Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 10/06/2022

LeBron James vol regnar també als despatxos i convertir-se en propietari

L'estrella dels Lakers rumia comprar una franquícia NBA a Las Vegas

Oriol Cartró
3 min
FILES-US-BASKET-NBA-LAKERS-JAMES-VEGAS

BarcelonaLeBron James ja està pensant en el seu futur. Quan es retiri, encara que no sembla que això hagi de passar aviat malgrat la seva edat (complirà 38 anys al desembre), l'estrella d'Ohio aspira a ser l'amo d'una franquícia NBA. I no vol comprar-ne una qualsevol, sinó que vol que aquesta estigui a Las Vegas. Això, de moment, sembla complicat, ja que actualment no hi ha cap franquícia de bàsquet a la coneguda ciutat del pecat.

Des de fa temps, hi ha hagut rumors d'un procés d'expansió del nombre d'equips a la NBA. Sembla que hi ha dues ciutats a la pole position per endur-se la grossa: Seattle i Las Vegas. La primera ja va ser a la competició, coneguda amb el nom de Seattle Supersonics, des de l'any 1967 fins al 2008, quan la franquícia es va reubicar a la ciutat d'Oklahoma. L'any 1979 l'equip va aconseguir el seu primer i únic anell de campió de la NBA. Diferents veus importants de la lliga han demanat el retorn d'una franquícia que, en el seu moment, va ser carismàtica.

Fa quatre anys Las Vegas no tenia cap equip en l'àmbit esportiu. Des de llavors, va començar a crear el seu entorn esportiu i ha aconseguit reunir franquícies de diversos esports, com Las Vegas Raiders de la NFL, la lliga de futbol americà, vinguda fa dos anys des d'Oakland; Las Vegas Aces de la NWBA, la lliga femenina de bàsquet, provinent de la ciutat de San Antonio el 2018, o els Vegas Golden Knights de la NHL, d'hoquei gel, creats el 2017. De moment, aquesta última és l'única franquícia que s'ha creat des de zero a la ciutat. Normalment, aquestes arribades no són pròpies d'una expansió de les lligues amb la creació d'una nova franquícia com a tal, sinó que hi ha un procés de reubicació entre diferents ciutats, com va ser el cas de Seattle i Oklahoma.

Adam Silver, comissionat de la NBA, ha negat en una roda de premsa recent referent a les finals que la lliga prevegi una expansió de la competició a partir de la temporada 2023-2024. El dirigent nord-americà no ho veu com una opció a curt termini, malgrat les peticions de la gran majoria d'aficionats.

Els negocis del rei

Segons la revista Forbes, LeBron James s'ha convertit oficialment en multimilionari. És el primer jugador de la NBA en actiu a aconseguir la fita i el tercer en general, junt amb Michael Jordan, per molts considerat el millor jugador de bàsquet de la història, i Kobe Bryant. Precisament, Jordan és l'actual propietari dels Charlotte Hornets de la NBA: va adquirir l'equip el 2010 després d'anys com a accionista minoritari.

En total, LeBron James ha guanyat 387 milions d'euros com a jugador a partir dels seus contractes amb els Cleveland Cavaliers, els Miami Heat i els Los Angeles Lakers, i uns 900 milions gràcies a empreses i patrocinis, com el contracte vitalici firmat amb Nike i les seves accions amb clubs com el Liverpool, de la Premier League anglesa de futbol, i els Boston Red Sox, de la lliga americana de beisbol. També pels vincles amb empreses com Blaze Pizza, una cadena de restaurants; SpringHill Entertainment, una productora d'entreteniment (i qui va fer la seva pel·lícula de Space Jam 2), o Uninterrupted, un mitjà de comunicació.

Després d'aconseguir, de moment, quatre anells de campió com a jugador, sembla que James voldrà expandir el seu palmarès des dels despatxos convertint-se en el propietari d'una franquícia NBA. I si tot va com ell espera, serà a Las Vegas.

stats