Xavi: "M'hi deixaré la vida perquè això funcioni"

Xavi dirigirà aquest dimarts el seu primer entrenament com a tècnic del Barça i defensa que el seu “és un projecte a mitjà i llarg termini” que tornarà l’exigència a l’equip

3 min
Xavi, presentat com a nou entrenador del Barça

BarcelonaGairebé 10.000 aficionats van voler acompanyar Xavi Hernández al Camp Nou en la seva tornada a casa. Al costat del president Joan Laporta, Xavi va firmar damunt la gespa de l’estadi el nou contracte que el vincula com a entrenador del Barça fins al 2024. “No em voldria emocionar però estic molt il·lusionat. Moltes gràcies, només us vull dir una cosa: som el millor club del món. Visca el Barça i visca Catalunya”, van ser les seves primeres paraules abans de dedicar un temps a fer-se fotografies amb la família i a saludar els aficionats presents, que van corejar el seu nom i van cantar l’himne blaugrana, amb el mateix Xavi i Laporta sumant-s’hi. “M’hi deixaré la vida perquè això funcioni. Aquí no val el notable, aquí hem de ser excel·lents. Això és el Barça: no val ni empatar ni perdre, només guanyar. Estic molt emocionat per la rebuda de l’afició. Us ho tornarem amb esforç i sacrifici, tenint respecte pels valors que identifiquen el club”.

També estava visiblement emocionat el president blaugrana, que si fa només uns mesos, a l’estiu, va ratificar Ronald Koeman amb la boca petita, ahir va descriure l’arribada de Xavi com “un dia que marcarà la història del club”. El president blaugrana, que va garantir al tècnic de Terrasa “plena confiança, també quan les coses es torcin”, va voler mostrar el seu convenciment que es redreçarà el rumb de l’equip. Per fer-ho, Xavi arriba amb unes idees futbolístiques clares i uns canvis, alguns dels quals estructurals, que s’aniran aplicant. De moment, la seva arribada ja ha suposat relleus de pes en les àrees de fisioteràpia i preparació física. A partir d’avui, el Barça reubicarà els fisioterapeutes Juanjo Brau i Xavi Linde, que no seguiran al primer equip. Carles Nogueira (de l’Al-Sadd) i Jaume Munill (que estava a la secció de futbol sala del club) ocuparan els seus llocs. El preparador físic Albert Roca, que va tornar al Barça de la mà de Koeman, és substituït per Ivan Torres (també de l’Al-Sadd).

De fet, durant la seva presentació Xavi va lamentar l’allau de lesionats al primer equip i va explicar que caldrà posar ordre als departaments vinculats amb els serveis mèdics del club, i va utilitzar la mateixa expressió per referir-se a l’exigència que cal recuperar al vestidor. “Soc partidari de l’ordre, més que de la disciplina. La meva experiència com a jugador em diu que, quan hi ha hagut normes, hem anat bé. I, quan no ha sigut així, ni tan sols hem arribat a competir”, va explicar Xavi, una sentència que va ser recurrent durant la seva extensa primera compareixença com a entrenador blaugrana. I, en aquest sentit, no va voler analitzar què s’ha fet malament els últims anys, en què l’equip ha fet una gran davallada, tant a la Champions com a la Lliga: “He estat fora i no vull parlar de coses que no he viscut. No sé com s’ha entrenat aquí, però sí que sé com entrenem nosaltres”.

Joan Laporta i Xavi, acompanyat de la seva família, saludant l'afició.

L’arribada de Xavi suposa començar a mirar endavant, i el tècnic, fidel a l’ADN Barça -sintetitzat en tres premisses innegociables: “pressió, posició i possessió” -, sap que el seu serà un projecte “a mitjà i llarg termini”. Així l’hi ha garantit Laporta, amb qui ahir va mostrar una gran sintonia, recuperada després que la seva relació visqués un refredament durant el període electoral.

Renovar Dembélé, una prioritat

En un moment desinhibit de la compareixença de premsa, Xavi va fer un primer encàrrec al president blaugrana: renovar Ousmane Dembélé. El francès acaba contracte aquest curs i, malgrat que des del Barça admeten que no serà una renovació “gens fàcil”, apel·len a la voluntat del jugador de seguir sent blaugrana. Per al tècnic egarenc, Dembélé és “una prioritat”: “Si fos per mi, el renovaria ara mateix. Ben treballat, té condicions per ser el millor del món en la seva posició. Depèn de la seva mentalitat, però si se’l cuida i si es lesiona poc, pot ser un futbolista molt determinant. Ha d’estar feliç, còmode i a gust”.

De fet, Xavi no preveu un Barça sense extrems, una posició de la qual la plantilla va justa d’efectius. I per això ni el tècnic ni el club descarten acudir al mercat d’hivern, on els gestors blaugranes tindran més marge de maniobra sempre que puguin tancar alguna sortida -com la de Philippe Coutinho-. “Valorarem amb el club si podem fitxar a l’hivern, però cal estar atents al mercat, perquè sempre ofereix oportunitats”, es va limitar a dir Xavi. I, finalment, un encàrrec per als quatre capitans, Busquets, Piqué, Alba i Sergi Roberto: “Són els que han de tirar del carro i els primers als quals s’ha d’exigir més”.

stats