Ràdio
Esports 17/03/2011

El Col·legi de Periodistes recorda a la Cope l'obligació de complir el Codi Deontològic

L'organisme critica l'emissora per haver insinuat que els jugadors del Barça es dopaven

Albert Castellví
2 min

BarcelonaEl Col·legi de Periodistes de Catalunya ha emès aquesta tarda un comunicat en què critica l'actitud de la cadena Cope quan va insinuar que els jugadors del Futbol Club Barcelona es dopaven, i recorda als professionals de la comunicació l'obligació de complir el Codi Deontològic.

L'organisme recorda als periodistes que aquest codi de bones pràctiques indica, en el seu segon criteri, que cal "difondre únicament informacions fonamentades, evitant en tot cas afirmacions o dades imprecises i sense base suficient que puguin lesionar o menysprear la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit injustificat a institucions". En opinió del Col·legi, la cadena Cope, i en concret el presentador d'El partido de las doce, Juan Antonio Alcalá, va incomplir aquest precepte quan va assegurar que el Reial Madrid estudiava demanar a la Federació Espanyola que es fessin controls antidopatge més estrictes, i que el club blanc no entenia que metges de "dubtosa reputació" puguin treballar a clubs com el Barça.

El comunicat del Col·legi recorda, a més, que "el primer compromís ètic del periodista és el respecte a la veritat", un aspecte que, destaca, també queda reflectit al Codi Deontològic de la Federació de Periodistes d'Espanya (FAPE). En aquest sentit, l'entitat insisteix que l'exercici professional dels periodistes "en l'ús i gaudi dels seus drets constitucionals a la llibertat d'expressió i al dret a la informació" s'ha de limitar quan entra en contradicció amb "altres drets fonamentals", com ara el de l'honor.

De fet, el Futbol Club Barcelona ja va avançar dimarts que presentarà una demanda contra la Cope per aquestes afirmacions que "atempten contra el bon nom del club". El Reial Madrid, per la seva banda, nega que hagi estat la font d'aquesta informació, tal com afirmava la cadena.

stats