet mantenen una gran relació amb l'argentí, a diferència del central blaugrana, ja retirat. També és significatiu el moment en què Mateu Alemany parla amb Ansu Fati i li pregunta si es vol quedar al Barça: la jove promesa li diu que si depèn d'ell, sí. A la sèrie no s'explica, però el director de futbol va aturar l'estiu del 2021 una oferta de 100 milions d'euros procedent de la Premier League per fitxar-lo.

El discurs motivador de Xavi

Amb tot, s'aborda fonamentalment la primera etapa de Xavi al càrrec. El tècnic, que recull els elogis de jugadors com Busquets, Pedri i Ter Stegen, s'intenta guanyar els seus pupils amb un discurs motivador i, també, amb bromes i, sobretot, reptes –per exemple, marcar dos gols abans del minut 30– que suposen premis, ja sigui un dia més de festa per Nadal o convidar el grup a un sopar pagat pel tècnic on els jugadors vulguin.

La situació crítica de l'equip durant els seus primers mesos com a tècnic fa, però, que acabi supeditant els premis a una cosa tan fonamental com guanyar. L'equip necessitava sumar per no despenjar-se de la lluita per classificar-se per la Champions del curs vinent. És precisament en aquesta competició, després de la derrota contra el Bayern Munic (3-0) del curs passat i l'eliminació del Barça en què, sense que la sèrie ho mostri directament, Xavi explica que es va "emprenyar molt" perquè "l'equip no va competir" i que va ser "un dels dies que més enfadat estava". Un dels altres moments més sincers del tècnic és quan ell, principal defensor de Dembélé, també es va arribar a pensar que tenia tractes fets amb un altre equip quan el passat mercat d'hivern es negava a renovar i va ser, temporalment, apartat.

Un dels moments més feliços dels primers mesos de l'egarenc com a tècnic blaugrana va ser el triomf, per 0-4, al Santiago Bernabéu. A la pràctica, aquella victòria només va servir com un impuls anímic, però el discurs previ de Xavi mostra el seu optimisme innegociable: "Sou millor equip que el Reial Madrid", els va dir abans de saltar a la gespa. Aquest curs, en canvi, els blancs es van imposar per un contundent 3-1. El Barça, però, va líder a la Lliga. Veurem com acaba aquesta història i si la nova temporada de la sèrie tindrà un final feliç. "Aquest any, la Lliga no es pot escapar. S'ha de morir pel Barça", diu Xavi en l'últim episodi.

stats