Futbol
Esports Barça 10/09/2022

"No estem donant una imatge gaire professional": ajornats els primers partits per la vaga arbitral a la lliga femenina

Els equips estan obligats a viatjar i presentar-se sobre la gespa malgrat saber que no hi haurà cap àrbitra

3 min
Les jugadores de l'Atlètic de Madrid i de la Reial Societat a la gespa sense les àrbitres

BarcelonaLa Lliga F, el primer campionat professional de futbol femení, comença amb mal peu. Aquest dissabte a les 12 h havien de jugar-se els dos primers partits, però la vaga del col·lectiu arbitral ha certificat que caldrà esperar per veure en acció les jugadores. Tot estava a punt, tant la producció de televisió com els treballadors i les esportistes, però després de les negociacions de divendres no es va arribar a un acord entre les parts. El protocol decretat va ser esperar 30 minuts per ajornar el partit en veure que, efectivament, no hi arribava cap àrbitra per dirigir els enfrontaments. De moment, tots els partits s’aniran ajornant així, en lloc de posposar tota la jornada sencera. Cap dels quatre partits que s’havien de jugar ahir es van disputar. 

Aquesta vaga és l'enéssim episodi del conflicte entre la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la Lliga Professional de Futbol Femení (LPFF), dos organismes que es tiren els plats pel cap. De fet, tots dos van arribar a anunciar que serien ells els que sortejarien el calendari de la Lliga, cosa que va provocar la intervenció del Consell Superior d'Esports per evitar tenir dos calendaris diferents. Quan tot semblava a punt per a l'inici del campionat, però, ha arribat la vaga arbitral. El col·lectiu reivindica professionalitzar la seva feina i poder estar per sobre del salari mínim interprofessional. L'estament arbitral ha confirmat que aquest dilluns se celebrarà una roda de premsa en què s'informarà sobre l'estat de les negociacions entre la RFEF, la LPFF, el CSD i les àrbitres.

Zubizarreta: "No és una imatge gaire professional"

Aquest diumenge la situació és la mateixa. Sense cap tipus de negociació en marxa, tot sembla indicar que tampoc es jugaran els enfrontaments d’avui. Les indicacions són les mateixes: els equips tenen l’obligació de fer acte de presència al camp malgrat tenir coneixement que les àrbitres no han viatjat ni es presentaran al partit. Al Barça no l’afecta gaire, ja que hauria de debutar avui en el derbi contra el Llevant Les Planes, a Sant Joan Despí, equip català que s’estrena aquesta temporada. Markel Zubizarreta, mànager general del Barça femení, ha parlat a la Ciutat Esportiva Joan Gamper: "La informació que tenim a hores d’ara són bàsicament els comunicats que han sortit tant per part del comitè d’àrbitres com de la Lliga. Prepararem el partit d’igual manera i demà ens presentarem a jugar. És important donar una imatge de lliga professional, i sincerament crec que no jugant la primera jornada no estaríem donant aquesta imatge. Entenc que és un problema global, no és només un problema del comitè tècnic d’àrbitres, sinó que s’han de posar d’acord com ens ha passat en multitud de coses entre Lliga, Federació i CSD, però crec que han de seure en una taula i fer una normativa, un funcionament d'acord amb la Lliga de Futbol Professional". Segons Zubizarreta, "s’ha fet tot tard": "Vam saber el nombre d’extracomunitàries a dos dies de tancar el mercat, ara les àrbitres també van tard… Al final, crec que s’ha de regular tot amb la Lliga Professional: àrbitres, instal·lacions, normatives… D’això no hi ha dubte. El que sí que creiem és que s’hauria d’haver tingut tot a punt per començar la Lliga quan tocava".

"Esperem que no trobem més problemes, però està clar que si algú vol tenir problemes és fàcil trobar-los. Jo crec que tant la Federació com la Lliga F s’han de posar d’acord en moltes coses per poder començar. Aquestes negociacions s’han de portar a terme el més ràpid possible perquè funcionem com una lliga professional i no amb la imatge que estem donant si aquesta jornada no es disputa. Les grans perjudicades [de no jugar el primer partit de Lliga] són les jugadores i el cos tècnic, que porten treballant un mes i mig per jugar. Més que res perquè si hagués començat la Lliga més tard, potser hauríem tingut més vacances, tota la planificació d’entrenaments era pensant en jugar demà... Si això no passa, està clar que no ens ajuda en res", ha afegit.

Ferran Cabello, entrenador i director esportiu del Levante Las Planes, manté la mateixa línia que Markel Zubizarreta. "Nosaltres el que farem és realitzar la nostra activitat professional. Vindrem a l'estadi, farem l'escalfament i la preparatòria com si la situació del partit fos normal, però ja entenem que serà molt complicat que juguem el partit", reconeix. "La situació ens preocupa perquè se'ns estan demanant uns requisits i estem complint amb tots els passos que havíem de donar i ara un dia abans de començar l'inici d'una lliga que ha de ser professional, on tot ha de començar a canviar i on s'ha de donar una imatge professional, doncs ja ens trobem amb una situació incòmoda que provocarà que no disputen la primera jornada", conclou.

stats