Tornen les normes al vestidor del Barça: "Els jugadors es deuen a la professió, al club i a l'afició"

Parlem amb Joan Vilà, mentor futbolístic de Xavi, i Marc Muniesa, format al Barça i que els darrers anys s'ha enfrontat a l'Al-Sadd, sobre la figura del nou tècnic blaugrana

5 min
Xavi en el seu primer entrenament amb el Barça

BarcelonaXavi ha arribat dues hores i mitja abans d'hora al seu primer entrenament amb el Barça. Enfundat amb el xandall del club i acompanyat pel seu staff, així com del president Joan Laporta, el vicepresident esportiu Rafa Yuste i la cúpula executiva de l'àrea de futbol, el tècnic egarenc ha dirigit les seves primeres paraules als jugadors citats avui a la Ciutat Esportiva. Xavi els ha enviat un missatge d'optimisme i, també, d'exigència. "Soc partidari de l’ordre, més que de la disciplina. La meva experiència com a jugador em diu que, quan hi ha hagut normes, hem anat bé", va deixar clar durant la seva presentació com a flamant entrenador del Barça. I, el de Terrassa, que té una idea molt clara de com vol gestionar el vestidor, recuperarà hàbits com esmorzar i dinar plegats amb la intenció de fomentar la cohesió i, també, de supervisar l'alimentació de la plantilla.

De la mateixa manera, els futbolistes hauran d'arribar una hora i mitja abans als entrenaments per poder esmorzar i preparar-se bé per a la sessió. El cos tècnic ja serà a la Ciutat Esportiva des de dues hores abans de l'inici de l'entrenament. I, segons ha avançat el diari As, es recuperaran les multes si hi ha retards (o altres faltes de conducta) i el seu import creixerà exponencialment en funció de la reincidència. També es controlaran les activitats extraesportives i caldrà no arribar més tard de les dotze de la nit a casa els dos dies previs a la disputa d'un partit. "Hem de ser més professionals. No estem obtenint resultats i hem de millorar en aspectes que van més enllà dels partits o de l'entrenament", va dir públicament Xavi.

El terrassenc ha vingut disposat a aplicar i recuperar un codi de conducta que els últims anys s'havia anat degradant o deixant de banda, però que Xavi ja va viure en la seva etapa de jugador, especialment durant l'etapa de Pep Guardiola i també amb Luis Enrique, l'últim tècnic que va tenir com a jugador a Barcelona. "Que hi hagi una normativa és important i no s'hauria de veure com una cosa estranya: no pot ser que tothom faci la seva. Cal que hi hagi serietat, i amb això no vull dir rigidesa, però sí que els jugadors han de tenir clar que es deuen a una professió, a un club i a una afició. I, per això, és normal que es posin un normes perquè se segueixin unes conductes que van lligades amb la professionalitat: puntualitat, alimentació, descans, sessions de recuperació i de prevenció de lesions... Un grapat de coses que fan que la jornada d'un futbolista professional no sigui només d'una hora i mitja d'entrenament, sinó que ha de ser, com en altres professions, de 4, 5 o 6 hores o les que convinguin", explica, amb claredat i franquesa, Joan Vilà, amic i mentor futbolístic de Xavi.

Vilà, que va estar durant més de 40 anys vinculat al Barça, primer com a jugador i després com a entrenador al planter, no té cap dubte que l'egarenc està preparat per agafar les regnes del Barça", malgrat tenir només dos anys d'experiència a la banqueta. "Quan era jugador, ja veies que era un entrenador dins del camp. Dels que analitza, anima, ordena, lidera, mana, que vol la pilota... Això ja se li veia, des de menut. Com també se li veia al Pep. A més, és un boig del futbol. Ara és pare i han augmentat les seves responsabilitats, però recordo que era capaç de veure un partit d'alevins a les dotze de la nit", relata Vilà, que juntament amb el seu fill Ferran va ajudar Xavi durant un any i mig a fer la transició de jugador a entrenador.

