15/01/2016

Dels tres derbis a la trilogia amb l’Athletic

4 min
Luis Suárez es perdrà el partit de Copa a San Mamés per la sanció que va rebre al derbi.

BarcelonaEl desgast després de jugar tres derbis seguits en onze dies era evident. Ni tan sols el fet que, sobre el terreny de joc, el tercer duel entre l’Espanyol i el Barça fos més lleuger, decidit pràcticament a l’anada amb un 4-1 al Camp Nou, va minimitzar l’impacte d’un enfrontament repetit en menys de dues setmanes. Era una d’aquelles coincidències del calendari que fa certa gràcia el dia del sorteig però que després, futbolísticament, acaba passant factura.

Ara, en els quarts de final de la Copa del Rei, es tornarà a viure la mateixa situació, però en el lloc dels periquitos hi haurà l’Athletic Club. És el que va resoldre el sorteig d’ahir al migdia, que va creuar bascos i catalans, que també es veuran les cares demà en l’inici de la segona volta a la Lliga. L’anada de l’eliminatòria de quarts es disputarà a San Mamés aquest dimecres, 20 de gener, i la tornada, el dimecres següent, al Camp Nou, amb horaris encara per definir.

És a dir, que en deu dies hi haurà tres partits entre l’equip de Luis Enrique i el d’Ernesto Valverde. La situació incomoda els tècnics, que prefereixen distanciar molt més els seus duels per tenir més marge d’interpretació i preparació. Tan seguits, les sensacions se solapen tant que costa distingir entre dies i competicions, com ja va passar amb la trilogia de derbis. Continua sent una realitat més aviat del bàsquet, no del futbol, encara que temporada rere temporada els entrenadors vagin acumulant experiències que els preparin per gestionar-ho cada cop millor.

Sense anar més lluny, l’Athletic i el Barça ja van enfrontar-se de manera concentrada a l’agost, quan es va empalmar la Supercopa d’Espanya amb l’inici de Lliga contra els culers a San Mamés. Aleshores van concentrar-se tres partits entre els dies 14, 17 i 23 d’agost, una etapa fins i tot més curta –nou dies– i sense interrupcions que la que hi haurà ara.

El directiu blaugrana Javier Bordas va assegurar després del sorteig que l’eliminatòria serà “complicada”, tot i que va dir que, tal com està el Barça ara mateix, té “un punt de favorit”. Tot i això, va avisar: “També érem favorits en l’última Supercopa i la vam perdre”, recordant el contundent 4-0 que els bascos van aconseguir a mitjans d’agost, que va donar-los el títol, i que va impedir, de passada, que el Barça pogués celebrar els sis.

Reedició de la final

“L’Athletic sempre desgasta molt, i el que va passar a la Supercopa és un avís, cal estar bé per passar ronda”, va afegir, apuntant que els lleons són especialistes en la competició. De fet, l’eliminatòria de quarts serà una reedició de la final passada, que els blaugranes van guanyar còmodament al Camp Nou, amb aquell gol de Messi d’eslàlom, que va estar a punt de ser premiat a la gala de la Pilota d’Or de dilluns a Zuric.

L’Athletic s’ha plantat als quarts de final després d’eliminar el Vila-real per un global de 4-2. Els altres aparellaments dels quarts de final enfrontaran el Sevilla i el Mirandés, el València i el Las Palmas, i el Celta i l’Atlètic de Madrid. Aquest últim cas, amb matisos, s’assembla al que viuen bascos i catalans, perquè els matalassers van passar per Balaídos fa tot just uns dies per jugar l’última jornada de Lliga de la primera volta. I fa pensar, també, en el que va viure l’Espanyol quan va trobar-se el Llevant en la competició del KO justament quan es creuava amb els periquitos a la Lliga.

Paral·lelismes molt freqüents

No és, ni de bon tros, el primer any que coincideixen una jornada de Lliga i una eliminatòria de Copa. En la temporada anterior, el Barça va plantar-se a la final després de tombar l’Elx, l’Atlètic de Madrid i el Vila-real amb l’eliminatòria filtrada entre la jornada de Lliga contra el mateix rival.

Les coincidències tampoc són noves d’ara. En la primera temporada de Pep Guardiola, el Barça i l’Espanyol també van enfrontar-se seguidament entre gener i febrer, una situació que el tècnic de Santpedor va repetir l’any següent davant el Sevilla, entre la nit de Reis i el 16 de gener. En la temporada 2012/13, el Barça va creuar-se tres cops amb el Màlaga en aquesta mateixa fase de la temporada, una situació que es va repetir l’any següent amb el Getafe i el Llevant.

La sanció de Suárez i rotacions

La dificultat del triple enfrontament amb l’Athletic és màxima, i ja no només per la dificultat d’afrontar-los en cadena. Tot i que l’equip de Valverde no ocupa posicions europees, és un dels que més problemes ha posat als plantejaments de Luis Enrique. La pressió a l’home que va fer a Bilbao en el partit de l’agost, o la disciplina amb què es va ordenar al darrere en la tornada al Camp Nou, van ser massa paranys per a un Barça que encara tenia ritme de pretemporada –especialment amb els sud-americans, que s’havien incorporat feia pocs dies de les vacances d’estiu–. Res a veure amb el que poden fer ara els blaugranes, sobretot després d’afegir Arda Turan i Aleix Vidal a les equacions de cada convocatòria.

Amb ells, el Barça pot mutar molt més, una variabilitat que pot ser necessària per gestionar una trilogia com la que es torna a donar. L’única certesa de cara a aquest dimecres és que no hi serà Luis Suárez, sancionat al derbi. A Cornellà va complir el primer dels dos partits de càstig. L’uruguaià, però, sí que estarà disponible demà, i serà una de les peces més decisives.

stats