08/09/2022

Xavi tenia raó amb Dembélé

2 min
Dembélé i Xavi Hernández

Durant el serial etern de la renovació de Dembélé, Xavi Hernández va quedar-se sol demanant-ne constantment la continuïtat. Bona part de l’afició no entenia el perquè de tanta confiança i, als despatxos, qui més va perdre la paciència va ser el director de futbol, Mateu Alemany: si fos per ell, l’extrem ja no seria jugador del Barça. L’aposta ferma de l’entrenador pel francès, donades les circumstàncies, era arriscada perquè havia d’assumir les conseqüències d’una decisió presa a contracorrent i amb mitja llotja arrufant el nas. Els cinc anys que Dembélé portava al club havien estat un calvari de lesions i anarquia incontrolable: era normal que la immensa majoria pensés que ja no hi havia res a fer. Xavi, però, no va abandonar mai la idea que, si era capaç de polir-li els desajustos, Dembélé podia arribar a ser el millor futbolista del món en la seva posició. 

Mesos després, ens trobem en aquest camí: Dembélé, amb 25 anys fets al maig, està demostrant que és capaç d’aprendre, canviar i, per fi, madurar. Xavi ha sabut entendre les seves peculiaritats i, tot i que li costa moltes empipades quan perd pilotes o fa males passades, l’entrenador té prou tranquil·litat per dir-se a si mateix que el millor del seu repertori sortirà. Contra el Viktoria Plsen, Dembélé va exhibir-se i es va convertir en el millor del partit ex aequo amb Lewandowski, però els seus primers 15 minuts havien fet perdre els estreps a Xavi. El francès és especial i l’entrenador el sap comprendre i corregir com ningú ho havia fet fins ara. Quan els cables de Dembélé semblen curtcircuitar, Xavi és l’electricista que, amb un encanteri verbal, sap connectar els fils que anaven més fluixos.

La seva transformació en un extrem genial, temible i, per fi, amb una comprensió notable del joc col·lectiu reforça molt la figura de Xavi com a entrenador. Ni Valverde, ni Setién, ni Koeman van saber-lo aprofitar i, mentrestant, anava xuclant un sou de crac mundial que li anava gros. “En l’u contra u està al nivell del millor Neymar”. És normal que el tècnic celebri la gesta. Ara, a sobre, a meitat de preu. Això sí, perquè Dembélé pugui vestir-se definitivament amb la talla del brasiler, caldrà que millori la punteria: Neymar va marcar 39 gols la temporada del triplet. Lewandowski l’anima a provar-ho i potser li encomana un xic de màgia letal. Xavi, de moment, ja somriu satisfet. Els bons entrenadors saben veure coses que la resta no veiem. Fins i tot els més escèptics ens hem de rendir a l’evidència: Xavi, tenies raó.

stats