Tenis taula
Esports 30/10/2021

A les Borges Blanques gaudeixen amb el millor club del món

L'equip masculí de la capital de les Garrigues competeix a la Lliga de Campions després d'anys de bona feina

4 min
L'equip del CCT Borges Blanques de tenis taula, a la Champions

BarcelonaGairebé tota la població de les Borges Blanques cabria al pavelló del Borussia de Düsseldorf, un dels clubs més importants de tenis taula d’Europa. Els 6.000 habitants de la capital de les Garrigues contra els aficionats que omplen les nits europees la casa del Borussia, el vigent campió de la Champions masculina. Liderats per Timo Boll, un dels millors jugadors europeus, el Borussia va fer triplet l’any passat. I ara rep el conjunt català en un duel especial. "És com la catedral del tenis taula europeu. Ells són els favorits, però es tracta de la segona fase de la Champions i es classifiquen dos dels quatre equips del grup. Així que lluitarem per ser segons", diu Marc Duran, un dels jugadors catalans del CTT Borges.

El president del club és Enric Vall. Un home amb una memòria prodigiosa. Recorda cada data, com el 5 octubre del 2007. "Aquell dia vaig dir a tothom del club si volien construir el millor club de tenis taula del món. El club que sigui el més estimat, que la gent que ens conegui no oblidi. Això només podem fer-ho amb tres preceptes: humilitat, generositat i alegria. El dia que el vàter estigui embussat, aniré jo mateix, el president, a desembussar-lo", diu rialler. No bromeja. Gràcies al fet que tothom hi posa de la seva part, una població tan petita juga competicions internacionals cada any des del 2006, tot i que mai fins ara havia jugat la Champions. "Som l’equip que porta més anys de forma consecutiva competint internacionalment, sense fallar", diu Vall. "El nostre objectiu és cuidar la base i aconseguir ser un club estimat a la comarca", afegeix abans d’encarar del 3 al 7 de novembre la segona fase de la Champions. Els rivals, a més del Borussia Düsseldorf de Timo Boll, són l'Sporting de Portugal i el SPG Felbermayr de la ciutat austríaca de Wels. A la primera fase, l'equip format pels catalans Marc Duran i Joan Masip, el suec Viktor Brodd i l'alacantí Alberto Lillo va ser primer de grup a derrotar els portuguesos del GDCS Juncal, els francesos de l’AS Pontoise Cergy i el CSS-SZAK Odorheiu Secuiesc romanès, l’equip que feia d’amfitrió.

I tot, gràcies a un capellà

A les Borges Blanques expliquen que aquest esport va arribar al poble gràcies al pare caputxí Pere Ràfols, que el practicava amb els alumnes del Col·legi dels Frares Caputxins, on es formaria un primer equip als anys 60. Un d’aquells jugadors era Enric Vall. "Una persona excepcional, ens va ensenyar molts valors. Gent com ell han fet que aquest esport sigui important per a tantes persones, com jo mateix. De fet, gràcies a aquest esport tinc la vida que tinc", recorda, ja que a les pistes de tenis taula va conèixer la seva dona, campiona comarcal als anys 70. Vall, ara jubilat de l’empresa familiar que lideren els seus germans, és un dels patrocinadors de l’entitat. Viu per a aquest esport. Ha intentat contactar amb Bill Gates per aconseguir promocionar un esport del qual ho sap tot. Cada anècdota, cada campió. Ha arribat a comunicar-se amb jugadors xinesos amb la seva llengua. "Tot gràcies a aquest esport, que segons un estudi de la NASA és el més complicat del món. En un espai reduït, has de reaccionar per tornar una pilota tan petita a velocitats increïbles", explica un home que se sent orgullós: "Ens hem donat a conèixer per tot Europa, competint cada any. Hem fet que el nom de les Borges sigui referent tant a escala nacional com internacional". I tot, amb un pressupost anual de 170.000 euros per a un club amb 80 esportistes federats comptant totes les categories.

Joan Masip (de cara), un dels jugadors catalans del CTT Borges de tenis taula.

El somni de Vall és que el Borges Blanques sigui estimat per tothom que el conegui. Viktor Brodd, el jugador suec d’aquesta temporada, mai havia conegut un club tan bonic. "Els jugadors de primer nivell juguen diferents lligues a la vegada. El Viktor viu a Suècia i quan tenim partit el vaig a buscar a l’aeroport i dorm a casa. Li encanta l’ambient que es viu a les Borges", diu Vall, nascut a la Pobla de Cérvoles. "Van internar-me a l’escola dels caputxins de les Borges, on vaig descobrir aquest esport", afegeix. Vall ha tingut un càrrec a la Federació Catalana de Tennis Taula, des d'on va aconseguir el 2014 la inauguració del centre d’entrenament de tenis taula de les Borges, instal·lació que els ha permès fer un salt endavant.

Convertit en un club amb un munt de nens i nenes jugant a la base, el CT Borges debutaria a la Superdivisió masculina el 2005 després de l'ascens aconseguit a la fase final, jugada a Sabadell. El 2011, per primer cop, el Borges es proclamaria campió de lliga. Pocs anys després arribaria la primera Copa. En l’àmbit internacional, el 2009 va arribar a les semifinals de l’Europe Cup, tot i que el debut a la Champions, competició nascuda el 1998, no ha arribat fins ara. I la primera fase va ser tot un èxit. El present i el futur del CTT Borges passen per ser més que un club, i actualment ja s’està treballant en 16 escoles d’educació primària i secundària i en 4 centres de discapacitats i compta amb convenis amb diferents entitats de discapacitats psíquics i físics. Un equip amb arrels, que cuida la seva gent, la seva comunitat, però no renuncia a competir. Ara mateix, és el 13è club del rànquing europeu. I volarà a Düsseldorf disposat a gaudir. "¿Saps quantes taules de tenis taula hi ha pels carrers de Düsseldorf? Unes 650. Moltes. A França tenen 200.000 fitxes, a Alemanya més. A Espanya, tot just 20.000. És un dels esports més practicats arreu del món. Dels que aporten més, però aquí molta gent encara ho veu com una cosa per divertir-se. Doncs sí, et diverteixes molt. Però també pots competir", afegeix Vall, qui segueix decidit que el millor club del món sigui el d’una terra fins ara famosa per l’oli. A les Borges ja tenen un segon motiu d’orgull.

stats