Esports 14/02/2015

Bartomeu: “Ja hem pagat més del que ens toca”

Defensa a l’Audiència Nacional que els contractes de Neymar van ser responsabilitat de Rosell

ángeles Vázquez
3 min
EL PRESIDENT, PRUDENT Bartomeu va defensar la seva innocència i confia a poder veure com li aixequen la imputació en aquest cas.

MadridJosep Maria Bartomeu, primer president del Barça en actiu imputat en un cas judicial, va afirmar davant el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz que, quan va assumir el càrrec de president, va demanar als assessors fiscals de l’entitat que regularitzessin la situació relacionada amb el fitxatge de Neymar. Segons fonts presents en la compareixença, les seves instruccions van consistir en assumir un “risc zero”, fet que ha suposat que el Barça hagi “pagat de més”, quan va abonar els 13.550.830 euros aportats per regularitzar la situació davant l’Agència Tributària.

Durant una mica més de tres hores, Bartomeu va ser interrogat en relació amb tots els contractes per fitxar Neymar, inclosos els signats amb el grup d’empreses del pare del jugador que representen els seus drets. Bartomeu va dir que ell no va intervenir ni en la negociació ni en la configuració de cap d’aquests contractes, ja que el “lideratge” va ser assumit pel seu antecessor, Sandro Rosell, que va dimitir el gener del 2014. Rosell va ser imputat en la causa per dos delictes fiscals i un de societari. Bartomeu, com a vicepresident esportiu de l’entitat, va signar els contractes que li corresponien, perquè va donar per bones les gestions que s’havien fet.

Segons el comunicat que va emetre el club, Bartomeu va declarar que tant ell com Rosell van donar “ordres de tributar la contractació d’acord amb els criteris dels assessors fiscals del club”. I, amb motiu del procés iniciat per l’Audiència Nacional, Bartomeu va demanar “un estudi del conjunt dels contractes del fitxatge, amb instruccions de màxima prudència i risc zero”. “L’estudi va aconsellar una regularització tributària que es va fer efectiva el mes de febrer del 2014”. El Barça va afegir que “a hores d’ara les quantitats ingressades a Hisenda superen el que s’exigeix en qualsevol interpretació tributària”.

L’acusació contra Bartomeu es limita a l’exercici fiscal del 2014. La Fiscalia sosté que el Barça hauria d’haver retingut 2.845.700 euros pel pagament de l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF), ja que Neymar ja residia a Espanya llavors. Aquests milions s’obtenen d’aplicar el tipus impositiu del 52% als cinc milions d’euros que es van incloure en una addenda al contracte de reconeixement d’incompliment signat el 2011 -any en què es van iniciar les negociacions per fitxar el brasiler-, pel qual el Barça reconeixia l’obligació de pagar al jugador 40 milions d’euros. El 31 de juliol del 2013 es van modificar les dates i es va establir un últim pagament de cinc milions que havia de ser abonat el gener del 2014.

Pel fiscal del cas, José Perals, la meritació de la renda ja es produeix el 2014 i era llavors quan el club estava obligat a practicar la retenció per l’IRPF. El ministeri públic també té en compte, per xifrar el presumpte frau, els 450.000 euros derivats del contracte d’imatge que corresponen al 2014 i 22.500 euros més, que són el 5% de la quantitat anterior i que, segons el contracte de representació, el club hauria d’abonar a l’agent del jugador, el seu pare.

Sense ‘tapadora’

Bartomeu va defensar que la tributació per aquest últim pagament s’havia de fer en l’exercici fiscal del 2013, quan el jugador encara no residia a Espanya, de manera que el tipus impositiu seria inferior (del 24,75% i no del 52%). Si triomfa aquesta tesi, a més, la responsabilitat d’aquest delicte fiscal també podria ser atribuïble a Rosell, ja que manava llavors. De fet, un dels dos delictes contra la hisenda pública imputats a Rosell correspon a l’exercici 2013. L’altre és pel del 2011.

Durant la declaració, el president va negar que les empreses de la família Neymar siguin una mena de tapadora per encobrir pagaments al jugador. Per això, va assegurar que aquestes empreses, ja des de l’any 2006, exploten els drets d’imatge del brasiler, i tenen contractades entre 30 i 40 persones en “un edifici de quatre plantes”. De fet, el Barça assegura que ha rebut informes de jugadors de les empreses del pare de Neymar i que ja ha rebut un milió de dòlars per utilitzar la imatge del jugador blaugrana per a un desodorant per a peus.

Després de la declaració, les posicions segueixen inamovibles respecte al que és fonamental en el cas: quant va costar Neymar? El Barça manté que el preu del jugador brasiler va ascendir a 57.100.000 euros, mentre que la Fiscalia ho eleva a 94.892.181 euros. En concret, el ministeri públic quantifica en 82.743.485 euros el fitxatge, més 12.148.696 euros en impostos.

També hauria d’haver comparegut el representant legal del Barça perquè li fos notificada la interlocutòria en què s’imputa a l’entitat el mateix delicte fiscal pel qual ha respost Bartomeu. No obstant això, l’exdirector de recursos i economia del club Néstor Amela ja va declarar com a testimoni en el procediment, de manera que el jutge Pablo Ruz es va oposar que ara pugui actuar en representació del Barça. L’advocat de l’entitat, Cristóbal Martell, es va donar per notificat de la imputació i va anunciar que es nomenarà un altre representant legal per continuar amb el cas.

stats