BARÇA

Nou lliurament sobre el cas Cristiano: "Aquesta estructura és un problema seriós per al jugador"

Els documents de Football Leaks demostren que Mourinho va enganyar Hisenda amb més d'un milió d'euros ficticis, mentre la Cope assegura que Coentrão no ha fet mai una declaració de la renda a Espanya

Nou capítol sobre la presumpta evasió fiscal de Cristiano Ronaldo que va destapar Football Leaks. El diari 'El Mundo', membre de la xarxa d'investigació europea (EIC), ha publicat els dubtes que va plantejar el bufet Senn Ferrero quan va veure l'entramat societari que havia creat Cristiano Ronaldo per cobrar els drets d'imatge, i que va suposar desviar 150 milions  a través d'una societat establerta a les illes Verges britàniques. Julio Senn, ex director general del Madrid, va ser l'home encarregat de controlar els diners del portuguès, defensant una estructura societària que Cristiano ja tenia creada abans d'arribar a Espanya. 

Quan l'Agència Tributària espanyola va començar a inspeccionar diferents jugadors de la Lliga espanyola, Senn va avisar del perill que això podia comportar per al madridista i també per a José Mourinho, que, en ser també un home de l'agent Jorge Mendes, tenia el mateix entramat societari. "L'estructura que heu creat és un problema molt seriós per al jugador", avisava Senn. "El tema els té acollonits", resumia Senn en un correu electrònic l'any 2014, dirigit a un assessor extern que també opinava el mateix: "Han d'estar acollonits perquè el tema és per estar acollonits". 

Segons els assessors espanyols de Cristiano, la clau era col·laborar amb Hisenda, pagar el que es devia i evitar que l'Agència Tributària ho enviés a la Fiscalia. Però no tots ho veien de la mateixa manera. Segons la investigació, que arriba a 'El Mundo' a través del setmanari alemany 'Der Spiegel', un dels socis de Mendes, Carlos Osorio, no vol facilitar la feina a la Hisenda espanyola, ja que podria descobrir-se l'entramat 'offshore' que Cristiano tenia per gestionar els drets d'imatge entre el 2009 i el 2020. "Alguns contractes de llicència tenen clàusules de confidencialitat, així que no hem de lliurar-los amb aquesta facilitat", deia Osorio després que els inspectors comencessin a indagar al voltant de la figura del portuguès el 3 de desembre del 2015. 

Mourinho enganya Hisenda amb despeses fictícies 

El 3 de juliol del 2015, l'Agència Tributària va fer pagar 2,1 milions a Mourinho pels drets d'imatge que havia guanyat durant la seva etapa al Reial Madrid, gairebé 12 milions. Va ser menys de la meitat del que preveien els seus advocats, que ho xifraven inicialment en més de 5 milions. Mourinho va pagar un 20% d'impostos. En part, el bufet del portuguès va declarar més d'un milió d'euros ficticis de l'empresa 'offshore' Koper, ubicada al Carib. Es va tancar l'expedient sense que hi hagués indicis de delicte, tot i que entre el 2010 i el 2013 Koper va tenir menys de 100.000 euros de despesa, i Mourinho en va declarar més d'un milió. 

Precisament, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit a la Cope que s'han d'evitar judicis prematurs sobre el cas Cristiano Ronaldo. "S'ha d'esperar. No anticipem conclusions, hem de veure si els fets són certs", ha demanat Catalá quan se li ha preguntat sobre les investigacions dutes a terme per 12 mitjans europeus. 

Coentrão no ha fet mai una declaració de la renda a Espanya

Les informacions sobre els futbolistes del Madrid s'acumulen en diversos mitjans de la capital. Segons la Cope, Cristiano no ha comés cap delicte fiscal i només té oberta una inspecció fiscal dels últims quatre anys. Qui pitjor ho tindria seria el lateral madridista Fábio  Coentrão, que segons aquestes informacions no hauria fet mai la declaració de la renda a Espanya. El futbolista portuguès va arribar a Madrid el 2011, tot i que va marxar cedit al Mònaco la temporada passada. Per no haver de fer la declaració de la renda a Espanya, s'ha d'haver acreditat que no has viscut en territori espanyol 183 dies durant un any natural.

Més continguts de