Bàsquet - Lliga Endesa
Esports Bàsquet 27/09/2022

El decàleg sostenible del Bàsquet Girona, un club diferent

El projecte liderat per Marc Gasol s'estrena a l'ACB amb la voluntat de posar l'accent en la cura del medi ambient

3 min
Marc Gasol, president i jugador del Bàsquet Girona.

GironaLa Lliga Endesa es posa en marxa aquest dimecres. El primer dels quatre equips catalans que jugarà serà el Bàsquet Girona, que rebrà el Reial Madrid (21 h, #Vamos). Fontajau ha exhaurit totes les localitats per veure el primer partit de l'ACB des de fa catorze anys. Liderat per Marc Gasol als despatxos, el projecte és molt diferent del dels seus competidors.

"Intento donar suport i empoderar les àrees que tenim al club. Intento ser molt creatiu, animar la gent a ser valenta. S'ha d'aprendre de la resta, però hem de trobar la nostra pròpia manera de fer les coses. Hem de ser valents, cometre moltes errades i solucionar-les amb autocrítica. Podem prendre riscos, però si ens equivoquem això no ens suposa una gran despesa", diu a l'ARA Gasol, que dilluns va poder solucionar els problemes d'incompatibilitat amb el seu càrrec de president i va ser inscrit com a jugador.

El Bàsquet Girona vol donar tanta importància al que passa a la pista com al que passa fora i per això ha dissenyat un pla ambiciós per accentuar la seva sostenibilitat. "La part esportiva té un 33% d'importància. L'esport és una eina per educar i demostrar els valors que té aquest club, que són diferents. Per a mi és igual d'important guanyar que oferir una bona imatge. Intentem no consumir plàstics d'un sol ús, tant nosaltres com els aficionats. Volem ser una referència. Necessitem vehicles, però volem que siguin elèctrics. Ens volem moure de manera sostenible, no volem deixar una empremta de carboni gaire gran. De vegades hem de viatjar amb avió o amb autobús, però volem compensar-ho per acostar-nos a la neutralitat. Volem millorar la instal·lació. A més, accentuem la integració social, sigui amb l'equip de bàsquet en cadira de rodes o amb accions amb altres institucions. Estem creixent molt i vivim les coses amb molta intensitat, però el procés és molt enriquidor. Destinem molts esforços perquè la gent visqui una experiència més enllà del partit i adopti bons hàbits", assegura Gasol.

Quino Colom, amb l'app del Bàsquet Girona

El club ja no utilitza entrades en format físic i, com fan les franquícies esportives dels Estats Units, utilitza una app per digitalitzar l'accés al pavelló. La temporada passada va introduir un sistema d'osmosi al vestidor dels jugadors i va començar a utilitzar ampolles reutilitzables i carmanyoles. A més, va substituir les ampolles de plàstic per vidre al bar, la llotja i la zona VIP. L'objectiu és implicar el club amb els objectius de sostenibilitat impulsats per les Nacions Unides.

Un dels reptes d'aquesta temporada implica aconseguir el segell Sports for Climate Action de l'ONU, que distingeix entitats que es comprometen a adherir-se als seus principis i incorporar-los a les estratègies, polítiques i procediments i a integrar-los a la comunitat esportiva, establint així les bases per a una difusió més àmplia del missatge i l'èxit a llarg termini. A més, vol instal·lar un sistema de plaques solars al pavelló per a l’electricitat i la calefacció, pàrquings de bicicletes i patinets segurs per a promoure la mobilitat sostenible, carregadors elèctrics al pàrquing i premis i incentius per a tota la gent que vagi a Fontajau de manera sostenible.

Els jugadors del Bàsquet Girona participen periòdicament en recollides de residus i el club ha posat a la venda una col·lecció de dessuadores i samarretes produïdes amb cotó orgànic sostenible per tenir cura del medi ambient.

Open Arms, una inspiració

Fer de voluntari d'Open Arms va marcar la personalitat de Marc Gasol. "Mantinc una relació constant amb molta gent d'aquella missió. Soc sincer. A mi em van ajudar molt. Quan vam arribar a Mallorca teníem un equip de suport psicològic, però a mi no em va caldre. No perquè fos més fort que la resta, sinó perquè els professionals i els voluntaris d'Open Arms ja es van encarregar d'ajudar-me i de fer-me sentir protegit. Em van explicar el problema, la manera d'intentar solucionar-lo i els reptes que teníem. La meva responsabilitat és donar-los visibilitat perquè vaig veure la seva feina en primera persona. La seva mentalitat davant una situació de vida o mort és especial: no dubten. I vaig aprendre a relativitzar moltes coses. La meva relació amb ells serà per sempre".

stats