Esports Bàsquet 27/05/2021

Olímpia de Milà: veterania i exteriors de molta qualitat

Els italians tenen jugadors determinants amb molta experiència però menys rotació que els blaugranes

Quim Salvans
3 min
Pierre Oriola en acció durant el partit d’ahir.

BarcelonaEl Barça disputarà la final four de l'Eurolliga de Colònia contra l'Olímpia de Milà aquest divendres (21 h, DAZN). Han passat set anys des que els blaugranes van trepitjar unes semifinals europees. Per fi hi tornaran a ser, i aquesta vegada jugaran contra un rival que disposa d'un bon arsenal carregat de jugadors determinants i referents. Si l'espera s'ha fet llarga per als culers durant aquest període de sequedat, els milanesos han hagut d'esperar vint-i-nou anys per trobar-se a dues passes de regnar a Europa.

Dirigits per un dels entrenadors amb més renom del continent, Ettore Messina, en el moment que l'equip italià va fitxar Sergio Rodríguez, Luigi Datome i Kyle Hines al principi de la temporada, es va convertir ipso facto en un dels candidats al títol. El trident del conjunt roig-i-blanc acumula una pila de partits d'alt voltatge a les cames i aporten experiència a un equip que basa les seves forces, sobretot, en el seu joc exterior. Entre Malcom Delaney (11,6 punts per partit), Kevin Punter (14,4) i Shavon Shields (13,9) anoten el 49% dels punts del seu equip. El Barça, que li va costar molt aturar els referents exteriors del Zenit als quarts de final, haurà de fer un esforç defensiu perquè aquestes xifres decreixin durant el partit. Calathes, Abrines i Hanga hi tindran un paper important.

A la pintura italiana, la intensitat i competitivitat de Hines està ben complementada amb la polivalència de Zach LeDay. L'ala-pivot de Texas és un vell conegut per a Saras Jasikevicius. El tècnic lituà va fer-lo explotar i el va convertir en un dels millors jugadors interiors de la competició durant la seva etapa al Zalgiris. Només aquests dos jugadors són els que marquen la diferència a la zona de l'equip de Messina. El Barça ha d'aprofitar la qualitat del seu joc interior i l'extensa plantilla de què disposa. El desgast dels pivots de l'equip italià pot suposar una oportunitat perquè Pau Gasol disposi d'alguns minuts i aporti al conjunt blaugrana la bona feina que ha anat fent en les últimes setmanes a la Lliga Endesa.

L'Olímpia no és un equip que abusi dels llançaments de tres punts, però té el segon millor percentatge de l'Eurolliga (41%). El Barça ocupa molt d'espai en defensa i obliga els rivals a jugar lluny de la cistella. Aquest fet pot incitar els italians, els quals podrien tenir opcions de plantar-se a la final si aconsegueixen nodrir-se a còpia de triples.

L'Anadolu Efes vol venjar-se del CSKA

La final four ha reunit també a les semifinals els dos equips que van disputar-se el títol de l'Eurolliga en l'última edició celebrada a Vitòria. El CSKA es va convertir en el vigent rei d'Europa després d'imposar-se a l'Anadolu Efes (83-91). Els turcs gairebé no ha canviat la seva plantilla respecte a aquell partit. Shane Larkin, Krunoslav Simon i, el recentment nomenat MVP de la temporada regular, Vasilije Micic, faran memòria i recordaran que van estar a un pas d'aconseguir el somni de tot equip europeu. L'equip d'Ergin Ataman destaca per la seva fortalesa física i per la capacitat de portar els partits a altes anotacions. El conjunt blau arriba a Colònia amb la intenció de resoldre un assumpte pendent.

Per altra banda, el CSKA jugarà la seva novena final four consecutiva. Tot i la marxa del seu jugador referent, Mike James, cap als Brooklyn Nets –després de generar malestar a la plantilla–, i de la lesió del seu millor pivot, Nikola Milutinov, els homes de Dimitris Itoudis s'han sobreposat a la situació i no només seran a Colònia, sinó que també jugaran la final de la lliga russa després de desfer-se del Zenit a les semifinals (3-1). Will Clyburn i Tornike Shengelia lideren el conjunt rus, el qual disputarà la seva vintena final four –l'equip amb més participacions de la història.

Tota una temporada lluitant per un objectiu. Quasi 40 partits disputats en un calendari molt ajustat. La màgia de l'Eurolliga fa que un partit et faci assaborir la glòria o t'enfonsi en un mar de frustracions. Que comenci l'espectacle, però sense públic. La final busca els millors postors.

stats