Ciclisme
Esports Ciclisme 21/07/2022

Vingegaard toca el cel a l'Hautacam amb l'ajuda d'un Van Aert imperial

El danès deixa el Tour vist per a sentència imposant-se a Pogacar en l'última etapa de muntanya

3 min
Vingegaard i Pogacar, durant la pujada a l'Hautacam

BarcelonaHavia de ser a l'Hautacam, el cim on el 1996 un altre danès, Bjarne Riis, va acabar amb els anys feliços de Miguel Indurain. Havia de ser 26 anys després a l'Hautacam que un altre danès, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) escrivís una pàgina gloriosa de l'esport d'aquest país. Als 25 anys, Vingegaard ha acabat amb el regnat de Tadej Pogacar imposant-se en la darrera etapa de muntanya amb autoritat i sentenciant el Tour després de creuar la línia d'arribada un minut al davant de l'eslovè, que ha tret la bandera blanca després de dos anys en què semblava no tenir rival. A falta de tres etapes, Vingegaard li treu 3 minuts i 25 segons a Pogacar. Quan l'eslovè ha arribat al final d'etapa, ha felicitat el seu rival, que ja se sabia campió i, com sempre, ho celebrava parlant per telèfon amb la seva dona. Quan baixa de la bicicleta, el primer que fa Vingegaard és trucar aquells que sempre han estat amb ell, també quan era un desconegut.

Ha estat el dia de glòria d'aquest jove ciclista que no fa tant treballava en una fàbrica netejant peix, ja que no tenia cap contracte com a ciclista professional. L'any passat, Vingegaard ja va acabar segon al Tour. Aquest any ha fet el salt endavant i ha posat fi al regnat del gran favorit, un Pogacar que va dominar la primera part de la cursa abans de rendir-se al talent del danès. El d'ell i el de tots els membres del seu equip, els neerlandesos del Jumbo-Visma, que ja porten anys encertant amb els fixatges i les estratègies. Malgrat que l'eslovè Primoz Roglic, que havia de ser el seu cap de files, no ha estat fi en aquesta edició del Tour, el Jumbo-Visma ha dominat sempre l'escenari i ha esperat a l'etapa de l'Hautacam per donar el cop de gràcia definitiu a la cursa. El belga Wout van Aert, el ciclista total, el geni galàctic que atempta contra la lògica amb escapades sorprenents, ha atacat al primer quilòmetre de l'etapa que sortia de Lourdes, terra de miracles, per acabar a l'Hautacam, terra de patiments. El belga ha coronat primer el coll d'Aubisque, primer port de categoria especial del dia, i després ha esperat els favorits a l'Hautacam. Plegats, Van Aert i Vingegaard han castigat un Pogacar sense aliats, ja que només li quedaven tres companys d'equip i un dels quals, McNulty, ha caigut avui. Sol contra el perill, Pogacar ha defallit, s'ha apartat de la fotografia final i ha permès a Vingegaard entrar tot sol, vestit de groc, a l'Hautacam. Als 25 anys, el danès guanyarà el Tour i, de pas, la classificació general de la muntanya. Al ciclista escandinau només li queden tres etapes, una de les quals la contrarellotge individual, i el passeig final de París.

Mentre Van Aert feia de les seves i s'escapava, Vingegaard ha controlat els atacs de Pogacar al coll d'Aubisque i al coll de Spandelles. Fins a cinc cops ha atacat Pogacar. I cinc cops ha respost el danès, sense posar-se nerviós, aguantant just darrere del campió de les dues darreres edicions de la cursa. En el descens de Spandelles però, Pogacar ha vist com Vingegaard patia un ensurt i gairebé rodolava per terra. Però just un minut després, qui ha caigut ha estat l'eslovè. Res greu, una rascada. Vingegaard, en veure el rival caigut, l'ha esperat, elegant. El danès no volia guanyar així. Pogacar li ha donat la mà, també elegant, abans de rendir-se a l'evidència a l'Hautacam, on amb la col·laboració de Van Aert, Vingegaard ha aconseguit el triomf que tanca el cercle d'aquest cim. Si el 1996 acabava una època preciosa per donar pas a l'era fosca del dopatge, amb campions tacats com Riis i Armstrong, l'Hautacam d'avui permet engrescar-se en els pròxims duels entre Pogacar, de 23 anys, i Vingegaard, de 25. Un futur que promet.

stats