Una 'final four' que brilla amb llum pròpia

Els favorits per alçar l'Eurolliga no toleren cap sorpresa i Colònia acollirà dues semifinals espectaculars

Quim Salvans
3 min
Els jugadors de l'Anadolu Efe celebren la victòria a Madrid.

BarcelonaDesprés d'una jornada històrica de l'Eurolliga en què es van resoldre tres eliminatòries de quarts de final a vida o mort ja s'han adjudicat, per fi, els bitllets de la final four de Colònia. Ha costat déu i ajuda arribar fins aquí. Els favorits han hagut de suar sang per reivindicar un "no a les sorpreses". La temporada més atípica s'ha convertit en la més competitiva. Un insaciable Zenit ha complicat molt la vida al Barça, però el conjunt blaugrana finament serà a la ciutat alemanya. L'acompanyarà l'Olimpia de Milà, l'Anadolu Efes i l'invicte d'aquests quarts de final, el CSKA de Moscou. Això sí, haurem d'esperar fins al 28 de maig per gaudir d'un espectacle que, malauradament, no tindrà públic.

L'espera s'ha fet eterna. Han hagut de passar set anys perquè el Barça s'acabés colant en unes semifinals europees. Ha plogut molt des de la dolorosa derrota contra el Reial Madrid (62-100) de l'any 2014. Aquell partit va deixar la secció molt fràgil. Va iniciar-se una època grisa, amb canvis constants a la banqueta i de projectes sense rumb –la plantilla es reemplaçava cada any–. Després de tot aquest període, els blaugranes van haver-se-les amb un rival que ha viscut una situació molt semblant: l'Olimpia de Milà. En aquest cas, però, no parlem de set anys sense una final four, sinó de vint-i-nou.

En el moment que l'equip d'Ettore Messina va fitxar Sergio Rodríguez, Luigi Datome i Kyle Hines, es va convertir de cop en un dels candidats al títol. El conjunt italià, comandat per un dels millors entrenadors del continent, ha aconseguit confeccionar una plantilla plena d'estrelles. A més, un grapat de jugadors han anat creixent durat tot l'any, i aquest fet els ha permès ser un rival molt sòlid.

Shavon Shields va ser l'heroi del cinquè partit contra el Bayern Munic. El nord-americà va anotar 34 punts i va sumar-ne un total de 41 de valoració. L'exjugador del Baskonia és la principal amenaça exterior, juntament amb Malcolm Delaney. El base de l'equip roig tindrà mil i una raons per estar més motivat que mai contra el conjunt de Sarunas Jasikevicius. El Barça va acomiadar amb polèmica el playmaker durant els primers mesos de pandèmia, abans de disputar-se la fase final de la Lliga Endesa a València. "No he parlat amb l'entrenador Pesic des de principis de març i cap responsable de la secció ha contactat amb mi", va dir Delaney a través de les seves xarxes socials. El jugador de Maryland ha passat per sobre de Chacho Rodríguez en la rotació de Messina i ha acabat l'eliminatòria amb una mitjana de 16,2 punts per partit. Una batalla per oblidar la sequera.

L'Anadolu Efes buscarà venjar-se

D'altra banda, el CSKA de Moscú s'enfrontarà a l'Anadolu Efes. Segon contra tercer. És pràcticament impossible vaticinar quina eliminatòria serà la més igualada. Ens esperen dos partits esclatants, però aquesta eliminatòria té precedents. Els dos equips van ser els finalistes de l'última final de l'Eurolliga celebrada a Vitòria. Els russos es van convertir en els vigents reis d'Europa després d'imposar-se als turcs (83-91).

La plantilla de l'Efes gairebé no ha canviat respecte a aquell partit. Shane Larkin, Vasilije Micic i Krunoslav Simon tindran a la memòria que van estar a un pas d'aconseguir el somni de tot equip europeu. L'equip d'Ergin Ataman ha mostrat la seva fortalesa física durant l'eliminatòria contra el Reial Madrid. Aquest tret diferencial, juntament amb la qualitat del seu joc exterior, ha permès a conjunt blau plantar-se a Colònia amb la intenció d'afrontar un assumpte pendent.

Els turcs no ho tindran fàcil. Aquesta és la novena semifinal consecutiva que aconsegueix disputar l'equip rus. Tot i la marxa del seu jugador referent, Mike James, cap als Brooklyn Nets –després de generar malestar a la plantilla–, els homes de Dimitris Itoudis s'han sobreposat a la situació i han sigut capaços de passar de ronda sense perdre cap partit. La baixa de l'anotador compulsiu de Portland es va sumar a la lesió del seu referent interior, Nikola Milutinov, que no jugarà cap més partit aquesta temporada després de ser operat de l'espatlla. Will Clyburn i Tornike Shengelia han fet front als problemes i s'han convertit en els dos referents de l'equip. El vent ha bufat en direcció contrària a Moscou, però el caràcter competitiu ha prevalgut per demostrar que són el club amb més final four de la història (vint).

stats