Bàsquet - Eurolliga

Reapareix Ricky Rubio, una icona que va més enllà de l'esport

Derrota culer en una nit que apareixerà als llibres d'història per la seva transcendència emocional

2 min
Ricky Rubio, base del Barça
  • Barça: Satoransky (8), Laprovittola (13), Kalinic (2), Parker (7), Vesely (19) -cinc inicial-; Jokubaitis (2), Hernangómez (3), Abrines (4), Brizuela (2), Da Silva (2) i Rubio (5). Entrenador: Roger Grimau.
  • As Mònaco: James (17), Strazel (13), Blossomgame (10), Brown (3), Motiejunas (12) -cinc inicial-, Diallo (4), Okobo (7), Jaiteh (1), Hall (10), Walker i Cornelie. Entrenador: Sasha Obradovic. 
  • Resultats parcials:  21-12 / 14-21 / 16-27 / 16-17
  • Àrbitres: Sreten Radovic, Seffi Shemmesh i Saso Petek.
  • Eliminats: Cap.
  • Pavelló: Palau Blaugrana. 7.045 espectadors.

Després de superar els seus greus problemes de salut mental, Ricky Rubio va reaparèixer com a jugador de bàsquet. El base del Barça va unir el seu nom al de grans figures internacionals com Simone Biles, Michael Phelps, Naomí Osaka o Andrés Iniesta, que van ser dels primers esportistes en trencar tabús i parlar obertament de la seva situació. La seva estrena va anar acompanyada d'una derrota culer contra el Mònaco (67-77), però la nit passarà als llibres d'història per la seva transcendència emocional.

Tretze anys després del seu últim partit amb el Barça, Rubio va sumar 5 punts i 2 rebots en 11:14 minuts de joc. El base del Masnou, que va lluir les vambes del seu amic Donovan Mitchell, va debutar quan quedaven 8:43 minuts per al descans. L'ovació del Palau Blaugrana serà de les que es recordaran durant anys i panys.

"Ricky ens ha donat dues bones rotacions, però hem d'anar mica en mica", va dir. Roger Grimau. L'entrenador va descartar Joel Parra, que es va fer un esquinç amb la selecció espanyola, i Oriol Paulí. "Veure'l somriure amb una pilota de bàsquet ens fa feliços a tots i el bàsquet. Estic molt content de veure'l jugar", va explicar Marc Gasol, president del Bàsquet Girona.

Ricky Rubio, base del Barça.

Després d'un primer quart esperançador en què el Barça va oferir una bona defensa (21-12), l'equip blaugrana va perdre ritme durant un segon període en què el Mònaco va exhibir la seva qualitat. Tot i fallar molts triples, el conjunt visitant va dominar el rebot. Els dos rivals van trobar a faltar ritme competitiu i el marcador es va igualar (35-33).

Ricky Rubio realitzant una de les seves passades característiques.

Donatas Motiejunas es va convertir en un maldecap per al joc interior del Barça, que va arribar als últims deu minuts amb un desavantatge de nou punts (51-60). El partit va estar condicionat pel poc encert des de la línia de tres punts. L'equip blaugrana va arribar a perdre per 13 punts de diferència contra un rival contra el qual ja va caure a la primera volta. "Hem tingut bons tirs oberts que hem fallat. El desencert ens ha afectat i no hem sigut sòlids", va reconèixer Grimau. "Guanyar un rival directe és important", va analitzar Sasha Obradovic, entrenador d'un AS Mònaco que acumula sis triomfs consecutius.

Mike James, sense rècord

Mike James, que necessitava anotar 29 punts per superar el rècord de Vassilis Spanoulis i convertir-se en el màxim anotador històric de l'Eurolliga, tan sols va poder sumar 17 punts. El nord-americà, que havia regalat deu localitats del Palau Blaugrana als seus familiars, va acusar els nervis.

stats