25/04/2021

Set normes per a un reclús atípic

2 min
Centre Educatiu L'Alzina amb el programa de la Fundació del Bàsquet Català

Les set normes són ben senzilles. “1. Segueix les instruccions. 2. Et compromets a estar en una bona condició física. 3. Et compromets al programa d’entrenament. 4. Participa de les reunions de l’equip. 5. Sigues responsable dins i fora de la pista. 6 Mostra integritat. 7. Sigues positiu per a l’equip”. Les clàusules no són gaire diferents de les de la majoria d’equips amateurs del món, però corresponen al contracte que els reclusos de la presó de San Quentin han de signar si volen jugar a bàsquet dins del centre penitenciari.

Un documental amagat de Netflix (Q Ball) explica la història dels San Quentin Warriors, un equip que cada dissabte juga un partit de bàsquet contra rivals de fora del centre penitenciari. La història és preciosa, ja que, com explica el director de la presó, els reclusos tenen poques opcions de redempció. Els uns perquè, directament, estan condemnats a mort. Els altres perquè no accepten participar en cap dels programes de rehabilitació. Implicar-los és una feina complicada. El bàsquet, doncs, es converteix en l’única eina per treballar l’autoestima dels presos i provocar un canvi d’actitud.

El documental està dirigit per Michael Tolajian, el cineasta que es va fer famós amb Once brothers, una peça audiovisual que relata el moment en què Vlade Divac i Drazen Petrovic van trencar una amistat que semblava a prova de banderes. La relació dels reclusos amb els jugadors dels Golden State Warriors es converteix en una motivació per a uns presos que en la majoria dels casos ja havien perdut tota esperança de viure moments així.

Veient el documental pot fer la sensació que aquestes coses només passen als Estats Units, però a casa nostra tenim programes semblants. La Fundació del Bàsquet Català va posar en marxa fa uns anys Bàsquet a les presons, una iniciativa que busca aproximar els beneficis de la pràctica esportiva a un dels sectors més estigmatitzats de la societat. Coincidint amb la setmana de Sant Jordi, el Centre Educatiu L’Alzina i la Federació Catalana de Bàsquet van organitzar una jornada que va incloure diferents entrenaments i partits a les instal·lacions de Palau-solità i Plegamans. L’esport és una eina indispensable per a la integració i la reinserció dels joves. La bona entesa i relació entre les dues institucions representa un gran pas endavant en aquest objectiu tan ambiciós. Segurament no ho veurem mai en un documental, però també fa patxoca.

stats