Barça
Esports Barça 12/09/2022

Per què Ter Stegen torna a volar com abans?

La recuperació de l'alemany, que dimarts visita un estadi que el motiva, és fruit d'un treball coral

4 min
Marc-André ter Stegen, durant un escalfament amb el Barça.

Barcelona23 de febrer del 2022. Estadi de futbol Diego Armando Maradona. Marc-André ter Stegen és el jugador del Barça encarregat d'atendre la premsa en la prèvia de la tornada dels setzens de final de l'Europa League contra el Nàpols. Amb un somriure tens a la cara, el porter alemany sorprèn els periodistes amb una fuetada que concorda poc amb el seu estil dialèctic –normalment escapa de les polèmiques i dedica un to amable.

"Hi ha hagut coses que no he pogut treballar perquè he estat lesionat. Ara ho estic fent per tornar al meu màxim nivell i estic convençut que els resultats arribaran. Sé que algú de vosaltres ha escrit alguna cosa per afegir llenya al foc. Així sou [els periodistes]. Però sé què faig bé i en què he de millorar, així que estic tranquil", diu el jugador de Mönchengladbach. Es refereix, entre altres coses, a una anàlisi de l'ARA sobre el seu rendiment i la tipologia dels gols que rep. Li molesta sobretot l'aportació que, al text de principis de febrer, fa l'exporter Andrés Palop, que vincula la quantitat de gols que rep pel costat dret amb l'estat del seu genoll: "Ha encaixat molts gols per la cama dreta, la majoria d’ells ancorant el peu a terra i no impulsant-se per al salt”. La xifra és contundent: sense comptar penals i rebots, ha rebut 11 gols més pel costat dret que per l'esquerre (d'un total de 35). Una estadística que explica la inestabilitat del seu joc en comparació amb el que era fa uns anys.

Val la pena aquest flash-back inicial per entendre l'actual Ter Stegen, que després d'un estiu marcat per la desconnexió i l'entrenament personal s'ha retrobat amb la seva millor versió. Si fa uns mesos el seu rendiment individual no quadrava amb la recuperació col·lectiva del Barça sota les ordres de Xavi Hernández, ara és impossible analitzar el bon començament de l'equip a la Lliga sense reparar en les seves actuacions decisives. Ha intervingut de manera providencial en tres dels cinc partits que el conjunt català ha disputat fins ara al campionat estatal. A la primera jornada va evitar el que hauria sigut una derrota humiliant contra el Rayo Vallecano al Camp Nou; a la segona va minimitzar els perills de la Reial Societat a Anoeta, i a la quarta va salvar dues dianes cantades del Sevilla al Sánchez-Pizjuán.

Tot plegat fa que estigui completant el seu millor inici de curs pel que fa a gols encaixats des que és indiscutible al Barça. Mai en els seus primers cinc partits de Lliga havia encaixat només un gol. Quan més a prop va estar d'igualar els registres actuals va ser en les primeres cinc jornades de la Lliga 2017/2018, en què tan sols va rebre dos gols. "El Marc és perfeccionista i honest. No para de treballar per voler millorar i ara està a un nivell altíssim", celebren des del vestidor blaugrana, on saben que per fi s'ha tocat la tecla correcta perquè Ter Stegen deixi de patir amb el genoll i, en conseqüència, torni a parar com fa cinc anys. Com s'ho ha fet per recuperar el seu millor nivell? Quines persones l'han acompanyat en el procés durant els últims mesos?

De la Fuente, Pruna i Pozos, els noms propis de la recuperació

L'origen de la davallada del rendiment de Ter Stegen és una lesió mal curada en el tendó rotulià del genoll dret. L'estiu del 2020, després de la desfeta contra el Bayern Munic, el porter va passar per primera vegada pel quiròfan. El va intervenir Ramon Cugat, però la lesió no es va acabar de recuperar bé. Onze mesos més tard va repetir el procediment quirúrgic amb l'expert suec Håkan Alfredson, que va tornar a netejar el tendó afectat. No obstant això, el jugador seguia notant molèsties en el salt i en el xut, fins al punt que això condicionava el seu joc.

La situació va canviar entre el desembre i el gener de l'any passat, ja amb Xavi Hernández al capdavant de l'equip i Ricard Pruna tutelant l'historial mèdic dels jugadors. En una de les primeres reunions del nou staff, el preparador de porters, José Ramón de la Fuente, que sobrevivia d'entrenadors anteriors, va suggerir que el problema de Ter Stegen era més de readaptació que no estrictament clínic. Pruna i el seu equip van estudiar el cas amb deteniment i, després de descartar un tractament addicional amb plasma enriquit, van definir una sèrie d'exercicis de força, amb politges i pesos, perquè l'alemany guanyés confiança en l'articulació i deixés de patir. Unes rutines que ja estava començant a seguir en el moment de la seva estripada a Nàpols. L'encarregat de fer que Ter Stegen treballi avui sense avorrir-se al gimnàs és David Pozos, un recuperador madrileny que s'ha incorporat recentment al club.

El treball de diversos professionals ha ajudat l'alemany a recuperar-se, però res hauria sigut possible si l'implicat no hagués entès a temps que amb aturar pilotes no n'hi havia prou. Ter Stegen vola com abans. I aquest dimarts vol demostrar-ho a Munic, al seu país, a l'estadi de Manuel Neuer, que li nega des de fa més d'un lustre la titularitat a la selecció alemanya.

stats