L'arribada de Xavi suposa canvis decisius per frenar l'allau de lesions

Figures de pes de les àrees de preparació física i fisioteràpia seran apartades del primer equip

3 min
Ansu Fati retirant-se del terreny de joc a Balaídos (Vigo).

BarcelonaQuan el doctor Ricard Pruna es va acomiadar del Barça el setembre de l’any passat després de més de dues dècades al club, Xavi Hernández va publicar un sentit missatge d’agraïment al seu Instagram. “Moltes gràcies, Ricard, per tot el que has fet pel Barça aquests anys i en especial gràcies infinites per tot el que m’has ajudat a la meva carrera. Has sigut com un àngel de la guarda per a mi i per a molts”, va escriure Xavi. D’aquesta manera, l’egarenc expressava el seu suport públic a Pruna, abocat a abandonar el club per les desavinences amb l’anterior junta directiva i després que el doctor Ramon Canal l’anés apartant gradualment del primer equip. 

Ara Xavi torna al club per asseure’s a la banqueta en un moment en què un dels principals maldecaps que es trobarà serà l’allau de baixes al primer equip. A l’espera de començar a recuperar efectius, hi ha una desena de jugadors que estan de baixa. Els problemes que està tenint la plantilla amb les lesions aquest principi de temporada, especialment pel que fa a les musculars, és un fet que genera preocupació al club ja des d’abans del retorn de l’egarenc. I, de fet, la prevenció i la gestió mèdica són dos dels pilars que Xavi sempre ha tingut molt presents en la idea de Barça que l’egarenc s’imagina. 

El doctor Ricard Pruna, amb Leo Messi, en una fotografia de quan tots dos eren al Barça.

De fet, quan l’anterior CEO del club, Òscar Grau, i l’exsecretari tècnic Éric Abidal van viatjar el gener del 2020 a Doha per intentar fitxar Xavi quan Josep Maria Bartomeu ja havia pres la decisió de cessar Ernesto Valverde, el llavors entrenador de l’Al-Sadd ja els va explicar quines idees tenia per al club blaugrana i, pel que fa als serveis mèdics, l’egarenc tenia molt present el nom de Pruna. Xavi no va veure clar tornar al Barça en aquell moment, fet que a alguns gestors blaugranes els va costar d’encaixar, i progressivament Pruna va veure com se l’anava allunyant del primer equip.

Canvis radicals

Actualment, després d’estar un any a l’Andorra de Gerard Piqué, Pruna és des de l’estiu el màxim responsable dels serveis mèdics del Sharjah FC, dels Emirats Àrabs Units. I, malgrat que comparteixen camins diferents, Xavi i el doctor badaloní no han perdut la seva química. De fet, Pruna és un dels noms que es van situar a l’òrbita del candidat Víctor Font durant les eleccions, ja que fonamentava bona part del seu projecte esportiu en la figura del tècnic egarenc. El retorn de Pruna, de moment, haurà d'esperar, però l’arribada de Xavi ja ha començat a comportar canvis determinants i d’alt voltatge en les àrees de fisioteràpia i de preparació física. Segons ha avançat el diari As i ha pogut confirmar l'ARA, el Barça reubicarà a partir de dimarts el cap dels fisioterapeutes Juanjo Brau –amb un alt pes al club, ja que hi és des del 1997– i Xavi Linde, que no seguiran al primer equip. Carles Nogueira (de l’Al-Sadd) i Jaume Munill (actualment a la secció de futbol sala del club) ocuparan els seus llocs. El preparador físic Albert Roca, que va tornar al Barça de la mà de Ronald Koeman, serà substituït per Ivan Torres. 

L’arribada de Xavi i els reiterats problemes de lesions han acabat de posar en el punt de mira els serveis mèdics i els preparadors físics i fisioterapeutes responsables del primer equip, tot i que és una àrea que ja fa temps que està assenyalada. L’ARA ja va publicar que Brau va estar a punt de ser apartat del primer equip a l’estiu i que el club va estudiar llavors incorporar al seu lloc David Álvarez, que actualment treballa al Betis i a qui el Barça no ha perdut de vista. Venen temps de canvis al club.

stats