Bàsquet - Eurocup
Esports Bàsquet 01/11/2021

Un projecte amb ànima busca una gesta europea a Belgrad

Un Joventut farcit de gent del planter visita el Partizan de Zeljko Obradovic

3 min
Pau Ribas amb una bufanda de la Penya

BadalonaQuan el Joventut va guanyar l’Eurolliga, Pau Ribas tenia set anys. Acompanyat del seu pare, un exjugador del club badaloní convertit en funcionari a l’Ajuntament de Barcelona, el noi va sortir al carrer per celebrar el títol amb una bandera en què es podia llegir: “Força Penya”. Uns quants anys després, l’equip verd-i-negre juga aquest dimarts (20.30 h, Esport3 i DAZN) contra el Partizan. El conjunt serbi està entrenat per Zeljko Obradovic, el tècnic que va fer possible aquella gesta l’any 1994.

Pau Ribas celebrant l'Eurolliga del 1994

La sala de premsa del Palau Olímpic està decorada amb les fotografies de tots els jugadors que han passat pel Joventut de Badalona. “Els conec a tots, soc el soci 910 del club i aquests són els grans avantatges que puc aportar”, diu Pau Ribas, un dels jugadors que serveix per explicar el model d’èxit de la Penya. El club fa anys que accentua un model que treu petroli de combinar jugadors joves com Joel Parra, Pep Busquets, Arturs Zagars o Zsombor Maronka, un hongarès que parla català, amb veterans que tornen al club en què es van formar, com Pau Ribas o Ferran Bassas. L’estratègia funciona i l’equip verd-i-negre acumula set victòries en els deu partits que ha disputat a la Lliga Endesa i l’Eurocup, competició que comparteix amb el Partizan. “És un partit dels grans. Nosaltres hi arribem com a líders i ells són segons. Jugarem en un camp molt complicat amb una afició que també ens motivarà a nosaltres. Hem d’intentar ajudar els joves que no ho han viscut mai i aprendre d’aquest partit per conèixer com són els partits grans de l’Eurocup”, analitza Ribas.

Per poder guanyar a Belgrad, el Joventut haurà de fer bé moltes coses. “Hem de ser la millor Penya possible, tal com està passant als últims partits. Si fem una bona defensa i en atac juguem amb fluïdesa i amb confiança, podem fer-ho. Sabem que aquests partits els pots jugar molt bé i no guanyar-los i per això nosaltres hem de ser el millor equip. No tenim experiència en aquest tipus de duels i ens servirà per veure com estem”, opina l’escorta verd-i-negre, que comparteix perímetre amb Albert Ventura, un capità que sempre ha jugat al club badaloní.

Guillem Vives assenyalant l'escut del Joventut

El Partizan i el Joventut reeditaran un duel que durant anys va ser un dels millors partits que es disputaven al bàsquet europeu. L’aposta per Obradovic és tota una declaració d’intencions. “Han incorporat l’entrenador amb més títols en competició europea, un referent. Nosaltres ens hem de centrar en fer les coses bé i limitar el talent ofensiu del Partizan. No hem de pensar tant en guanyar o perdre com en ser el millor Joventut contra un gran equip”, argumenta Carles Duran. L’entrenador té motius per sentir-se optimista. “És una gran notícia que un Partizan-Joventut torni a ser un partidàs a Europa. Vol dir que els dos equips estem fent molt bé les coses. Nosaltres venim de quatre victòries seguides, però espero que no estiguem en el nostre millor moment. Estem creixent i l’equip té ambició per seguir guanyant. És una prova de gran exigència per a nosaltres”, afegeix.

Estima pel seu passat

El Partizan no posarà les coses fàcils. "Cada partit que ve és el més dur i el Joventut és sens dubte un equip que es mereix tots els respectes. Primer, perquè té jugadors amb molta experiència. I segon, perquè fan molt bon bàsquet, absolutament controlat en tot moment, amb ritme i canvis defensius. Si volem fer un bon partit, haurem d’estar concentrats des del primer moment", argumenta Obradovic, l’entrenador que fa cinc anys va organitzar un partit amistós per ajudar a recaptar diners i millorar la delicada situació econòmica del Joventut de Badalona.

stats