Bàsquet - Lliga Catalana AON
Esports Bàsquet 21/09/2022

El nou Barça presumeix de ritme i punteria (88-77)

L’equip blaugrana desactiva el Bàsquet Girona i jugarà la final contra la Penya

3 min
Tomás Satoransky, en acció

TarragonaSense Nikola Mirotic, Cory Higgins, Sertaç Sanli ni Sergi Martínez, però amb tota l’energia del món. El Barça de Sarunas Jasikevicius va encetar la temporada a Tarragona amb una victòria contra el Bàsquet Girona (88-77) i aquest dimecres (21 h, Esport3) disputarà la final de la Lliga Nacional Catalana AON contra el Joventut de Badalona, que va eliminar el Baxi Manresa (89-96).

El partit va servir perquè Sarunas Jasikevicius es retrobés amb Aíto García Reneses, l’entrenador que fa més de dues dècades el va fitxar per jugar al Barça. "Hem fet moltes coses bé, com córrer i tirar molts triples", va dir el tècnic lituà. El seu equip va intentar 35 triples i 29 llançaments de dos, tota una declaració d'intencions. Els percentatges d'encert van ser bons.

Tomás Satoransky va anotar tres triples en una primera meitat en què el Barça va fer 45 punts contra un Bàsquet Girona que va tenir problemes per defensar el seu perímetre. L’equip blaugrana va utilitzar alguns registres de la temporada passada i d’altres de nous per arribar al descans amb una renda de vuit punts (45-37).

Després d’un bon inici de tercer quart, el Bàsquet Girona no va poder seguir el ritme anotador del Barça, que va insistir en els seus tirs exteriors. El bo partit de Dusan Miletic es va quedar sense premi.

Henry Ellenson i Marcus Lee.

En la primera semifinal, el Joventut de Badalona va recuperar un desavantatge de 15 punts contra el Baxi Manresa i disputarà la final de la Lliga Catalana per primera vegada des del 2013. “A la segona part hem pogut portar el nostre ritme. Hem controlat el rebot i hem jugat un bon bàsquet”, va analitzar Carles Duran, que no va poder comptar amb Joel Parra ni amb William Howard.

El Baxi Manresa ha perdut jugadors, però no ritme respecte a la temporada passada. Animat per la producció ofensiva de Jerrick Harding, que va anotar els sis tirs que va intentar durant la primera meitat, l’equip bagenc va arribar al descans amb un avantatge de nou punts (46-37). La màxima renda va ser de 15 punts (60-45), però el conjunt de Pedro Martínez va anar perdent pistonada i va acabar just de benzina. L’entrenador va tenir les baixes de Guillem Jou i Tunde Olomuyiwa.

Tarragona, epicentre del bàsquet català

El bàsquet català va donar des de Tarragona el tret de sortida a una temporada que es presenta apassionant. La Lliga Endesa comptarà amb quatre equips de casa nostra, mentre que la Lliga Femenina Endesa tindrà tres representants. El Bàsquet Girona, un projecte il·lusionant marcat per la personalitat de Marc Gasol, es van unir aquest estiu a les propostes del Barça, el Joventut de Badalona i el Baxi Manresa, que una vegada més comptabilitzaran la competició domèstica amb l’europea. El Barça CBS, per la seva banda, va pujar i compartirà lliga amb l’Spar Girona i el Cadí La Seu, dos exemples de feina ben feta.

La cirereta del pastís és el centenari de la Federació Catalana de Basquetbol, una efemèride que farcirà la temporada de dates clau. Un dels grans somnis és recuperar els partits de les seleccions catalanes absolutes. “Hi estem treballant. És difícil, però no ho descartem. Per a la selecció femenina hi ha més dates, però la masculina és molt difícil d’encaixar perquè la Lliga Endesa acaba molt tard i l'estiu vinent hi ha Mundial. Els jugadors han de tenir descans, però la nostra intenció és aconseguir-ho”, diu Ferran Aril, president de la FCBQ.

“Per a mi el més important del meu mandat és portar el bàsquet a tot el territori català. La Lliga Catalana és un èxit perquè els equips mostren la voluntat de participar-hi, així que anem de bracet amb ells adaptant calendaris i organitzant el torneig. És la primera competició oficial i hi ha un títol en joc”, analitza el màxim dirigent, que va disfrutar de dues semifinals apassionants. 

stats