Pau Gasol: anàlisi del seu retorn a les pistes

El Barça afronta el tram final de la temporada amb el propòsit d'encaixar les virtuts del pivot català a l'equip

Quim Salvans
3 min
Pau Gasol efectua un tir lliure contra el Bayern Munic.

BarcelonaDos anys després que una lesió apartés Pau Gasol de les pistes de bàsquet, el de Sant Boi ha tancat una etapa d'infortuni per obrir-ne una altra carregada d'anhel. La represa de la seva magnífica carrera esportiva ja és una realitat. El jugador ha començat a entrar en dinàmica competitiva amb el Barça amb l'objectiu de respondre bé físicament de cara a la part més àlgida de la temporada, i amb vista als Jocs Olímpics de Tòquio.

Encara amb una millora física per davant, que hauria d'anar millorant amb el pas de les setmanes, el pivot veterà ha evidenciat que pot aportar en diferents aspectes del joc a l'equip entrenat per Saras Jasikevicius. En la seva posada en escena s'ha vist les cares amb dos grans equips d'Europa: Bayern Munic i Reial Madrid. Aquesta exigència competitiva ha dificultat que exhibís tot el seu potencial després de tant de temps aturat, però ha deixat entreveure bondats que poden lucrar al conjunt blaugrana.

Primer de tot, a causa de la seva envergadura (2,26 m) ha fet jugar els equips més lluny de la cistella quan ell estava a pista, ja que quan se situa sota el cèrcol és un gran intimidador. Fins i tot un jugador de la talla de Walter Tavares, molt més gran i corpulent que en Pau, va renunciar a jugar una situació de pal baix contra el santboià per llançar un tir de mitja distància. La seva llargària també ha d'ajudar la faceta rebotejadora, de vital importància per al Barça. L'equip català lidera la Lliga Endesa i ocupa la quarta posició a l'Eurolliga en aquest apartat. No és cap sorpresa que els blaugranes siguin la millor defensa del continent quan deixen els rivals sense segones opcions de llançaments. Entre els dos partits, el bicampió de la NBA va capturar-ne set. Prou bé pel poc temps que va disputar.

La confiança amb el tir, un deure pendent

Si hi ha un tret diferencial entre en Pau i la resta de pivots de la seva mida és la capacitat que té per convertir llançaments, tant de mitja distància com des del triple. En el partit contra el Bayern Munic va ser una constant amenaça quan rebia la pilota lluny de la cistella. L'equip sap que l'ha de buscar en aquestes situacions, però contra el Reial Madrid va dubtar massa. En diverses ocasions va rebutjar tirs còmodes, amb espai i temps per armar-los. Recuperar la confiança en aquestes situacions és necessari per poder generar més rotacions defensives i crear dubtes a l'adversari en la defensa de bloqueig directe.

Una de les renúncies de Pau Gasol al llançament contra el Reial Madrid.

Una altra qualitat del jugador experimentat que pot beneficiar el conjunt de Saras és la seva capacitat de lectura del joc. El Barça ha de ser capaç de fer arribar pilotes al pivot en situacions de pal alt i pal baix, perquè pugui connectar amb els grans tiradors de què disposa com Kyle Kuric, Cory Higgins i Àlex Abrines, o perquè s'aliï amb Nikola Mirotic en situacions de triangulació entre interiors. L'equip ha buscat Pau Gasol, i ho ha de seguir fent, però també s'ha d'aprofitar la seva visió de joc.

Per contra, no estàvem acostumats a un Pau Gasol menys mòbil que anys anteriors. La seva mobilitat marcava la diferència i li feia generar molts avantatges. També, en situacions de contacte físic ha sortit perdent, tot i que se l'ha vist amb una bona col·locació.

Amb els quarts de final de l'Eurolliga molt a la vora, al conjunt blaugrana li queden vuit jornades per concloure la fase regular de la Lliga Endesa abans d'iniciar-se el play-off. Aquesta setmana hi ha doble jornada. Els blaugranes visiten el Gran Canària dimecres i reben el Baxi Manresa dissabte en el derbi català. Encara queda marge perquè el jugador i l'equip s'adaptin i acabin de connectar. Qualitat, recursos i caràcter n'hi ha de sobres. Tot és qüestió de dies.

stats