Campionat Europeu d'Handbol Masculí 2022
Esports 12/01/2022

Dues generacions que volen fer història

La selecció espanyola masculina defensa el títol per segona vegada consecutiva a l'Europeu d'handbol

Oscar Grau
2 min
La selecció espanyola masculina d'handbol defensa el títol per segona vegada consecutiva a l'Europeu

BarcelonaL'handbol és l'únic esport en què se celebren les faltes, així que aquells a qui els agradi l'esport sabran gaudir d'un bon partit d'aquest noble joc. La millor oportunitat és aquest dijous, 13 de gener, a les sis de la tarda, ja que la selecció espanyola debuta en l’Europeu contra la República Txeca. “El primer partit marcarà molt el campionat i és vital guanyar per agafar bones sensacions”, explica Joan Cañellas, jugador de Santa Maria de Palautordera que actualment milita en el Kadetten suís. El campionat es juga a Hongria i Eslovàquia i el català espera que hi hagi molt públic txec en aquest duel inicial. 

Els dos partits següents són contra Suècia, el dissabte 15 a dos quarts de nou del vespre, i Bòsnia i Hercegovina, el dilluns 17 a les sis de la tarda. En cas de superar-los, els hispanos es plantarien a la ronda principal del campionat, en el qual poden aconseguir una fita històrica: guanyar tres Europeus seguits –l’únic país que ho ha aconseguit ha sigut Suècia, els anys 1998, 2000 i 2002–.

Catalans a la selecció

Part d'aquest èxit que està assolint la selecció espanyola és degut a l'aportació de l'handbol català. En les medalles d'or obtingudes a Croàcia l'any 2018 i a Suècia el 2020 van ser convocats set i sis catalans, respectivament, a banda de Jordi Ribera, l'entrenador de Sarrià de Ter. Aquest any Ribera ha convocat set catalans: Joan Cañellas, Antonio García, Aitor Ariño, Ferran Solé, Adrià Figueras, Aleix Gómez, i s'hi afegeix Ian Tarrafeta, que és un dels set debutants que ha convocat Ribera. Tarrafeta és un jugador de Sabadell que s’ha format al BM Granollers i ara milita al PAUC francès. 

Per al sabadellenc, no suposen una pressió extra per a aquest campionat els èxits anteriors de l'equip. "Han assolit medalla en els últims quatre Europeus, però ara estem en un relleu generacional. Així que no crec que hàgim de tenir una pressió afegida, a més de la que ja tenim per ser la selecció espanyola".

Les aspiracions d'Espanya

Espanya és la selecció que més medalles ha aconseguit en campionats d'Europa, vuit en catorze edicions, dada que convida a l'optimisme. Joan Cañellas espera que l'equip se centri en el seu punt fort: "defensar i córrer al contraatac". A més d'encaixar bé els joves. Tarrafeta explica que l'han acollit molt bé, està molt "agraït" als veterans i ara està acabant "d'aprendre els petits automatismes de l'equip". Els partits de preparació van servir per practicar aquests automatismes i, tot i que poques, treure'n algunes conclusions.

Els hispanos van guanyar contra l'Iran (36-22) i Polònia (26-25), però la selecció iraniana va jugar amb moltes baixes a causa del coronavirus, així que Tarrafeta agafa com a referència el partit contra els polonesos: "Tot i que les sensacions són bones, l'atac estàtic ens va costar". Per a Cañellas, els joves "s'estan adaptant molt bé"; així i tot, adverteix que "no és el mateix jugar un partit amistós que un de competició oficial". No obstant això, el de Palautordera creu que "l'equip té molt marge de millora" i que els debutants Agustín Casado, Ian Terrafeta, Kauldi Odriozola, Sergey Hernández, Chema Márquez i Iñaki Peciña "sorprendran molta gent perquè són molt bons".

stats