Barça
Esports Barça 13/03/2012

Sala i Martín: "A Rosell li tremola el llavi cada cop que menciona Laporta"

En una entrevista concedida a Efe, l'exdirectiu del Barça ha criticat que l'actual junta no reconegui a l'expresident la seva gestió i, fins i tot, li negui el mèrit d'haver fitxat Guardiola com a tècnic

Efe
3 min
Xavier Sala Martin

BarcelonaEl catedràtic d'economia Xavier Sala i Martín, que va ser tresorer i directiu del Barça, ha indicat avui que a l'actual president del club, Sandro Rosell, li tremolen els llavis cada vegada que ha d'esmentar el seu antecessor, Joan Laporta, "ja que nega constantment l'herència que li ha caigut".

En una entrevista concedida a l'agència Efe, Sala i Martín, que es troba en un any sabàtic concedit pel seu centre universitari als Estats Units, la Columbia University, ha assegurat que en aquests moments només li interessa del Barça la dimensió esportiva "i gens la política, ni els àrbitres, ni els egos" a l'entitat catalana.

Malgrat això, Sala i Martín és un dels directius afectats per la demanda de responsabilitat social que va presentar l'estiu passat l'actual directiva contra els anteriors gestors, en la qual se sol·liciten de forma mancomunada 47,6 milions d'euros en concepte dels resultats econòmics negatius durant el període de gestió de Joan Laporta. "No prosperarà. No hauria de prosperar", ha tornat a subratllar un Sala i Martín que s'ha mostrat tranquil davant d'aquest fet, que en un moment determinat va generar molta tensió entre la junta sortint i l'entrant, especialment arran de l'assemblea de compromissaris en què es va revelar el contingut d'una auditoria de seguretat 'due diligence' que va acabar als tribunals.

Sala i Martín s'ha mostrat satisfet per la trajectòria de l'equip que entrena Josep Guardiola, cosa que l'ha portat a indicar la seva sorpresa davant la posició de resistència que ha trobat en l'actual junta a l'hora de "reconèixer les coses".

"Ningú no està demanant que et donin les gràcies, però l'actual president ha negat reiteradament l'herència que els ha caigut. Quan Rosell ha de mencionar Laporta en positiu, li costa, li tremolen els llavis. Li costa agrair l'herència i es deslliura ficant-los a tots al mateix sac: que si Núñez, Gaspart, Laporta. I sempre traient mèrits a Laporta", ha apuntat. "Fins al punt de treure-li tot el mèrit pel fitxatge de Pep Guardiola o la contractació d'Unicef, que ràpidament atribueix a Evarist Murtra (exdirectiu fins a estiu del 2008)", ha continuat.

Això no obstant, Sala i Martín ha elogiat que la directiva de Rosell "no hagi tocat res en la parcel·la esportiva, i ho podrien haver fet i destrossar-ho tot, començant per fitxar brasilers, per exemple".

A Sala i Martín sí que li ha molestat que l'actual junta –"que sempre està parlant de valors", ha assenyalat–, no mantingués la seguretat a Laporta després que aquest deixés de ser president, "ja que segueix estant amenaçat de mort". "Si jo hagués sigut president del Barça, hauria seguit pagant la seguretat de Laporta. En lloc d'això, van agafar la comptabilitat i van parlar de seguretat, de despeses d'espionatge. L'hi han retret i ell segueix amenaçat de mort. Hauria sigut una bona forma d'agrair-li que tota aquella gent perillosa (seguidors radicals) ja no és al Camp Nou", ha precisat.

Un altre dels punts calents en la transició de juntes va ser que es va saber que Joan Laporta havia negociat amb un empresari de l'Uzbekistan, amb el qual posteriorment també va tenir tracte el Barça. Sala i Martín creu que el més important en aquest assumpte és explicar el cas seqüencialment, i que existeixen paral·lelismes amb la firma del contracte de Qatar per part de l'entitat blaugrana.

"Si es retreu a Laporta que negociés amb un empresari a l'Uzbekistan, també es podria fer el mateix amb Rosell i els seus negocis a Qatar. Laporta va treure un rendiment per al Barça a un assumpte particular, igual que va fer Rosell. Un empresari va voler fer negocis a Espanya i va contractar el bufet de Laporta, perquè considerava que era un bon gestor amb el Barcelona. I Laporta va voler que el Barça també hi guanyés diners", ha precisat.

"El que va fer Laporta a l'Uzbekistan és el mateix que ha fet Sandro amb Qatar: aprofitar negocis particulars per ajudar el Barça", ha emfatitzat.

Sala i Martín ha insistit que no està interessat en la política que genera el Barcelona i que només li va interessar durant uns anys "contribuir a fer el Barça més gran. Ara no tinc cap interès a tornar ni criticar els d'ara. Al que sí que tinc dret és a defensar la meva imatge, i sempre que hi hagi mentides sobre el que jo he fet les assenyalaré. Cada vegada que menteixin ho diré, i han mentit bastant".

Finalment, Sala i Martín ha volgut afegir una opinió sobre les declaracions que va fer la setmana passada l'exvicepresident Alfons Godall, quan va criticar l'actual junta per no mantenir unes relacions més intenses amb els estaments federatius, com sí que passava en l'època de Joan Laporta. "És veritat que l'anterior junta s'hi va mirar molt. Dotzenes de vegades Joan Laporta va advertir que des de la junta directiva ningú no podia parlar d'àrbitres. Perquè no era un assumpte nostre, del Barcelona", ha conclòs.

stats