Bàsquet
Esports 06/09/2018

“Només tenim una vida i l’hem d’aprofitar”

Pau Gasol utilitza el seu nou llibre per posar ordre a motivacions i models de lideratge

3 min
Pau Gasol, a Barcelona

BarcelonaManu Ginóbili té 41 anys, i Joan Carles Navarro, 38. El bàsquet s’ha quedat aquests dies orfe del talent d’aquests dos jugadors que han acompanyat bona part de la trajectòria de Pau Gasol, que encara no intueix el final de la seva etapa com a esportista professional. “Estic molt orgullós de la meva carrera, que és excepcionalment llarga. La meva ambició és seguir jugant dos o tres anys més, competint amb les noves generacions. Sempre tens l’oportunitat de créixer i aprendre. Cada cas és personal. A tots ens arriba el final, i es tracta de canviar de xip per fer-ho bé en la següent etapa”, opina el jugador català dels San Antonio Spurs, que dijous va presentar a Barcelona el seu nou llibre, Sota la cistella.

Gasol no es perdrà la roda de premsa d’aquest divendres en què el Barça i Navarro escenificaran l’adeu del gran capità blaugrana. “És una icona i ara comença una etapa d’aprenentatge. Espero que el Barça li faci el comiat que mereix pel que ha significat per al bàsquet i per al club. Cal un acte memorable”, opina l’aler pivot, que aprofita el seu llibre per posar ordre a algunes de les seves motivacions i models de lideratge. “Navarro, per exemple, és un líder d’acció. En moments clau desequilibrava amb el seu talent. A la pista era determinant, tot i que potser no s’ha trobat mai còmode parlant. Hem crescut junts”, afegeix.

La jubilació de Ginóbili i la marxa de Tony Parker als Charlotte Hornets obligaran Gasol a repensar el seu paper als Spurs. “Hi hauré d’aportar la meva experiència i el meu coneixement. Tinc ganes d’arribar a San Antonio i he avançat el meu viatge per començar a interactuar amb l’equip, que té baixes importants”, analitza.

Als 38 anys, Gasol se sent amb la maduresa necessària per dir-hi la seva sobre alguns temes que van més enllà del bàsquet. “Intento compartir coneixements, experiències i valors en aquest llibre. Moltes de les lliçons venen del món de l’esport, del bàsquet. Fa un parell d’anys que escric articles i m’agrada inspirar els lectors. Hi ha idees i conceptes que són molt útils”, diu Gasol, un lector voraç que ha rebut suport d’una escriptora de Conecta i Rosa dels Vents per editar el llibre. El català no s’ha plantejat mai escriure ficció, però no descarta publicar unes memòries més endavant. “L’esport és el vehicle que m’ha donat l’oportunitat d’aprendre i de créixer. La pressió i les emocions et fan viure les coses de manera més ràpida i intensa, però les històries són traslladables a qualsevol persona o professió”, afegeix.

El jugador dels Spurs reflexiona sobre el talent. “El primer que has de fer és identificar la teva passió i després no marcar-te límits i dedicar-t’hi. Només tenim una vida i l’hem d’aprofitar. Has de sentir que no estàs perdent el temps. Espero traslladar al lector energia per fer petits canvis”, opina.

Marc Gasol, Marisa Sáez i Agusstí Gasol

Del personatge a la persona

“Els canvis són oportunitats de créixer. Hem de saber gestionar els errors, que són oportunitats per agafar forces”, avisa. El lideratge és un dels grans temes que apareixen al seu llibre. “Hi ha diferents tipus de lideratges. Quan arribes a un grup de treball, has de saber quin tipus de lideratge cal. Per identificar un bon líder són clau la confiança i la credibilitat que és capaç de guanyar-se. Si no ets transparent, perds credibilitat”, destaca Gasol, que subratlla Rafa Nadal, Valentí Fuster, Plácido Domingo o Marc Gasol com a líders inspiradors. El dues vegades campió de la NBA aposta per buscar un equilibri vital fora del bàsquet, on els seus pilars són clars. “La lectura, la música, la natura, la meditació, la família [dijous present a la roda de premsa] i els amics m’ajuden a trobar l’equilibri per ser fidel a la persona i no al personatge”.

stats