A qui beneficiarà el vot per correu a les eleccions del Barça?

15.000 socis ja s'han acollit a la gran novetat de cara als comicis del 7 de març

4 min
Bústia de correus / Francesc Melcion

BarcelonaEl vot per correu és la gran novetat de les eleccions a la presidència del Barça i està tenint un èxit aclaparador. En només una setmana ja s'han superat les 15.000 sol·licituds i, segons els pronòstics, pot arribar a les vint mil. Molta gent s'ha sorprès de l'èxit que ha tingut aquesta iniciativa. Sobretot de la rapidesa amb què els socis i sòcies van demanar votar per correu. Només el primer dia es van rebre 4.000 peticions, segons expliquen a les oficines del Camp Nou, i la xifra va anar creixent dia rere dia. "S'està posant de manifest que és una opció que facilita la participació", destacava el club en un comunicat.

Però aquest procés, validat a través d'un decret-llei del Govern i posat en marxa gràcies a l'acord entre el Barça i Correus, també ha generat controvèrsia. Per exemple, després que es conegués que hi havia treballadors del club que estaven trucant els socis d'edat avançada per informar-los d'aquesta iniciativa i convidar-los a participar a les eleccions del 7 de març a distància. Una opció que no s'ha vist amb bons ulls, ni al mateix Barça ni entre alguns equips de campanya.

Garantir la seguretat del vot

Les sospites sobre la fiabilitat del vot per correu eren una de les preocupacions de la junta gestora que presideix Carles Tusquets. Per això es va descartar l'opció de votar a través d'un missatger i es va optar pel servei de Correus, que farà servir un protocol similar al que s'usa en qualsevol de les eleccions que se celebren a l'Estat. De totes maneres, i per la proximitat dels comicis al Parlament, el Barça ha col·laborat en la logística d'aquesta votació per garantir que es pugui dur a terme sense problemes.

En el sistema tradicional del vot per correu, qui ho demana rep a casa una carta amb les butlletes dels candidats. Aquest sobre s'ha de retornar a l'oficina de Correus. Però també s'ofereix, en el cas dels socis de més de 65 anys, els incapacitats o els convalescents, que puguin votar des de casa. "És un procés molt lent, sobretot amb la gent gran, que són els que normalment els costa més", explica a l'ARA un carter, que actualment està recollint vots a domicili per a les eleccions catalanes i que després haurà de fer el mateix amb les del Barça.

El procés serà senzill. El carter identificarà el soci i li lliurarà la carta amb les butlletes dels candidats. En el mateix moment, el soci li retornarà la carta amb la votació ja realitzada. Aquest sobre es guarda dins d'un altre sobre amb les dades del soci. Així es pot identificar el votant però es manté la confidencialitat de la seva elecció. Els sobres se'n van a l'oficina de correus, que s'encarrega de fer-los arribar al club. "És un procés nou i, com en qualsevol novetat, sempre hi ha sospites. Però l'àrea social pot garantir la fiabilitat del procés", asseguren des del Camp Nou, on les fonts consultades confien en la professionalitat de Pere Jansà, el responsable d'aquest departament. 

Qui pot ser el gran beneficiat?

Però el gran dubte és saber qui beneficia aquesta votació a distància. I, el més important, si hi haurà dues tendències de vot: el presencial, que es pot decantar per un candidat, i el postal, que n'esculli un altre. "Això no es pot saber perquè no s'ha fet cap estudi. Podem fer teories, però no podem donar una resposta científica", assegura Jaume Montané, soci director de Time Consultants. La resposta coincideix amb la del candidat Víctor Font, que en el seu dia va intentar, sense èxit, que també es fes servir el vot electrònic en aquests comicis.

Montané, que els últims anys havia sigut el responsable de l'Observatori Blaugrana, admet que hi ha dues possibilitats sobre la taula. La primera és que la gent de l'interior de Catalunya, que en condicions normals no hauria anat a votar, es decanti per un perfil de candidat més catalanista. De la mateixa manera que a la resta de l'Estat, on molts socis podran votar per primera vegada, s'escollirà l'opció contrària. Però també hi ha un segon soci, el de més edat i que difícilment hauria anat a votar si només s'hagués fet el vot presencial, que ara tindrà protagonisme en aquests comicis. "Això pot beneficiar una mica les opcions de Font", vaticina.

De moment, Laporta lidera les principals enquestes, tot i que els seus rivals estan retallant distàncies. "És indiscutible que, si les eleccions haguessin sigut el 24 de gener, Laporta seria ara president. Ara, com que hi ha més temps –sis setmanes–, es pot eixugar una mica aquesta diferència. Però alerta, que miracles com els del 2003 difícilment es produeixen", afegeix Montané, fent referència a l'any que Laporta va donar la volta a les enquestes i va acabar derrotant el publicista Lluís Bassat. La conclusió és que el vot per correu pot donar un cop de mà als altres aspirants, però si s'acaba girant la truita no serà només pel vot postal. De fet, tant Font com Freixa han sigut dels més actius demanant el vot per correu, de la mateixa manera que també reclamen celebrar debats entre els candidats de seguida perquè els socis que votin per correu "no ho facin a cegues". Laporta està obert a fer-ne, però no ara sinó quan s'acosti el 7 de març.

També s'havia especulat amb la possibilitat que augmentés la participació, però ni Montané ni des del club pensen que hi hagi gaire diferència. "Molts socis només ho són per l'abonament, no se senten implicats en unes eleccions", coincideixen a dir. Per tant, el percentatge pot ser molt similar al de comicis anteriors, entre el 40 i el 50%: si augmenten els vots per correu restaran els vots presencials.

Temps fins al dimarts 9 de febrer

Encara queden uns dies per sol·licitar el vot per correu, ja que el termini s'acaba el dimarts 9 de febrer. Els socis podran exercir el seu dret a vot a partir del 15 de febrer –just l'endemà de les eleccions al Parlament– i el 26 de febrer. El club, però, recorda que una vegada s'hagi demanat participar en els comicis per via postal ja no es podrà anar presencialment a les urnes el 7 de març, encara que finalment no s'hagi enviat la butlleta.

stats