Barça
Esports Barça 04/04/2022

Toxicologia conclou que Abidal i el seu "cosí" no són família

Segons avança 'El Confidencial', les proves no troben llaços de sang entre l'exjugador i el seu donant

2 min
Éric Abidal, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDes que la policia va interceptar una conversa entre l'expresident del Barça Sandro Rosell i un dels seus assessors, Juanjo Castillo, en què es posava en dubte que el trasplantament de fetge d'Éric Abidal s'hagués fet seguint la legalitat, el cas s'està complicant cada vegada més. El jugador manté la seva versió que el procediment es va fer seguint les normes i sosté que el seu donant, Gerard Armand, és el seu "cosí". Però l'Institut de Toxicologia espanyol, que està estudiant el cas, contradiu aquesta versió. Segons un informe al qual ha tingut accés El Confidencial, no hi ha cap evidència científica que tots dos tinguin llaços de sang. Per tant, sosté que no són família. Segons aquest mateix mitjà, Toxicologia ja ha remès l'informe al jutjat de Barcelona que investiga el cas per determinar si hi va haver un delicte de tràfic d'òrgans. I ara serà el torn dels tribunals de decidir el següent pas.

El cas es remunta al 2012, quan Abidal va recaure del càncer de fetge i va necessitar un trasplantament. El donant va ser Gerard Armand, també francès, que va desplaçar-se a Barcelona per sotmetre's a l'operació. En un principi s'havia dit que Armand era cosí seu, i així constava oficialment als informes, fins al 2017. Quan la justícia va detenir Sandro Rosell per un presumpte cas de corrupció –del qual finalment seria absolt després de passar dos anys en presó preventiva–, es va obrir la capsa de Pandora. I és que una de les converses telefòniques intervingudes van detectar un diàleg entre Rosell i Castillo on admetien directament que van comprar "un fetge il·legal" per al jugador. El 2012, Rosell era el president blaugrana.

La jutge Carmen Lamela, encarregada de la instrucció de Rosell en el cas Rimet, va obrir una peça separada per investigar el cas. Inicialment les investigacions van concloure que tot estava en ordre i el cas es va arxivar. Però el 2018 es va produir un gir de guió. Es van analitzar amb lupa tots els documents i es van trobar irregularitats en la signatura d'algun dels papers del procediment. La Fiscalia va demanar reobrir el cas i quan ja estava novament en marxa, el 2019 va citar a declarar Abidal. L'exfutbolista –aleshores secretari tècnic del Barça– va negar cap irregularitat i va insistir que Armand era cosí seu. El donant, al seu torn, va accedir a fer-se una exploració mèdica per comprovar que ell havia donat el fetge del trasplantament.

Amb l'arribada de la pandèmia el cas es va aturar, però ara s'ha reprès. Segons els informes, no hi ha dubtes que Gerard Armand sigui el donant, però en canvi sí que n'hi ha sobre el parentiu. Toxicologia no n'ha trobat evidències científiques després d'analitzar els teixits, i això obre la porta a la tesi que sosté la Fiscalia, que la donació no va ser d'un familiar de manera altruista, sinó que hauria sigut a canvi d'algun tipus de contraprestació, fet que està taxativament prohibit. El següent pas serà intentar determinar si el donant va cobrar pel trasplantament i, en el supòsit que així sigui, saber qui se'n va fer càrrec. El cas, lluny d'aclarir-se, s'embolica a cada dia que passa.

stats