Esports Bàsquet 13/05/2021

El 'play-in' de la NBA irrita les estrelles

LeBron James i Luka Doncic s'han indignat amb el nou torneig d'accés al 'play-off'

Quim Salvans
3 min
LeBron James durant un partit contra els Toronto Raptors.

BarcelonaNomés queden tres jornades perquè la NBA posi el punt i a part a la lliga regular més comprimida de la seva història. A causa de l'epidèmia, la temporada d'enguany va començar el mes de desembre i pretenia que cada equip disputés 72 partits en menys de cinc mesos. Sembla mentida, però així ha estat. El dia 16 de maig es posa fi al suplici de moltes plantilles, però unes altres començaran a lluitar contra l'agonia que representa el play-in (el nou i actualitzat torneig d'accés al play-off).

Si no n'hi havia prou amb l'abundància de partits jugats en un temps rècord, el play-in afegeix més llenya al foc amb un format que beneficia uns equips i en perjudica d'altres. En les últimes edicions, sense pandèmies pel mig, una vegada s'acabava la lliga regular els vuit primers classificats de cada conferència competien entre si. La modificació de la competició només assegura ara la plaça d'accés a la primera ronda de play-off als sis primers equips de l'est i de l'oest. La setena i vuitena places es disputaran en un petit torneig de tres partits.

Per una banda, els equips classificats en setena i vuitena posició de cada conferència s'ho jugaran tot a un partit, i el guanyador ocuparà el lloc número 7 al play-off. Per una altra banda, el novè i desè classificats també es veuran les cares i el perdedor dirà adeu a la temporada. En canvi, l'equip que en surti victoriós s'enfrontarà contra el perdedor del partit que prèviament hauran disputat el setè i vuitè classificats, que tindran una segona oportunitat d'accedir al lloc número 8 del quadre final.

Actualment, a falta de tres jornades, el quadre del 'play-off' quedaria així.

A la Conferència Est ja està tot gairebé definit. Els sis equips que disputaran el play-off són els Philadelphia 76ers, els Brooklyn Nets, els Milwaukee Bucks, els Atlanta Hawks, els Miami Heat i, després de molts anys de sequera, els New York Knicks. El play-in el jugaran amb els Boston Celtics, els Charlotte Hornets, els Indiana Pacers i, si no hi ha cap sorpresa, els Washington Wizards.

La Conferència Oest encara pot tenir un gir de guió inesperat. Des del principi de la temporada es podia observar que la lliga era molt ajustada. La igualtat s'ha apoderat de l'oest. Utah Jazz, Phoenix Suns, Los Angeles Clippers i Denver Nuggets són els únics equips que han fet els deures amb antelació. Els Portland Trail Blazers, Dallas Mavericks i Los Angeles Lakers encara lluiten per aconseguir la cinquena i sisena posicions, per evitar jugar un play-in on ja hi ha dos equips classificats: els Golden State Warriors i els Memphis Grizzlies.

LeBron i Doncic treuen foc pels queixals

Si hi ha una cosa que caracteritza LeBron James quan té al davant els mitjans de comunicació és que no té pèls a la llengua. Recentment, l'estrella nord-americana s'ha posicionat amb to groller contra el play-in dient que "haurien d'acomiadar qui s'hagi inventat aquesta merda". Des de la lesió de King James i d'Anthony Davis, els dos pilars de l'equip, els Lakers han acumulat una gran quantitat de derrotes que els han portat a una situació de patiment en aquest tram final de lliga. Tal com estan les coses, l'equip de Los Angeles es jugaria la setena posició al play-in contra els Golden State Warriors. LeBron contra Curry, el llegendari duel que ha marcat tota una dècada.

Però, sorprenentment, James es contradiu. L'any passat, a la bombolla d'Orlando, la NBA ja va instaurar una mena de play-in que disputaven el vuitè i el novè classificats de cada conferència per obtenir l'últim bitllet d'accés al play-off. The Chosen One, després que el seu equip acabés en primera posició de la lliga regular, va comentar que aquell format li semblava una molt bona idea. Ara que els Lakers passen per un mal moment, les declaracions de LeBron es poden interpretar com a oportunistes.

Luka Doncic també s'ha posicionat en contra del play-in, però de manera més cautelosa. "No entenc la idea al play-in. Jugues 72 partits per entrar al play-off i després potser en perds dos de seguits i en quedes fora. No té lògica", deia el jugador eslovè, que enguany anota una mitjana de 28 punts per partit.

En tot cas, la idea del play-in, que es disputarà entre el 18 i el 21 de maig, per molt que pugui perjudicar equips que hagin fet una millor temporada que d'altres, és clar que brindarà tres partits de pura emoció i espectacle. L'equip executiu de la NBA està experimentant amb un format carregat d'adrenalina, que tot apunta que mantindrà els espectadors enganxats a les pantalles.

stats