Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 13/06/2023

Nikola Jokic: el nen amb sobrepès que bevia tres litres de coca-cola al dia ja domina la NBA

El serbi de 28 anys guia els Denver Nuggets cap al primer anell de campions de la seva història

3 min
Celebració dels Denver Nuggets

BarcelonaNi LeBron James, ni Kevin Durant ni Stephen Curry. El jugador que domina la NBA és Nikola Jokic, un serbi de 28 anys que ha guiat els Denver Nuggets cap al primer anell de campions de la seva història. La polivalència del jugador, que controla tots els aspectes del joc, ha sigut determinant. Passa com els millors directors de joc, tira com els especialistes i reboteja com els grans dominadors interiors de la competició.

Després de tancar el cinquè partit contra els Miami Heat (94-89) amb 28 punts i 16 rebots, el serbi ha sigut escollit com a millor jugador (MVP) de les finals. La seva actuació al play-off ha trencat tots els registres: ha batut amb 10 el rècord de triples dobles i s'ha convertit en el primer jugador que lidera en unes eliminatòries de la NBA les estadístiques de punts, rebots i assistències. "Ja ho hem aconseguit, ara podem marxar cap a casa. Hi ha moltes coses importants a la vida", diu amb humilitat.

"No soc un paio especialment optimista, però avui he sentit una energia especial, i això m'ha donat l'esperança que podíem fer alguna cosa", assegura Jokic, que la pròxima temporada passarà a cobrar 46,5 milions de dòlars (uns 43,1 milions d'euros). Des que va arribar a la NBA per la porta del darrere, el serbi no ha deixat d'evolucionar el seu joc, que ara és un exemple de producció ofensiva i intel·ligència. "Si vols tenir èxit, necessites ser dolent per després ser bo. Després, quan ets bo, necessites fracassar. Quan fracasses, intentes corregir coses. L'experiència no és el que et passa a tu, sinó com reacciones a les coses que et van passant. Vam perdre el primer i el segon partit, però qui ho recorda ara? És com un procés, un viatge que has de completar", resumeix.

Criat a Sombor, Jokic va tenir una infància com la de qualsevol altre marrec serbi. De fet, cada vegada que té vacances torna a casa per passar uns dies amb els seus. Quan era petit va patir sobrepès. Un dels motius va ser la seva addicció als refrescos gasosos. "De petit bevia més de tres litres de coca-cola al dia. La veritat és que ho trobo a faltar", confessa. A més, desdejunava mig quilo de börek (una espècia d'empanada turca) cada matí.

El Barça va descartar el seu fitxatge

Quan només tenia 19 anys, l'any 2014, el Barça va intentar el seu fitxatge, però a última hora el club blaugrana va descartar la seva incorporació. El pivot jugava al Mega Vizura de Belgrad. "Representants del Barça em van venir a veure en un partit a casa contra el Cedevita, però després d'una molt mala actuació meva van retirar l'oferta. Esperaven una mica més de mi. Al descans del partit, el meu entrenador em va preguntar: “Qui ets tu?", recorda Jokic. Arturas Karnisovas, actual general manager dels Chicago Bulls i aleshores mà dreta de Tim Connelly a la franquícia de Colorado, va ser clau en les negociacions que van permetre a Jokic aterrar a la NBA el 2015 després de ser escollit al lloc 41è del draft.

"Estadísticament són l’equip que més es passa la pilota a la NBA. És un estil de joc alegre i divertit de veure. Tenen molt clara la seva personalitat a l’hora de jugar i creen molt de joc des de la posició de Nikola Jokic. Aquesta és una característica atípica que els defineix. Tot i les lesions, hi ha molts jugadors que han fet un pas endavant, i això parla molt bé de la feina del primer entrenador, Michael Malone", analitza Jordi Fernández, actual entrenador ajudant dels Sacramento Kings i exintegrant del cos tècnic dels Denver Nuggets.

stats