Esports 16/12/2010

"Al futbol base, tot just fa 20 anys que es fan les coses bé"

Visionari L'any 1972 parlava d'uns conceptes futbolístics innovadors a l'època, i va proposar un model de formació al futbol base que, després, ha imitat tothom

Natalia Arroyo
4 min
Laureano Ruiz és l'inici d'una nova i exitosa manera de pensar i fer al futbol base. En parla al llibre.

Dissabte serà un derbi amb molts futbolistes del planter. És el millor moment de la gent de casa?

Fa anys que es treballa molt bé. Al Barça s'ha millorat des que jo vaig conèixer el club. I em satisfà molt saber que segueixen el meu mètode, la meva manera d'entrenar.

Té la sensació que no se li reconeix prou un mèrit en el Barça actual?

Una mica sí que em molesta que algú digui que ha inventat certes coses si no és veritat. Però m'omple saber que hi ha alumnes que segueixen la meva línia. Amb això n'hi ha prou.

Han passat molts anys des que va marxar, però el seu concepte de futbol-futbol segueix ben viu?

Hi ha una cosa que la gent no sap. Jo vaig marxar amb Núñez, però després hi ha hagut diversos contactes per tornar. De fet, el 2004 vaig estar a punt de fer-ho. Quan ho vam tenir tot parlat am Txiki Begiristain, vaig entregar-li el meu estudi per al futbol base. No sé què va passar després d'entregar-l'hi, que el Txiki ja no em va voler veure més...

Però li consta que s'utilitza el seu model d'entrenament...

Ho sé pels entrenadors i per un detall d'unes declaracions del Txiki. A Catalunya sempre s'ha dit que "aquí no surten futbolistes", que els joves prefereixen altres esports. Jo els contestava que de futbolistes en surten arreu però el que s'ha de fer és ensenyar-los a jugar. A l'estudi hi dedicava un paràgraf. Temps després, vaig el Txiki dient: "A Catalunya també poden sortir bons jugadors si els entrenem bé". Curiós.

Ha tingut ocasió de tornar i veure com s'entrena al futbol base culer?

Sí, l'Albert Puig, l'actual secretari tècnic formatiu, m'hi va convidar. Entrenaven fent rondos -els vaig portar jo-, i partits de passades i exercicis molt intensos amb tres equips. Totes les tasques que estaven fent són les que jo proposo al meu mètode. La clau de tot és que al Barça s'esglaonen els continguts i hi ha una línia de treball continuada. Això no passava en la meva època, en què cada entrenador anava a la seva.

I això està recollint ara els seus fruits, i pugen molts jugadors de qualitat, cada dia més preparats...

És que fa ben poc que s'han començat a fer bé les coses al futbol base, fa tot just 20 o 25 anys. Quan jo era un nen, al futbol jugàvem molt pocs, i els meus pares em deien que ho deixés, perquè el futbol, aleshores, era un esport brut i molt dur. No hi havia equips ni entrenadors. I les federacions, sobretot l'espanyola, han ignorat el futbol base. Altres esports donen més facilitats, l'adapten a l'edat del nen. Al futbol no: camp gran, porteria gran, pilota gran. Seria ideal començar per un 3x3, 5x5 i anar pujant fins a jugar 11x11, però és difícil d'organitzar. Tal com es juga ara, els nens agafen hàbits dolents. Un noi fort xutarà alt i al mig perquè sap que, amb un porter petit, farà gol. I molts entrenadors, i els pares, que són el càncer del futbol, els feliciten perquè només volen guanyar, però estan desgraciant l'aprenentatge del nen.

Perquè, quan sigui gran, ja no li servirà només un xut tan simple, perquè el porter haurà crescut...

Exacte. Perquè, més que el resultat, ha d'importar que el nen aprengui i millori en el joc.

De la Peña diu al pròleg del llibre que jugar contra nens més grans el feia pensar abans la jugada.

Esclar. Ara ho fan Iniesta o Xavi. Xavi va tenir un moment crític, no el volien, perquè era petit. Va estar a punt de marxar al Milan però la mare el va convèncer perquè es quedés. Al jugador petit li és més fàcil arrencar, frenar, girar, com es fa al futbol.

Segueix el dia a dia de De la Peña?

Em va dir que va millor, però no estava gaire animat. El recordo jugant a Santander. El vaig convèncer que, per ser un campió, havia de tractar bé la pilota, amb qualitat.

Què li sembla com es treballa a l'Espanyol, encara que no conegui la casa en profunditat?

Té joves que ho fan molt bé, i això és mèrit del treball d'etapes anteriors. Però, tot i que l'Espanyol està molt ben dirigit, ocupa bé el camp, i pressiona molt, no proposa el futbol-futbol que jo valoro. El Barça sí.

És setmana de derbi. Com el veu?

Veig favorit el Barça, està en un bon moment, l'equip té un ordre atac-defensa excel·lent. Però l'Espanyol està molt bé també, i tenen Osvaldo, que és un jugador amb molta qualitat i gol. Pot fer molt de mal al Barça, llàstima que no jugui De la Peña, que podria fer una bona parella amb ell. No descarto que hi pugui haver un empat, però el Barça és millor. Si el deixes utilitzar tot el camp, pot fer un rondo gegant, com va fer amb el Madrid. Al Barça el pots guanyar amb un joc millor, la qual cosa avui és impossible. Reduir-li el camp, marcar-lo, lluitar, no deixar-lo fer el seu joc. Hi ha una frase al futbol que és: "La millor manera de no deixar jugar és no jugar". És a dir, si vull guanyar un rival més bo que jo, no ho puc fer a través del joc pròpiament. Haig d'utilitzar altres armes, i és el que farà Pochettino.

stats