JOCS OLÍMPICS D'HIVERN
Esports 22/02/2018

El COI retira el bronze de l’equip rus de cúrling per depotage

Aleksandr Kruixelnitski dona positiu per meldoni, un fàrmac prohibit

N.g. / G.r.
2 min
L’esportista rus de cúrling Kruixelnitski durant els Jocs Olímpics d’hivern que es diputen a Pyeongchang.

BarcelonaEl Comitè Olímpic Internacional (COI) va desqualificar ahir l’equip de dobles mixt de cúrling que va penjar-se la medalla de bronze als Jocs Olímpics de Pyeongchang per un cas de dopatge. El Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) va confirmar ahir que Aleksander Kruixelnitski, un dels seus dos integrants, va donar positiu en un control per meldoni, inclòs a la llista de substàncies dopants el 2016.

El rus, que competia sota la bandera olímpica, va assumir dimecres per error “la violació formal de les regles antidopatge”. Segons els especialistes, el meldoni augmenta el flux sanguini i, d’aquesta manera, incrementa les capacitats atlètiques dels esportistes. El COI va decidir, així, expulsar Kruixelnitski i la seva dona, Anastasia Bryzgalova (la seva companya), de la competició, anul·lar els seus resultats i retirar-li la medalla. “La medalla de bronze ha estat lliurada al COI. Els dos esportistes ja han entregat la seva acreditació i han abandonat Corea del Sud”, va informar la delegació russa. El comunicat va aclarir que no pot lluitar per la innocència dels seus olímpics perquè “els positius de les proves antidopatge realitzades durant un Jocs Olímpics no es recorren”. L’escrit també avança que tant les autoritats com la Federació Russa de Cúrling i els mateixos esportistes participaran en una minuciosa investigació per aclarir totes les circumstàncies del cas. Irònicament, Kruixelnitski diu en la nota que farà tot el possible perquè en el marc d’aquest estudi sobre el seu dopatge es trobin “proves irrefutables” sobre la seva innocència. Tant el ministre d’Esports rus, Pàvel Kolobkov, com el Kremlin van expressar la seva confiança en l’esportista i en la seva absolució. El seu desig és que l’esport rus pugui tornar a la família olímpica.

Quim Salarich, eliminat de l’eslàlom

L’actualitat merament esportiva de la jornada olímpica es va centrar en Quim Salarich. L’esquiador de Malla no va poder classificar-se per a la mànega final d’esquí en la modalitat d’eslàlom. Salarich va acabar 33è la primera mànega i no va poder completar la segona baixada. D’aquesta manera, no va aconseguir entrar en la llista de 30 esportistes que disputaven la ronda final. El català no estava content després de la primera mànega i va explicar que el descens “havia sigut irregular”. “He pagat cars alguns errors en aquest traçat tan arrítmic”, va confessar des de la pista nevada. L’esquiador format a la Molina i especialista en aquesta disciplina va comentar que, tot i que es tractava de la seva primera participació en uns Jocs Olímpics, no estava “especialment nerviós”. “Aquests dies en els entrenaments m’he trobat molt bé, tenia clar el que havia de fer en competició, però tot i això la cursa no ha estat bona”, va admetre. La prova la va guanyar el suec André Myhrer, que va aprofitar que la majoria de favorits van fallar. El suec va veure com Marcel Hirscher va quedar-se fora en la primera baixada. Tampoc va tenir sort el noruec Henrik Kristoffersen, que va ser el dominador de la primera baixada però va sortir de pista en la mànega definitiva quan liderava la competició.

stats