Bàsquet - Copa de la Reina
Esports Bàsquet 23/03/2022

Genolls amb risc de gènere

Les dones pateixen 3,5 vegades més lesions del lligament encreuat anterior que els homes

2 min
Les jugadores del Cadí La Seu

BarcelonaCoincidint amb l'inici de la Copa de la Reina de València, un torneig en què participaran el Cadí La Seu i l'Spar Girona, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha publicat una guia en què alerta que les dones pateixen 3,5 vegades més lesions del lligament encreuat anterior que els homes. "Tenim uns factors que ens predisposen pel nostre cos. La nostra pelvis és més ampla i això facilita que l'angle entre el maluc i el genoll sigui més elevat. A més, tenim un lligament més estret i més elàstic. A banda d'això, el nostre cicle hormonal entre els dies 7 i 14 pateix un pic d'estrògens que facilita l'increment d'aquest tipus de lesions", analitza Sílvia Treviño, coordinadora de l'Àrea de Salud de la FCBQ.

L'estudi recorda que hi ha una sèrie de factors que les jugadores no poden controlar, com les fases hormonals, la seva morfologia i la qualitat del lligament. En canvi, hi ha uns altres aspectes sobre els quals sí que es pot incidir, com el control de la càrrega i la fatiga durant la fase fol·licular, el control de la musculatura abdominopelviana (estabilitat del CORE), la millora del treball dels músculs extensors del maluc, la hidratació, el descans, l'alimentació o el control de l'estabilitat monopodal (salt i aterratge). La FCBQ ha creat una infografia per recordar quins són els factors de risc.

Factors de risc

Sports Tomorrow Congress, esdeveniment organitzat pel Barça, ja va incidir fa uns mesos en la manera com el cicle menstrual de les esportistes pot influir sobre el rendiment i les lesions. Les jugadores del club blaugrana, per exemple, utilitzen una aplicació pionera per monitorar el seu cicle i personalitzar els entrenaments per minimitzar el risc de lesió. "La clau està en el control dels pics del sistema hormonal, perquè conèixer el nivell fisiològic en el qual està cada jugadora permet abordar les càrregues dels entrenaments i els minuts de joc que disputa, a més d'individualitzar el tractament", sosté Eva Ferrer, metge de l'equip femení de futbol i de les seves categories formatives.

"Falta de comprensió del cos"

“És molt important comprendre la vida interna de la dona, la seva vida completa. Quan el màrqueting ven que la dona és fràgil i feble, amb canvis d’humor, el que hi ha al darrere és el desconeixement i la falta de comprensió del cos femení", opina Helen Guillaume, fundadora i CEO de Wild. La tecnologia que aquesta empresa apadrina serveix per monitorar el cicle, mesurar les càrregues d’entrenaments i modificar la dieta segons convingui.

stats