El Barça ultima un acord amb Correus per evitar un nou ajornament electoral

Creix la pressió per implementar el vot electrònic i posar seus a totes les capitals de comarca

3 min
Carles Tusquets, president de la junta gestora del Barça

BarcelonaLa junta gestora del Barça decidirà dimarts el nou calendari electoral i confirmarà si s'implementa el vot per correu i en quines condicions. Després d'uns dies de reunions, club i Correus ultimen un acord que permeti evitar un nou endarreriment electoral. La logística d'aquest sistema de votació, que per primera vegada es faria servir al Camp Nou, i la coincidència amb les eleccions al Parlament són els grans esculls que s'han de superar per garantir que les eleccions, que ja s'havien de celebrar aquest diumenge 24 de gener, siguin més enllà del 7 de març.

"Seguim avançant i dimarts es tancarà el calendari amb la solució final", apunten des del Barça. Encara que les últimes dades sobre l'evolució de la pandèmia indiquin indicis d'estabilització, és impossible saber quin tipus de confinament hi haurà a principis de març. A la reunió entre els tres presidenciables (Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa) i el president provisional a través de la junta gestora (Carles Tusquets) ja va quedar clar que es faria servir el vot per correu en els comicis, un cop la Generalitat hi havia donat llum verda. Ara bé, tot quedava en mans de la logística d'aquest procés, ja que Correus havia fet arribar les reserves sobre el vot no presencial tenint en compte la coincidència amb les eleccions al Parlament. "La idea és arribar a temps per al dia 7, però si s'ajorna, seria per pocs dies. Potser una setmana, màxim dues", comenten fonts pròximes a la reunió.

Des d'un punt de vista legal, es podria votar a través de missatger. Però Carles Tusquets vol tenir les màximes garanties i per això recorrerà al correu certificat per l'Estat, un servei que només s'ofereix a Correus. A més, la gestora no vol arriscar-se a cap tipus d'impugnació, tenint en compte que el procés electoral ja s'ha interromput –incomplint els Estatuts, tot i que al·legant una causa major– i que serà el primer cop que el Barça permetrà un vot no només descentralitzat –hi haurà almenys 10 seus, cinc a Catalunya– sinó també per correu postal.

La proposta de Cor Blaugrana

Mentrestant, creix la pressió de l'entorn per aconseguir que hi hagi més punts de votació i la implementació, fins i tot, del vot electrònic. El moviment Cor Blaugrana posava en marxa una iniciativa a les xarxes socials (#MultiseusFCB) per demanar que hi hagi una seu electoral en cadascuna de les 42 comarques de Catalunya. Tot i que aquest grup, conscient de la dificultat logística d'aquesta opció, i també considerant que el 86% dels socis es concentren a la província de Barcelona (el 44% resideixen fora de la ciutat de Barcelona), proposa que cadascuna de les 11 capitals de la província de Barcelona tingui un punt de votació; i una a la resta de províncies de Lleida, Girona i Tarragona. Així, hi hauria 14 seus a Catalunya. Aquest grup ja ha enviat la proposta als candidats Laporta i Font perquè l'estudiïn.

D'altra banda, Font insistia en la necessitat de fer un pas més en el decret llei que va aprovar la Generalitat per validar el vot per correu, i parlava de "voluntat política" per aconseguir que el vot electrònic també es pugui fer servir en els comicis al Barça. Laporta, que insistia que les eleccions haguessin pogut ser el 24 perquè ja s'havien posat "les mesures sanitàries" per dur-les a terme, segueix demanant que siguin "com més aviat millor". Freixa, per ara, manté el seu discurs d'acatar la decisió que prengui la gestora.

Tusquets, que aquest cap de setmana ha mantingut converses amb Correus, proposarà l'acord definitiu a la junta gestora, que l'ha de ratificar. El mateix dimarts s'ha de publicar el nou calendari electoral, confirmant la data dels comicis, la logística del vot per correu i establint tràmits com les dates de la campanya electoral. La partida es juga als despatxos.

stats