Barça

Xavi es cansa de fer de poli bo: Dembélé, exclòs de l'Athletic-Barça

Mateu Alemany insta el francès, que no vol renovar, a sortir del club abans del 31 de gener

4 min
Xavi Hernández, a l'inici de la roda de premsa

BarcelonaLa paciència a Can Barça amb Ousmane Dembélé s’ha acabat. El club, tip d’esperar una resposta d’un futbolista que juga al gat i a la rata, i de veure com el seu agent s’ha dedicat a subhastar el jugador per mig Europa, ha decidit plantar-se. El missatge és clar i unànime, fins al punt que el tècnic Xavi Hernández, que fins ara s’havia mostrat com el poli bo, lloant el seu jugador a les sales de premsa, ha canviat radicalment el discurs. “O caixa o faixa. O renova o se’n va”, deia ahir l’egarenc. Una resposta que ha de ser imminent perquè el Barça depèn de Dembélé per poder fer alguna operació complementària en aquest mercat d’hivern.

La primera conseqüència de tot plegat és que el normand ha caigut de la llista de convocats per viatjar a Bilbao per jugar el partit de Copa del Rei d'aquesta nit contra l'Athletic Club. La decisió és de club, tal com ha explicat el director de futbol blaugrana, Mateu Alemany: "Fa sis mesos que vam iniciar les negociacions amb els seus agents. Els vam transmetre que volíem que l'Ousmane continués. Els hem presentat diverses ofertes. És temps més que suficient per prendre una decisió sobre el futur. Ara estem a 11 dies per al tancament del mercat d'hivern. Entenem que després de tot aquest procés ha decidit no seguir. Li hem explicat que volem futbolistes compromesos i que ha de sortir, pel bé d'ell i del Barça, el més aviat possible. La decisió de Xavi és coherent amb la posició del club. No anar convocat és la conseqüència lògica d'una negociació que ha acabat amb la voluntat del jugador de no continuar".

Tampoc viatja a Bilbao Memphis, que té molèsties a l'esquena i als isquios. En canvi, Martin Braithwaite torna a una llista de convocats cinc mesos després. El danès ja s'ha refet de la lesió al genoll i té números per tornar a competir a les ordres de Xavi.

El Barça té molta pressa per trobar una sortida al conflicte Dembélé. De fet, per a aquesta setmana s’espera una nova reunió, possiblement divendres, per mirar de desencallar unes negociacions que van començar fa mes de mig any. Fins ara el club havia aguantat el pols amb paciència i professionalitat, però ara que el temps se’ls tira a sobre han optat per endurir el discurs cap a un jugador que acaba contracte el 30 de juny.

“El que puc dir és que estem en una situació complexa i difícil. El club ha decidit que si no se’l renova cal prendre ja una decisió amb ell. No és fàcil, però fa cinc mesos que Mateu Alemany [el director de futbol del Barça] negocia amb el seu representant i no podem esperar més. O renova o prenem una decisió”, apuntava Xavi. Més endavant, afegia: “He sigut molt honest amb ell. No és una situació fàcil, però cal prendre una decisió. O caixa o faixa. Que quedi clar que el primer són els interessos del club”.

La influència de l’agent

Molt possiblement, la gota que va fer vessar el got van ser les declaracions del seu agent, Moussa Sissoko, a Ràdio Montecarlo, on va carregar a tort i a dret contra el Barça. Dimarts assegurava que “els dirigents del Barça estan perdent ells solets Dembélé”, considerava que tenia més raó que un sant quan demanava un salari anual de 40 milions bruts i acabava acusant la cúpula esportiva de llançar “amenaces” com deixar Dembélé a la graderia aquests últims sis mesos de contracte. “Aquesta tàctica potser funciona amb altres agents, però no amb mi. Soc aquí per defensar els interessos del jugador, i defensaré els seus drets fins on sigui necessari”, va dir.

Xavi, que apel·lava a la “responsabilitat” de l’extrem francès, va ser inflexible a la sala de premsa. Va assegurar que Dembélé no s’asseurà a la graderia com a càstig. Que aquesta opció “no s’estava contemplant” i que les úniques vies possibles eren la renovació o la sortida. També va explicar que Dembélé li deia en privat que volia renovar, i reconeixia que “no entenia” el motiu pel qual s’estava allargant tant la negociació.

El Barça, mentrestant, i en veure que la renovació s’encallava, ha anat parlant amb altres clubs per buscar una cessió –o venda– del jugador a mitja temporada, però l’agent, una vegada i una altra, ha anat tancant la porta a qualsevol opció que suposi deixar el Barça aquest mes de gener. De fet, la seva postura no es movia ni un mil·límetre i emplaçava el Barça a continuar les negociacions un cop es tanqui el mercat d’hivern. Però per al Barça, esclar, ja seria tard.

Canvi de discurs del Barça sobre Dembélé

El canvi de discurs al Camp Nou s’explica, en part, perquè el temps se’ls tira a sobre. Però els últims dies també ha començat a créixer la sospita que, en realitat, l’agent de Dembélé està dilatant les negociacions i segueix sense tancar del tot la porta al Barça perquè no troba a Europa cap club que pugui satisfer les seves exigències econòmiques –al Barça demana 40 milions bruts per temporada i una prima de renovació de 40 milions addicionals–. De fet, als despatxos nobles han arribat a considerar com “estrany” que algun equip es comprometi a pagar aquestes xifres a un jugador que té un historial de lesions com el de Dembélé.

És per aquest motiu que, darrerament, ha crescut l’optimisme al Barça sobre una renovació a la baixa. Però, com saben bé, tractant-se de Dembélé ningú dirà blat fins que estigui al sac i ben lligat.

L'AFE es posiciona a favor de Dembélé

En un comunicat emès aquest dijous al migdia, un cop s'ha conegut que Dembélé no viatja a Bilbao, l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) s'ha posicionat a favor del futbolista francès: "És cert que un futbolista professional no té dret a ser alineat i ser convocat per a tots els partits, però si aquesta circumstància es pot entendre com una pressió per doblegar la seva voluntat [perquè renovi] i a més es fan declaracions públiques en què s'admet aquest tipus de pressions, estaríem davant d'una actuació il·legal per part de l'empresa".

stats