Futbol
Esports 23/09/2022

Comencen les negociacions del conveni col·lectiu de les futbolistes

Segons ha pogut saber l'ARA, aquest divendres es reuniran per primer cop totes les parts per començar a posar sobre la taula les demandes i els objectius del nou escrit regulador

2 min
Aitana Bonmatí, Alexia Putellas i Fridolina Rölfo celebrant un gol contra el Reial Madrid al Camp Nou

BarcelonaLa professionalització del futbol femení fa poc que ha encetat el seu camí i, de mica en mica, es van abordant els problemes reals i importants per a futbolistes, àrbitres i clubs. Aquest divendres, segons ha pogut saber l'ARA, es farà la primera reunió per començar a redactar el conveni col·lectiu que ha de portar les jugadores a fer un pas endavant i definitiu en les seves condicions com a futbolistes professionals. De fet, la primera reunió entre sindicats i la Lliga F s'havia de produir la setmana passada, però a causa de la crisi amb l'estament arbitral –va anunciar una aturada indefinida per reivindicar unes millors condicions laborals– es va haver d'ajornar i la trobada s'ha reubicat en el calendari per aquest divendres. El conveni en vigor, que es va signar l'agost del 2020, ha caducat aquest juny, així que cal tornar a renegociar els termes tenint en compte el nou estatus de la competició.

L'11 d'agost del 2020 va ser un dia històric per a l'esport femení: el BOE va publicar el primer conveni col·lectiu que regulava les condicions laborals de les futbolistes de la Primera Divisió femenina, en aquell moment la Lliga Iberdrola. Després de més d'un any de negociacions i un dilatat camí d'obstacles, el primer conveni col·lectiu del futbol femení era una realitat. Però només comptava amb la vigència de dos anys, fet que instava les parts a tornar a asseure's aviat a la taula per renegociar i millorar les condicions de cara al nou document. L'acord del 2020 és de mínims i la voluntat de la nova entesa era avançar en diversos punts que fins al moment havien sigut conflictius.

Nou acord i un context diferent

En el document que ha caducat aquest juny, un dels grans avanços va ser la protecció de les futbolistes professionals en casos de maternitat i incapacitat laboral. El conveni, que tenia caràcter retroactiu amb vigència de l'1 de juliol del 2019 al 30 de juny de 2020 i prorrogable per períodes successius d'una temporada futbolística –com ha acabat passant–, estableix un salari mínim de 16.000 euros anuals o la quantitat proporcional que correspongui en funció de la jornada pactada.

Ara tot això es queda petit davant la primera lliga professional femenina de la història. Els sindicats demanen millores substancials en el nou escrit i la Lliga s'asseu a la taula encara amb l'estructura acabada de crear. Aquest divendres comença una cursa de fons en què totes les parts busquen consolidar la professionalització del futbol femení.

stats