Joan Vilà, a casa seva, amb una samarreta dedicada per Xavi i una foto del partit d'homenatge quan va penjar les botes al Cardedeu, acompanyat de Cruyff i Reixach.

El diàleg amb els joves i els veterans

Si bé Xavi aposta per recuperar les normes al vestidor, també és un tècnic que busca la complicitat i el diàleg amb els jugadors. "Ell agraïa molt com a jugador el diàleg amb els entrenadors i ara ho aplica: és honest i va de cara amb els jugadors, sense segones. Sabrà com tractar els joves de la casa, que sempre és més fàcil perquè tenen la motivació d'arribar al primer equip i, a més, han crescut veient Xavi jugar al Barça. I també sabrà com tractar els veterans. Els coneix bé i són els primers als quals exigirà que facin un pas endavant i que agafin responsabilitat", sentencia Vilà.

"Xavi va estar gairebé 20 anys al primer equip. Ja ho va dir Luis Enrique: millor que ell, el vestidor no el coneix ningú, perquè ha viscut tant èpoques bones com dolentes", apunta, per la seva part, Marc Muniesa, jugador format al planter blaugrana i que els dos darrers cursos s'ha enfrontat a l'Al-Sadd de Xavi com a defensor de l'Al-Arabi, club al qual va arribar a partir d'un vell conegut seu, el tècnic Jordi Condom. "Després de dos anys d'entrenador Xavi ha millorat en la manera com tractar els jugadors, en saber com gestionar les seves emocions i detectar com actuar amb cadascun. Ell i el seu staff estan preparats", explica el defensor de Lloret de Mar, que trobarà a faltar la relació de proximitat i d'amistat que vivia amb Xavi i el seu entorn a Qatar. "És evident que el nivell del futbol qatarià és inferior a l'europeu, però han competit a la Champions Asiàtica i Xavi també ha hagut de gestionar els egos d'un vestidor amb futbolistes que són internacionals amb les seves seleccions".

Marc Muniesa en una imatge d'arxiu.

Muniesa explica com Xavi ha canviat l'Al-Sadd. "Quan va arribar-hi com a jugador, l'Al-Sadd era un equip que jugava tancat i Xavi feia de mitjapunta. Quan recuperaven la pilota, la feien arribar a Xavi i ell muntava el contraatac. Era un equip que jugava més a esperar el rival. En canvi, quan es va fer càrrec de la banqueta, va canviar la mentalitat i la forma de jugar de futbolistes que ja feia temps que eren al club. Durant els primers mesos els va costar una mica agafar-ho, però després els va convertir en un equip imparable. L'Al-Sadd no era llavors un equip guanyador, sinó que ho era l'Al-Duhail, el seu principal rival i el club amb més pressupost de la lliga", exposa Muniesa. El defensor català també recorda un detall determinant: "A Xavi no li va tremolar el pols a l'hora de canviar el porter titular, que portava molts anys al club i era també el titular de la selecció de Qatar, per posar el suplent perquè jugava millor amb els peus".

Per a Muniesa, que Xavi pugui traslladar el seu model de joc al Barça tindrà a veure més amb una "qüestió de motivació" que no pas d'aprenentatge. "Hi ha molts jugadors de la casa que han mamat des de petits aquesta forma de jugar. I, els de fora, són de nivell i ho haurien d'agafar de pressa", remarca el futbolista de Lloret de Mar, alhora que demana paciència i recorda que la gran quantitat de lesions faran que calgui una mica més de paciència. Per la seva part, Vilà exposa que "Xavi ha arribat en un moment una mica complicat i si es compara, per exemple, amb la darrera època gloriosa del club en què tots els engranatges funcionaven, el nivell de la plantilla actual no és el mateix, sobretot pel que fa als futbolistes estrangers". Assegura, però, que amb Xavi seran cada dia una mica millors. "La garantia d'èxits no la pot donar ningú, perquè l'esport depèn de moltes circumstàncies, però el que sí que està garantit amb Xavi és que s'entrenarà i es jugarà d’acord amb la seva idea des del primer dia", conclou algú que, com molts culers, celebra el retorn de Xavi a casa.

stats