FUTBOL

Un camí amb destí a l’Eurocopa

Ansu Fati s’estrena avui amb la sub-21 com a pas previ a debutar amb la selecció espanyola absoluta

En menys de dos mesos Ansu Fati ha passat de ser un perfecte desconegut a ser un dels noms de moda del futbol. El jove extrem blaugrana, que farà 17 anys el 31 d’octubre, s’estrenava a finals d’agost amb el primer equip del Barça i ara té a l’abast debutar amb la sub-21 d’Espanya en el partit de classificació per a l’Europeu a Montenegro (18.45 h). “No m’ho esperava!”, reconeixia aquest extrem nascut a Guinea Bissau, que tot just el 20 de setembre aconseguia la nacionalitat espanyola i que en un futur molt pròxim debutarà també amb l’equip absolut.

De fet, els tràmits burocràtics havien allunyat Fati de la convocatòria de la sub-21, ja que en el moment d’anunciar la convocatòria el jugador encara no tenia la documentació en regla. Però la Federació Espanyola (RFEF) movia ràpid els fils i aconseguia que la FIFA validés la fitxa del jove jugador. La setmana passada rebia el vistiplau i divendres, aprofitant la lesió del també blaugrana Carles Pérez, es feia el canvi de cromos. D’aquesta manera l’extrem s’incorporava a la concentració.

Fati s’assabentava de la notícia de camí a un dinar amb els amics. Va ser el seu pare qui l’hi va donar, amb l’ordre que fes mitja volta ràpid i que agafés un avió cap a Madrid. “És increïble, està sent un any inoblidable. Fa temps que volia venir -reconeixia l’extrem en declaracions emeses pels canals de comunicació de la RFEF-. És un orgull i un honor i ho donaré tot perquè la gent estigui contenta”, afirmava un jugador que tan sols va tenir temps de completar tres entrenaments amb la selecció, dos a Madrid i un a Podgorica, la seu del partit.

No està previst que jugui d’entrada, però sí que, al tram final del partit, pugui tenir els primers minuts. A l’espera que Fati acabi debutant avui amb la sub-21, l’objectiu real de la Federació és que a curt termini també s’estreni en un partit dels grans. Això serà, molt possiblement, en la pròxima aturada, el mes de novembre, en què el combinat espanyol ja podria tenir assegurada la classificació per a l’Eurocopa. A més, això seria la garantia que el futbolista només podria ser seleccionable per la roja en els propers compromisos internacionals. Ara Fati, amb doble nacionalitat, pot escollir si juga amb Guinea Bissau o amb Espanya, però un cop debuti amb l’equip absolut ja no podrà canviar. De totes maneres, Fati, que donaves les “gràcies” a la Federació Espanyola per haver fet “l’esforç”, ja havia manifestat anteriorment que la seva prioritat era jugar amb el conjunt espanyol.

A la prellista de l’estiu

Política al marge, el debut de Fati amb l’equip absolut seria un nou pas en aquest camí que s’acaba a l’Eurocopa. “El tenim a la prellista. És un jugador que no podem obviar, que ha trencat barreres d’edat i que cal respectar”, deia Robert Moreno, el seleccionador espanyol absolut, que insistia que “no es pot descartar res”. La decisió es prendrà més endavant i dependrà del rol que el futbolista tingui al Barça, en funció de si es consolida al primer equip o només hi té actuacions esporàdiques. “Quan arribi el moment caldrà fer el trencaclosques, posar noms, veure qui competeix, si ho fa aquest o un altre. En poc temps [Ansu Fati] ha demostrat moltes coses i per descomptat que seria factible” que jugués l’europeu a l’estiu.

Fati, que juga al planter del Barça des dels 11 anys, havia de començar el curs al juvenil A però va trobar una autopista cap al primer equip aprofitant la plaga de lesions que patia Ernesto Valverde a la davantera. El 25 d’agost, en el Barça-Betis, l’entrenador li feia confiança i el jugador meravellava el Camp Nou amb la seva velocitat i canvis de ritme. Just una setmana després, a Pamplona, tornaria a jugar i marcaria el seu primer gol, amb el qual es convertia en el jugador més jove del club en marcar en partit oficial. Ara ja acumula sis partits i dos gols, i el debat a la Ciutat Esportiva és si es manté en dinàmica del primer equip o si se’n va al B, ja que els davanters titulars -Messi, Suárez i Dembélé- ja s’han recuperat de les respectives lesions. El que està descartat és que torni a la dinàmica del juvenil.

El Barça demana prudència

Des de Barcelona la projecció meteòrica d’Ansu Fati s’ha vist amb una barreja de satisfacció i preocupació. Un somriure perquè és l’última joia del planter blaugrana. Però arrufant el nas per la por que aquest èxit sobtat no passi factura ni al jugador ni al seu entorn, sobretot a nivell mental. De fet, la possibilitat que Fati entrés a la convocatòria de la sub-17 per jugar el Mundial del Brasil ja era damunt la taula, però finalment la RFEF va descartar-ho perquè l’objectiu era que el jugador acabés anant convocat o bé amb la sub-21 o fins i tot amb l’absoluta. “Està per jugar amb categories superiors”, justificava el seleccionador espanyol David Gordo quan anunciava la convocatòria. Per ara ja s’ha complert la primera part del pla.