Esports 14/07/2016

Buscant fora el que no pot fabricar a La Masia

El Barça confirma el fitxatge del lateral Lucas Digne, que s’afegeix al central Umtiti; dos jugadors de futur, de 22 anys, pels quals s’han pagat 40 milions

Martí Molina
4 min
El Barça ha fitxat Lucas Digne, un lateral que va jugar cedit al Roma la temporada passada.

BarcelonaEl Barça presenta aquest migdia el seu últim fitxatge, Lucas Digne. El lateral esquerre francès es va comprometre per cinc temporades, fins al 2021, i el club blaugrana pagarà al seu equip d’origen, el PSG francès, 16,5 milions fixes més quatre de variables. L’acord va arribar l’endemà que el Barça anunciés oficialment la incorporació d’un altre jugador francès, el central Samuel Umtiti -que en el seu cas serà presentat demà-. Dos defenses que arriben amb un perfil similar: joves, internacionals amb la selecció absoluta i amb projecció. En total el Barça ha abonat per ells 41,5 milions més variables.

Umtiti i Digne serviran per cobrir les mancances de La Masia, que no ha pogut fabricar cap defensa de garanties per cobrir les necessitats del primer equip. Luis Enrique coneix bé el filial, ja que hi va entrenar tres anys, però ara per ara no troba les peces necessàries per al primer equip. El joc del Barça és molt específic i l’exigència, màxima. El tècnic havia de reforçar la línia defensiva, sobretot amb l’adéu de Marc Bartra -ha acceptat l’oferta del Borussia Dortmund- i de Dani Alves -ha decidit no renovar el contracte i fitxar pel Juventus-. I encara falta per resoldre el futur d’homes com Adriano, Vermaelen i Douglas, que està previst que facin les maletes abans que es tanqui el mercat d’estiu. El cas és que l’entrenador fa dos anys que mira al filial per reforçar la línia defensiva i no ha trobat cap recanvi que li faci el pes.

Luis Enrique gairebé no ha utilitzat futbolistes del planter, sobretot defenses. De fet, i d’ençà que es va fer càrrec de la banqueta, les aparicions de futbolistes del planter han sigut més aviat poques, i han anat de més a menys. L’exigència d’un club que aspira a guanyar cada any tots els títols ha fet la resta. Només s’exceptuen situacions molt concretes.

En el primer any de Luis Enrique va recórrer a Sandro i Munir a l’espera que expirés la sanció de la FIFA a Luis Suárez. I la temporada passada va donar un xic de protagonisme a Gerard Gumbau i Sergi Samper en el primer tram del curs. Hi ha més jugadors del B que es van estrenar al primer equip, però gairebé sempre van ser minuts poc rellevants, com els de la primera ronda de la Copa o en l’eliminatòria que havia quedat sentenciada contra el València.

Una plantilla inestable al Barça B

Només en l’últim any el Barça B s’ha desprès de 16 jugadors. I gairebé la meitat, set, eren defenses. En el mercat d’hivern van fer les maletes el lateral dret Joan Campins, el central Bagnack i el lateral esquerre Alejandro Grimaldo. Aquest estiu han dit adéu quatre jugadors més: els laterals drets Sergio Juste i Godswill Ekpolo, i els centrals Robert Costa i Arnau Campeny.

A nivell defensiu han arribat tres reforços. Un lateral dret, Nili Perdomo, que arriba del Las Palmas amb 22 anys. I dos centrals: Marlon Santos, de 20 anys i cedit del Fluminense amb opció de compra, i José Antonio Martínez, de 23 anys, incorporat del Sevilla Atlètic.

El Barça B està en procés de canvis profunds. La sanció de la FIFA va condicionar els fitxatges i a l’hivern es van encendre totes les alarmes quan el planter, que la temporada anterior havia passat de Segona A a Segona B, estava en zona de descens a Tercera. El club va decidir fer una revolució urgent per salvar la temporada, encara que això condicionés també el model formatiu del segon equip blaugrana. Van marxar vuit jugadors joves, d’entre 20 i 22 anys, i en van arribar de més veterans. Aquest estiu ha arribat el segon relleu massiu: fins ara s’han tramitat vuit baixes i han arribat set jugadors d’altres equips.

El filial que dirigeix Gerard López confia que podrà oferir una versió més competitiva i que lluitarà per l’ascens, però no sap quan podrà tornar a nodrir el primer equip. Avui dia l’únic futbolista que sembla que té opcions de jugar a Primera és Sergi Samper i el Barça està treballant per una cessió perquè no hagi de passar una altra temporada a la divisió de bronze.

LES SORTIDES QUE EL BARÇA ESPERA RESOLDRE

Adriano Correia

L’arribada de Lucas Digne ha obert definitivament la porta a la sortida d’Adriano Correia. No era una prioritat per a Luis Enrique i menys ara que ja té un recanvi al lateral esquerre per a Jordi Alba. Li queda un any més de contracte i el club té decidit que no el regalarà. És a dir, que o bé cobra un traspàs o bé l’obligarà a complir l’any de contracte.

Thomas Vermaelen

Fitxat Umtiti, Thomas Vermaelen passa a ser el quart central del Barça. El belga va arribar fa dos estius procedent de l’Arsenal però, a causa de les lesions, ni ha tingut continuïtat ni ha demostrat els 19 milions d’euros que va costar. De tota manera, té cartell -ha jugat l’Eurocopa- i el Barça confia treure’n una compensació econòmica.

Douglas

El de Douglas és un dels casos més delicats. Tot i que hagi marxat Alves, no entra als plans de l’entrenador per ocupar aquesta posició. Però el brasiler es resisteix a tornar al seu país i va declinar fa unes setmanes l’oferta que li va fer el Cruzeiro. El club no espera treure’n cap benefici, únicament estalviar-se la fitxa.

stats