El clàssic

Cristiano Ronaldo eludeix impostos amb una societat a les illes Verges britàniques

Un jutge prohibeix a 'El Mundo' publicar aquesta informació per petició del jugador

Segons ha publicat aquest divendres 'El Mundo' com a membre de la xarxa europea EIC, a partir de la investigació dels documents de 'Football Leaks' obtinguts per la revista alemanya ' Der Spiegel ' , Cristiano Ronaldo ha eludit impostos amb una societat fiscal en un paradís a les illes Verges britàniques. El davanter del Madrid hauria amagat 150 milions en ingressos publicitaris, dels quals només en va declarar un 4% del total, a través d'una societat establerta a les illes Verges britàniques. La informació també afecta altres jugadors com l'alemany Mesut Özil.

Aquest mateix dissabte, però,  'El Mundo' ha informat que el jutge madrileny Arturo Zamarriego ha amenaçat el director, Pedro C. Cuartango, amb cinc anys de presó si seguia difonent dades d'aquesta investigació en considerar que els documents podrien haver estat robats. Senn Ferrero Asociados, els advocats que apareixen precisament a la investigació com a assessors de Cristiano en assumptes fiscals, hauria demanat al jutge aquesta ràpida acció, defensant que van ser objecte d'un atac informàtic.

'El Mundo', però, recorda com aquesta informació s'ha fet amb més de 18.000 documents i s'ha publicat a mitjans de tot Europa. "És un cas sense precedents i ha passat a Espanya", afegeixen. 'Der Spiegel', la revista alemanya que ha coordinat la xarxa de mitjans de comunicació que han difós aquesta informació, ha explicat que "el futbol professional està més a prop del crim organitzat que de qualsevol ideal esportiu".

Els sis primers anys, Tollin Associates, una companyia radicada en un apartat postal a la ciutat de Road Town, hauria amagat 74,8 milions d'euros en ingressos publicitaris. El 2015, dues empreses del Carib en el mateix paradís fiscal i amb la mateixa direcció que Tollin, Adifore Finance i Arnel Services, li van comprar els seus drets d'imatge fins al 2020 per 75 milions. L'operació es va fer a través de Mint Capital, companyia vinculada a l'empresari Peter Lim, i va acabar en un compte suís del jugador.

Ronaldo va generar així gairebé 150 milions d'euros en publicitat i, gràcies a l'opacitat de la seva estructura, al principi només va pagar per això, directament al fisc espanyol, 5,6 milions, menys del 4% del total. La fi dels privilegis dels esportistes amb la llei Beckham, unit a la preocupació per les inspeccions d'Hisenda a clients de Jorge Mendes, va precipitar el canvi d'estratègia fiscal i que intentés regularitzar el seu estatus.

Amb la declaració d'aquest any, el portuguès va deixar entreveure a l'Agència Tributària part de la seva estructura 'offshore'. Arran d'això, fa just un any, el 3 de desembre del 2015, l'organisme d'Hisenda va iniciar una inspecció a l'estrella del Reial Madrid. Després d'investigar desenes de jugadors, va obrir expedient a Ronaldo per possibles irregularitats en les seves declaracions de l'impost sobre la renda de no residents (IRNR) dels anys 2011, 2012 i 2013. Gestifute, l'empresa de Jorge Mendes, representant del jugador, ha afirmat que el davanter està "al corrent de les obligacions fiscals amb l'Agència Tributària espanyola" i "mai" ha estat implicat "en un procés judicial relatiu a la comissió d'un delicte fiscal".

Pel que fa al migcampista Özil, que també va jugar al Reial Madrid i ara milita a l'Arsenal, la revista sosté que, després d'una inspecció en què  l'Agència Tributària va revisar les seves declaracions del 2011 al 2013 (quan jugava al Reial Madrid),  va haver de pagar 2,8 milions d'euros addicionals en impostos.

Més continguts de